Malezya uçaðý ve Gazze: Ýki farklý dünya

En az iki farklý dünya olduðuna kuþku yok. Birinin basýn dünyasý ve kamuoyu öncelikle düþürülen Malezya uçaðýyla ilgileniyor, diðerinin gündem baþlýðýnda ise Gazze var.

Düþen uçaðý öne alan dünyada Gazze konusu, Ýsrail saldýrýsý olarak ele alýnýyor ve çoðu yerde ikinci haber niteliðinde. Gazze’den genel olarak yýkýlmýþ bina görüntüleri veriliyor, resimlerde insan yok. Ölen insanlar birer rakam niteliðinde. Üçüncü baþlýk ise, Montreal, Paris, Londra ya da baþka ‘Batý’ baþkentlerindeki Ýsrail protestolarý oluyor. Hani sanki Ýsrail’in esas kusuru bu kentlerdeki halký tahrik etmekmiþ gibi.

Gazze’yi öncelikli gören kamuoylarýnda ise, düþürülen Malezya uçaðý, Mart ayýnda kaybolan Malezya uçaðý muamelesi görüyor. Aksilikler sürekli Malezya havayollarýnýn baþýna geldiði için kanýksama mý oldu, bilinmez. Ancak Filistin’i öne çeken dünyada bu uçakla ilgili haber ve görüntülerde genel olarak enkazýn yer aldýðýný, olasý þüphelinin resminin yayýnlandýðýný, yani insanlardan söz edilmediðini vurgulamak gerekiyor. Ölen insanlar sadece rakam niteliðinde.

Ölenler kim?

Dünyalardan birinde uçaðý vuran füzenin nereden atýldýðý, kimin emir verdiði tartýþýlýp duruyor. Bu arada yanlýþlýkla mý vuruldu yoksa kasten mi düþürüldüðü konusu da Batý basýnýnda yer alan temel konular. Ölen kiþilerin öyküleri hüzünlü yayýnlarda dönüp duruyor. Uçak enkazýnýn yaðmalanmasý, hiçbir önlem alýnmadan pervasýzca insanlarýn ölüler arasýnda gezinmesi, cesetlerin günler sonra morglara götürülmesi gibi skandallar da sürekli haber yapýlýyor. Uçaðýn kara kutusunun kime teslim edileceði tartýþmasý da cabasý.

Düþen uçakta ölenlere üzülmemek mümkün deðil ve üzülmek için de ölenlerin kimliklerini deðil sadece masum insanlar olduklarýný düþünmek yeterli.

Ancak yapýlan yayýnlar yoluyla, ölenlerin kimlikleri öne çýkmýþ vaziyette. Yani Gazze’de ölenlerin tam tersine.

Filistin’de ölenlerin sadece bazýlarýnýn yaþlarý hakkýnda fikrimiz var, kim olduklarýný ne yaptýklarýný bilmiyoruz. Aslýnda bilmek de gerekmiyor, öldürülüyor olmalarý üzülmek için yeterli. Ama Malezya uçaðýný öne çýkaran yayýnlara bakýldýðýnda, insan sanki o uçakta ölen canlarýn daha deðerli olduðu hissine kapýlýyor.

Öldürenler kim?

Malezya uçaðýný öne çýkaran dünyada gözler Rusya’ya, Gazze’yi öne çýkaran dünyada gözler ABD’ye yöneliyor. Ukrayna’daki Rusya yanlýlarýnýn adeta çoktan ayrý bir devlet kurduklarýný, Rusya’nýn burayý cephaneye çevirdiðini, Ukrayna’nýn da çaresiz kaldýðýný anlýyoruz. Öte yanda ise Ýsrail ne yaparsa yapsýn, ne kadar silah kullanýrsa kullansýn hepsinin meþru müdafaa sayýlmasýný saðlayacaðýný bir kez daha idrak ediyoruz.

Ukrayna Rusya’sýz, Ýsrail ABD’siz açýklanamaz, sonuç bu. Uçak üzerinden Rusya’ya, Gazze üzerinden ABD’ye baský uygulamak için çok uygun bir konjonktür. Ancak, hem Ukrayna hem Ýsrail ‘Batý’ya bakýyor. Ukrayna çaresizliðini vurgulayarak, Ýsrail de radikalizmle mücadelesine destek isteyerek. Ýsrail’e ABD arka çýkmasa, Rusya; Ukrayna’yý Rusya sahiplenmese ABD hemen devreye girecek. Dolayýsýyla Ýsrail ve Rusya yanlýlarý için ikinci bir seçenek var ve esas hamilerine bir tür þantaj yaptýklarý ileri sürülebilir.

Ýki farklý dünya bu geliþmelerin bir sonucu gibi. Ancak ortada bir sorun var. Ayný anda hem Rusya hem de ABD bu geliþmelerden zarar görüyor. Ne Rusya yanlýlarýnýn ne de Ýsrail’in desteklenmesi, Rusya ile ABD’nin elini güçlendirmiyor. Ayný anda ikisinin birden zalimleri destekleyen durumuna düþürülmesi kimin iþine gelir diye sormak gerekmez mi?