Makarnanın 'yaz' hali

Makarnaseverseniz, bu yemeği mevsimine uygun hazırlayabilirsiniz. Hafif,    sade, ağırlık hissi vermeyen makarna hazırlamak çok kolay. Sonuç ise lezzetli. Bu hafta mutfağımdan iki harika tarif çıktı. Biri soğuk, biri sıcak...

Makarna benim için keyiftir, başlı başına bir yemektir. Sık aralıklarla makarna pişirmem, o yüzden yaptım mı en iyisi olsun isterim.

Kıymalı sosunu dakikalarca pişiririm mesela. İçine baharatları özenle ekler, kokusunu içime çeke çeke, bu özel sosu mum ışığı kadar kısık ateşte hazırlarım. Kuru baharatlar, kök sebze, etli veya kıymalı olarak hazırladığım bu sosları kış aylarında yaparım.

Mantarlı hazırlayacaksam en uyumlu mantar harmonisi toparlarım keyifle. Mantarlısı oldu mu sadece bahar aylarına özeldir benim için. Bir de dört mevsim parmesan ve taze biberiyeli bir makarnam vardır ki sormayın! İyi kalite bir makarnaya da zaten böyle incelikli soslar eşlik etmelidir.

YAZIN TÜM MALZEMELER TAZE

Sıcaklar başladığında mutfağımda arada bir sıra yine makarnaya gelir. Gelir ama bu sefer makarnam yazlık bir hal alır. Peki bu ne demek? Hafif, sade, ağırlık hissi vermeyen keyifli yaz makarnaları demek. Çağla kokusu yayan sızma zeytinyağının tencereye dökülürken çıkardığı lıkır lıkır tok sesiyle başlar yazlık makarna sosunun hazırlık aşaması. Hafif ama lezzetli peynirlerle buluşur tarla domatesi, bolca taze nane, taze kekikler savrulur en rahiyalılarından...

Yazın balık yemeye ara verdiğimden, bu dönemler makarna dediğimde karidesi, kalamarı, midyeyi tüketmenin en keyifli yoludur mesela! Bir de hiç usanmadan öğle yemeği niyetine yediğim salatasını yaparım ki işte onun olmazsa olmazı kuskus cinsi makarnadır!  Evet efendim, şimdi birinci sınıf makarnamız kaynayan suya salınsın, üzerine bolca kaya tuzu atılsın, ara ara karıştırılsın ki birbirine yapışmasın. Yedi, bilemedin sekiz dakikada sudan alınsın, alınsın ama o arada da onu sarıp sarmalayacak malzemeler bir güzel hazırlansın... Şimdiden afiyetle!

Aydan’ın kuskuslu yaz salatası

1-2 adet salatalığı yıkayın ama kabuğunu soymayın. Bir adet tarla domatesinin kabuklarını soyun. Birkaç saat suda bekletilmiş hellim peynirini kağıt havluyla kurulayın ve tüm malzemeleri küçük küp şeklinde doğrayın. Dereotu ve bolca naneyi yıkayıp ince kıyın, bebek bezelyeyi kaynar suya atıp bekletmeden soğuk sudan geçirin. Bezelye olsa da olur olmasa da, tatlımsı bir tat verir. Bezelyeyi sakın pişirmeyin sadece tazeleyin. 4-6 kişi için bir paket kuskus makarnayı haşlayın. Unutmayın kuskus cinsi diğerlerinden daha geç haşlanır ve çok su çeker, bol su kullanın. Süzgece alıp üzerine sadece birkaç bardak buz gibi soğuk su dökün. Fazlasını dökmeyin çünkü sadece soğumalı, tadını kaybetmemeli. Kuskus ve tüm malzemeyi derin bir kapta biraz elma sirkesi, karabiber ve biraz da limon suyuyla harmanlayın, üzerine sızma zeytinyağı gezdirip ılık veya soğuk olarak servis yapın. Kuskusa bebek ıspanak yaprakları veya bol reyhan da çok yakışır, aklınızda olsun.

Yaz makarnası

Yapılışı çok basit, basit ama 'bolca, cızırdamak, hafifçe ezmek' gibi tanımlamalarımı es geçmeyin. Ayrıntıları anlatmamın tek bir sebebi, lezzetinin bu tüyolarda gizli olması.Bolca olgun tarla domatesinin kabuklarını soyup iri küp şeklinde doğrayın. Derin bir sos tenceresine zeytinyağı koyup bolca ezilmiş sarımsak ekleyin ve hafifçe cızırdadığında domatesleri ilave edin. Domatesleri hafifçe ezerek kısık ateşte suyunu çektirmeden pişirin. İçine dilimlenmiş siyah zeytin, acı sos ve bir avuç dolusu bolca kuru kekik, taze reyhan ekleyin. Ocağın altını kapatıp irice çekilmiş karabiber serpip yarım saat üzeri kapalı bekletin. Bu arada spagetti makarnasını haşlayın, sosu tekrar ateşe alıp ısıtın ve makarnayı süzerek içine ekleyin. Karıştırıp kapağını kapatın 1-2 dakika sonra açıp karıştırın ve içine taze limon ve kekik ekleyin, tabaklara paylaştırıp üzerine bolca İzmir tulumu rendeleyip servis yapın.

Haftanın en iyi blogger yemeği

BU hafta en etkilendiğim yemeği yapan kişi Adana'dan Sare Terzioğlu. Terzioğlu bence Türkiye’nin en iyi yemek blogger’larından. Sunumları çok özel ama hazırladığı tüm yemekler mutfağına münhasır ve etkileyici. Yeni bir tarifinde kabak çiçeğini levrekle buluşturup nefis bir dolma hazırlamış. Tarifi merak edenler için: www.tuzekmek.com