Okurumuz C.Ö., “Resul Bey Merhaba, normal þartlarda 1970 doðumluyum. Ancak zamanýn þartlarýndan dolayý nüfusa 10.01.1973 tarihinde kayýt edilmiþim. BAÐ-KUR’a baþlama tarihim 1988 tarihinden öncedir. Fakat BAÐ-KUR beni doðum tarihim olan 10.01.1988 tarihi itibari ile kayýt altýnda almýþtýr. 14.04.1988 tarihinde mahkeme kararý ile asýl doðum tarihim olan 1970 yýlýný nüfusta düzeltmiþ bulunmaktayým. 7 sene evvel bütün primlerimi yatýrarak 9.021 BAÐKUR günüm vardýr. Bu 7 sene içerisinde SGK müdürlüðüne 3 defa 'Ne Zaman Emekli Olabilirim' dilekçemi verdim ve bana her defasýnda 10.01.2020 tarihinde emekli olabileceðim yazýsý tarafýma iletildi. Ben de 13.01.2020 tarihinde SGK müdürlüðüne emeklilik için dilekçemi verdim ve bana 'Yaþ düzeltmem BAÐ-KUR kaydýmdan sonra ki tarihte olduðundan EMEKLÝ OLAMAYACAÐIMI ve 3 sene ileri tarihe emeklilik günü atmýþlardýr.'
Sözlü konuþmamda bu durumun kanunda yazdýðýný söylüyorlar. Psikolojik olarak çok zor durumdayým. Hangi Kanun Hangi maddede bu durum belirtilmiþ. Bana yardýmcý olabilirseniz çok sevinir ve her daim duacýnýz olurum.” diyor.
Bir sigortalýnýn emekli olabilmesi için iþe giriþ tarihine göre belirlenen yaþ, sigortalýlýk süresi, prim gün sayýsý þartlarýný saðlamasý gerekmektedir. 4/a yani SSK sigortalýlarýnýn emekli olabilecekleri yaþ, ilk sigortalýlýk tarihine göre hesaplanmaktadýr. Bað-Kur sigortalýlarý içinse yaþ þartý 1.6.2002 tarihinde kadýnlarýn 20 yýlý (7200 gün) ve erkeklerin 25 yýlý (9000 gün) doldurmasýna kalan süreye göre belirlenmektedir.
1999 yýlýnda emeklilikte kademeli yaþ þartýnýn getirilmesiyle birlikte emeklilik için baþvurulan yollardan birisi de mahkeme kararýyla yaþýný büyütmek oldu.
Ülkemizde özellikle kýrsal bölgelerde çocuklarýn nüfusa kaydý için birkaç yýl gecikildiði bilinen bir gerçektir. Ýþte bu þekilde nüfusta küçük yazýlanlarýn büyük bölümü mahkeme kararýyla yaþ düzeltmesi emekliliði etkileyecek mi sorusuna cevap arýyor.
5510 sayýlý Kanunun 57 nci maddesine göre;
Malûllük, yaþlýlýk ve ölüm sigortalarýna iliþkin yaþ ile ilgili hükümlerin uygulanmasýnda, sigortalýlarýn ve hak sahibi çocuklarýnýn ilk defa malûllük, yaþlýlýk ve ölüm sigortalarýna tâbi olduðu tarihte, nüfus kütüðünde kayýtlý bulunan doðum tarihleri, sigortalýnýn bu Kanuna göre ilk defa çalýþmaya baþladýðý tarihten sonra doðan çocuklarýnýn ise nüfus kütüðüne ilk olarak yazýlan doðum tarihleri esas alýnacaktýr.
Nüfus kayýtlarýnda doðum ay ve günleri yazýlý olmayanlar 1 Temmuz’da, doðum ayý yazýlý olup da günü yazýlý olmayanlar o ayýn birinde doðmuþ sayýlýr
SGK’nýn 2011/58 sayýlý Genelgesine göre; ilk defa malullük, yaþlýlýk ve ölüm sigortalarýna tabi olduklarý tarihte, nüfus kütüðünde kayýtlý bulunan doðum tarihlerinin esas alýnacaðý düzenlenmiþtir.
Hem sosyal güvenlik reformu öncesinde ve hem de sosyal güvenlik reformu sonrasýnda yer alan mevzuata göre, ilk defa sigortalý olarak çalýþmaya baþlanan tarihte nüfus kaydýndaki doðum tarihiniz emeklilik açýsýndan geçerli olacaktýr.
Sigortalý olarak ilk defa çalýþmaya baþladýktan sonra mahkeme kararý ile yapýlan yaþ düzeltmeleri emeklilik iþlemlerinde geçerli kabul edilmemektedir.
Sonuç olarak sigortalý olunan tarihten önce yapýlan yaþ büyütmeleri emeklilik açýsýndan kabul edilmektedir. Sigortalý iþe giriþ tarihinden sonra yapýlmýþ olan yaþ düzeltme kararlarý SGK'dan emeklilik için dikkate alýnmamaktadýr.
Dolayýsýyla okurumuzun ilk defa sigortalý olduðu tarihteki “10.01.1973 olan doðum tarihi” emeklilik iþlemlerinde esas alýnacaktýr.