Makarnanýn 'yaz' hali

Makarnaseverseniz, bu yemeði mevsimine uygun hazýrlayabilirsiniz. Hafif,    sade, aðýrlýk hissi vermeyen makarna hazýrlamak çok kolay. Sonuç ise lezzetli. Bu hafta mutfaðýmdan iki harika tarif çýktý. Biri soðuk, biri sýcak...

Makarna benim için keyiftir, baþlý baþýna bir yemektir. Sýk aralýklarla makarna piþirmem, o yüzden yaptým mý en iyisi olsun isterim.

Kýymalý sosunu dakikalarca piþiririm mesela. Ýçine baharatlarý özenle ekler, kokusunu içime çeke çeke, bu özel sosu mum ýþýðý kadar kýsýk ateþte hazýrlarým. Kuru baharatlar, kök sebze, etli veya kýymalý olarak hazýrladýðým bu soslarý kýþ aylarýnda yaparým.

Mantarlý hazýrlayacaksam en uyumlu mantar harmonisi toparlarým keyifle. Mantarlýsý oldu mu sadece bahar aylarýna özeldir benim için. Bir de dört mevsim parmesan ve taze biberiyeli bir makarnam vardýr ki sormayýn! Ýyi kalite bir makarnaya da zaten böyle incelikli soslar eþlik etmelidir.

YAZIN TÜM MALZEMELER TAZE

Sýcaklar baþladýðýnda mutfaðýmda arada bir sýra yine makarnaya gelir. Gelir ama bu sefer makarnam yazlýk bir hal alýr. Peki bu ne demek? Hafif, sade, aðýrlýk hissi vermeyen keyifli yaz makarnalarý demek. Çaðla kokusu yayan sýzma zeytinyaðýnýn tencereye dökülürken çýkardýðý lýkýr lýkýr tok sesiyle baþlar yazlýk makarna sosunun hazýrlýk aþamasý. Hafif ama lezzetli peynirlerle buluþur tarla domatesi, bolca taze nane, taze kekikler savrulur en rahiyalýlarýndan...

Yazýn balýk yemeye ara verdiðimden, bu dönemler makarna dediðimde karidesi, kalamarý, midyeyi tüketmenin en keyifli yoludur mesela! Bir de hiç usanmadan öðle yemeði niyetine yediðim salatasýný yaparým ki iþte onun olmazsa olmazý kuskus cinsi makarnadýr!  Evet efendim, þimdi birinci sýnýf makarnamýz kaynayan suya salýnsýn, üzerine bolca kaya tuzu atýlsýn, ara ara karýþtýrýlsýn ki birbirine yapýþmasýn. Yedi, bilemedin sekiz dakikada sudan alýnsýn, alýnsýn ama o arada da onu sarýp sarmalayacak malzemeler bir güzel hazýrlansýn... Þimdiden afiyetle!

Aydan’ýn kuskuslu yaz salatasý

1-2 adet salatalýðý yýkayýn ama kabuðunu soymayýn. Bir adet tarla domatesinin kabuklarýný soyun. Birkaç saat suda bekletilmiþ hellim peynirini kaðýt havluyla kurulayýn ve tüm malzemeleri küçük küp þeklinde doðrayýn. Dereotu ve bolca naneyi yýkayýp ince kýyýn, bebek bezelyeyi kaynar suya atýp bekletmeden soðuk sudan geçirin. Bezelye olsa da olur olmasa da, tatlýmsý bir tat verir. Bezelyeyi sakýn piþirmeyin sadece tazeleyin. 4-6 kiþi için bir paket kuskus makarnayý haþlayýn. Unutmayýn kuskus cinsi diðerlerinden daha geç haþlanýr ve çok su çeker, bol su kullanýn. Süzgece alýp üzerine sadece birkaç bardak buz gibi soðuk su dökün. Fazlasýný dökmeyin çünkü sadece soðumalý, tadýný kaybetmemeli. Kuskus ve tüm malzemeyi derin bir kapta biraz elma sirkesi, karabiber ve biraz da limon suyuyla harmanlayýn, üzerine sýzma zeytinyaðý gezdirip ýlýk veya soðuk olarak servis yapýn. Kuskusa bebek ýspanak yapraklarý veya bol reyhan da çok yakýþýr, aklýnýzda olsun.

Yaz makarnasý

Yapýlýþý çok basit, basit ama 'bolca, cýzýrdamak, hafifçe ezmek' gibi tanýmlamalarýmý es geçmeyin. Ayrýntýlarý anlatmamýn tek bir sebebi, lezzetinin bu tüyolarda gizli olmasý.Bolca olgun tarla domatesinin kabuklarýný soyup iri küp þeklinde doðrayýn. Derin bir sos tenceresine zeytinyaðý koyup bolca ezilmiþ sarýmsak ekleyin ve hafifçe cýzýrdadýðýnda domatesleri ilave edin. Domatesleri hafifçe ezerek kýsýk ateþte suyunu çektirmeden piþirin. Ýçine dilimlenmiþ siyah zeytin, acý sos ve bir avuç dolusu bolca kuru kekik, taze reyhan ekleyin. Ocaðýn altýný kapatýp irice çekilmiþ karabiber serpip yarým saat üzeri kapalý bekletin. Bu arada spagetti makarnasýný haþlayýn, sosu tekrar ateþe alýp ýsýtýn ve makarnayý süzerek içine ekleyin. Karýþtýrýp kapaðýný kapatýn 1-2 dakika sonra açýp karýþtýrýn ve içine taze limon ve kekik ekleyin, tabaklara paylaþtýrýp üzerine bolca Ýzmir tulumu rendeleyip servis yapýn.

Haftanýn en iyi blogger yemeði

BU hafta en etkilendiðim yemeði yapan kiþi Adana'dan Sare Terzioðlu. Terzioðlu bence Türkiye’nin en iyi yemek blogger’larýndan. Sunumlarý çok özel ama hazýrladýðý tüm yemekler mutfaðýna münhasýr ve etkileyici. Yeni bir tarifinde kabak çiçeðini levrekle buluþturup nefis bir dolma hazýrlamýþ. Tarifi merak edenler için: www.tuzekmek.com