Magazinden asayiş-ekonomi haberi

Türkiye’de uzman muhabir eksikliğini geçen hafta yazmıştım ama daha önemli bir eksiği de yazmak lazım. Bir magazin haberinden harika bir ekonomi ve asayiş haberi çıkabilir ama medya sadece kendi odaklandığı alana bakıyor.

Magazin dünyasının tanıdığı Ece Sükan ile Ümit Benan, Bebek’te yol ortasında valelerle yumruk yumruğa kavga ettiler.

Bu işin magazin haberi kısmı, yeterince çiğnendi zaten. Oysa bu haberden yola çıkıp harika bir asayiş ve ekonomi dosyası hazırlanabilirdi.İşin ekonomi boyutuyla başlayalım.

İstanbul gece hayatında vale ücretleri yer yer araba başına 40 lirayı buluyor. Vergi yok, çek-senet yani bu dönen parayı kayıt altına alacak bir kağıt yok ve iş son derece yaygın. Minimum 20 maksimum 40 liradan her gün binlerce araba çeşitli mekanlarda valelere teslim edilip alınıyor.

Bu işin ekonomisini merak eden, asgari ücretten vergi alınmasın derken her gece en az birkaç asgari ücret kazananlar kimlerdir, çalışanların SGK kayıtları var mı diye soran kimse yok. Asayiş boyutuna gelince... Kimdir bu valeler, o görüntülerdeki sopalar nereden çıktı, bazı mekanları valeleri içinde polis olan çekicilere nasıl kafa tutabiliyor? Alt alta daha bir sürü soru yazabilirim. Bu olay sadece bir magazin haberi olarak kalacak ama eğlence kanallarının haber merkezleri aslında bu işin üzerine gitmeli.

Üstelik kavga görüntüleri montajıyla reyting de alır bu haber. Eskiden bir haberden başka haberler çıkarma yeteneği daha fazlaydı medyanın. Şimdi ajans görüntüleri ve iki canlı yayın al sana bülten.

Simge lazım...

Simge Fıstıkoglu hem başarılı hem de sempatik bir ekran yüzüdür. Haberturk’ten Show Tv’ye giderken “yazık olmasın demiştim”, hala da aynı fikirdeyim. Simge Fıstıkoğlu’nun Show Tv’de sabah kuşağındaki programı sona erdi, bir süre sonra başka bir programla ekrana döneceğini duyurdu başarılı spiker.

Bu tür aralar televizyonculukta her zaman tehlikelidir. Önce “yaz kuşağında bir şeyler yap” denilir sonra “akışta yer yok” olur vesaire.

Nice gelecek vaat eden isim bu tür molalarla harcandı gitti bu piyasada.

Daha vahim olanı söyleyeyim, Balçiçek İlter’i saymazsak Haberturk Tv’nin hala Simge Fıstıkoğlu gibi kanalla özdeşleşen bir ekran yüzü yok zira Ece Üner de bir süredir Show Tv’de... 

24 Tv’de Elif Çakır, Seda Selek, NTV’de Seda Öğretir, Sonay Dikkaya, Oğuz Haksever, CNN-Turk’te Nevşin Mengü ya da Emin Çapa gibi isimler var ama Haberturk TV markası diye bilinen isimler haftalık program yapan Murat Bardakçı ya da Fatih Altaylı.

Fazla değişen akış, spikerlerin kuşaklarıyla gereğinden çok oynama her zaman bu tür sıkıntılara neden olur. Simge Fıstıkoğlu,ister Show Tv ister Haberturk Tv, süratle ekrana dönmeli...