Malatya Film Festivali yolda

Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Malatya Film Festivali 15-21 Kasım tarihleri arasında yapılıyor. Yerli ve yabancı, uzun metraj, çocuk, kısa ve belgesel filmlerin yer aldığı programda para ödüllü yarışmalı bölümler ve onur ödülleri de bulunuyor. Onur ödülleri sinemamızdan Muhterem Nur, Eşref Kolçak, Filiz Akın ve Murat Soydan’a, dünya sinemasından ise Filistinli yönetmen Raşid Maşaravi ile Hırvat oyuncu Rade Serbedzija’ya takdim ediliyor. En iyi film ödülünün 75 bin TL olduğu ve ayrıca en iyi yönetmen, senaryo, erkek ve kadın oyuncu ile SİYAD ödüllerinin verileceği ulusal uzun metraj film yarışmasının jüri üyeleri Tunç Başaran, Sevin Okyay, Settar Tanrıöğen, Kenan Işık ve Canan Tan. En iyi filme 5 bin TL’nin verileceği ulusal kısa film yarışmasının jüri üyeleri Ayla Kanbur, Ali Koca ve Erman Ata Uncu. En iyi film ödülünün 30 bin TL olduğu uluslararası uzun metraj film ödülünün jürisi ise Jim Stark, Klaus Eder, Randa Haines, Hania Mroue ve Gülseren Yücel.

***

Ulusal uzun metraj film yarışmasında yarışacak filmler Alphan Eşeli’nin Eve Dönüş-Sarıkamış 1915, Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun Gözümün Nuru, Can Kılcıoğlu’nun Karnaval, Faysal Soysal’ın Üç Yol, Mahmut Fazıl Coşkun’un Yozgat Blues, Semir Arslanyürek’in Lal, Ramin Matin’in Kusursuzlar, Lusin Dink’in Saroyan Ülkesi, Biket İlhan’ın Yarım Kalan Mucize’si şeklinde sıralanıyor. Uluslararası uzun metraj yarışma kategorisinde ise Valeria Golino’nun Bal, Yuval Adler’in Bethlehem, Nana Akvtimişvili’nin Hayatın Baharı, Anthony Chen’in Ilo Ilo, Luigi Lo Cascio’nun İdeal Kent, Raşid Ceydani’nin Kendini Tut, Mira Fornay’ın Köpeğim Killer, Hani Ebu-Esad’ın Ömer, Joanne Kos ve Krzysztof Krauze’nin Papusza, Ritesh Batra’nın Sefertası bulunuyor. Ulusal kısa film yarışmasında ise 15 yapım gösterilecek.

Festivalde Ortadoğu bölümünde beyazperdeye yansıyacak filmler Marcus Vetter’den Cenin Sineması, Tor Ben Mayor’dan Hikayenin İki Yanı, Lara Saba’nın Kör Karşılaşmalar, Cafer Penahi ve Kambuzya Pertevi’nin Perde, Batul Talib, Meryem Ebu-Halid ve Udi Aloni’nin Sanat-Şiddet, Mesud Bahşi’nin Saygın Bir Aile, Hayfa El-Mansur’un Vecide ve Eran Riklis’in Zeytin.

Azerbaycan sineması özel bölümünde Elçin Musaoğlu’nun 40. Kapı, Tevfik İsmailov’un Bizim Sokağın Delikanlıları, Elvin Adıgüzel ve Ru Hasanov’un Bukalemun, Şamil Aliyev’in Çölcü, Ramiz Hasanoğlu’nun Sabahın Elçisi yeralırken, İtalyan sinemasından Ivano de Matteo’nun Canbazlar, Salvatore Mereu’nun Güzel Kelebekler, Giuseppe Piccioni’nin Kırmızı ve Mavi, Giuseppe Bonito’nun Pulce Burada Değil, Alessandro Gassman’ın Razza Bastarda adlı çalışmaları seyirciyle buluşacak.

Festivalde yapılacak atölyeler

Çocuklarla Canlandırma Atölyesi, Derviş Zaim ile Sinemada Klasik Yapıyı Gelenekle Aşmak ve Ümit Ünal ile Sinema Dili Atölyesi olarak hayata geçecek. Festivalin yayınlayacağı kitaplar arasında onur ödülünü alacak sanatçıların adına yazılacak kitapların yanısıra, Jennifer Van Sijil’in Sinematik Hikaye Anlatımı: Her Yönetmenin Bilmesi Gereken En Etkili Yüz Geleneksel Yöntem bulunuyor.