Türk sinema festival yelpazesinin üç büyükleri Ýstanbul, Antalya ve Adana’daki ödüllü filmlerinin yarýþtýðý 3. Malatya Film Festivali sinemanýn Þampiyonlar Ligi gibiydi...
3. Malatya Film Festivali bu yýlýn son büyük sinema organizasyonu. Türkiye’deki festivalleri ikiye ayýrmak gerekiyor. Ýlk olarak üç büyükler geliyor, Ýstanbul, Antalya ve Adana film festivalleri. Bu festivallerin dýþýnda ise Mardin, Tunceli, Malatya arada bir yapýlan Elazýð ve Anadolu þehirlerini dolaþan Gezici Festival. Ýkinci saydýðýmýz festivaller sinema endüstrisine etkilerinden çok yapýldýklarý þehirlere etkileriyle öne çýkýyorlar. Bu þehirlerin kýsýtlý olan sosyal ve kültürel hayatlarýna büyük etkisi oluyor festivallerin. Özellikle öðrencilerin heyecaný görülmeye deðer.
Valilik himaye ediyor
Ýnsanlarý bir haftalýðýna olsa bile ortak bir etkinliðin etrafýnda topluyor sinema haftalarý. Malatya Film Festivali’nde özellikle bunu gördüm. Sinemayla ilgisi olmayan pazarcýlar, çarþý esnafý bile gelen oyuncularý görmek, dükkanlarýnda konuk etmek için ellerinden geleni yaptýlar. Malatya Film Festivali’nin kendine has bir özelliði var. Belki de Türkiye’de ilk kez bir sinema festivali valiliðin önderliðinde yapýlýyor. Belediye veya sivil toplum örgütlerinin düzenlediði festivallere alýþtýk ama Malatya Valiliði’nin bu organizasyona verdiði destek çok sýra dýþý bir baþarý. Üstelik organizasyonu baþlatan valinin deðiþmiþ olmasý da pek bir þeyi etkilememiþ. Ayný hýz ve istekle Malatya festivaline sahip çýkýyor.
Ödüllü filmler yarýþtý
Malatya Film Festivali’nin bir diðer özelliði ise yýlýn son döneminde yapýldýðý için diðer festivallerde ödül almýþ filmleri birbiriyle yarýþtýrmasý. Ýstanbul, Antalya ve Adana’da yarýþýp ödül alan filmler burada kapýþtý. Jüri için diðerlerine göre daha zor bir seçkiydi. Ýstanbul Film Festivali’nin yýldýzý Tepenin Ardý, Antalya’nýn Zerre’si, Adana’nýn birincisi Babamýn Sesi Malatya’da jüri karþýsýna çýktý. Bunun yanýnda Oscar aday adayýmýz Ateþin Düþtüðü Yer ve bence festivallerde kulak arkasý edilen Lal Gece de bu üçlüyle beraber Malatyalýlarýn karþýsýna çýktý. Ve ilk kez bir jürinin seçimlerinde içimi sinema adýna rahatlatan tercihler gördüm. Tabii ki bazý kararlara katýlmadým. Mesela En Ýyi Film Ödülü’nü alan Tepenin Ardý’nýn yönetmeni Emin Alper’in En Ýyi Yönetmen ödülünü almasýný isterdim. Jüri ise Lal Gece ile Reis Çelik’i bu ödüle layýk gördü. Emin Alper kalbimden geçse de Reis Çelik’in aldýðý ödülü yine de alkýþladým. Çünkü Lal Gece de bir sinema baþarýsý benim için. En Ýyi Kadýn Jale Arýkan olunca ise çok mutlu oldum çünkü Antalya’da da bence o ödülü almalýydý.
Doðal plato Malatya
En Ýyi Erkek oyuncu ödülünü Tepenin Ardý’ndaki bütün erkek oyunculara paylaþtýrmalarý ise ilginç bir tercihti. Burada Ýlyas Salman’ýn biraz hakkýnýn yendiðini düþünüyorum. Ama hep iyiler içinden bir diðerini seçti jüri. Jürinin bu tercihleri saygý duyulacak seçimlerdi. Sinema dýþýnda Malatya þehrinin doðal güzelliklerini bu satýrlara mutlaka iþlemeliyim. Levent Vadisi, Arapgir, Pertek, Yeþilyurt gizli cennetler. Sinemacýlarýmýzýn bu doðal platolarý mutlaka görmesi lazým, Malatya’nýn da festival sayesinde bu doðal güzelliklerini tanýtmasý. Son söz olarak ise Malatya Valiliði’nin önderliðindeki festivale belediyenin ve özellikle Ýnönü Üniversitesi’nin daha büyük destek vermesini ve ortak etkinlikleri artýrmalarý gerektiðini söylemeliyim.