Mali tatil, her yýlýn 1 Temmuz ile 20 Temmuz tarihleri arasýndadýr. Bu süre içerisinde kamu yükümlülükleri, 5604 Sayýlý Malî Tatil Ýhdas Edilmesi Hakkýnda Kanun esaslarýna göre ertelenmektedir. Mali tatilde yapýlan erteleme, iþ ve sosyal güvenlik uygulamalarýný da kapsamaktadýr.
2007 yýlýndan itibaren her yýl temmuz ayýnýn birinci günü ile yirminci günü arasý mali tatil olarak kabul edilmektedir. Temmuz ayýnýn yirmi günü de mali tatile dâhil edilmektedir. Eðer haziran ayýnýn son günü tatil gününe rastlýyorsa, mali tatil temmuz ayýnýn ilk iþ gününü takip eden günden baþlamaktadýr. Bu durum, yirmi günlük mali tatil süresinin uzamasýna neden olmaz, her koþulda mali tatil temmuz ayýnýn yirminci günü sona erer.
Mali tatil süresince bir çok kamu yükümlülükleri ertelenir. Yirmi günlük sürenin dinlenme amacýyla verilmesi sonucunda, sadece mali tatil günleri deðil, mali tatilin son gününü izleyen beþ günlük dönemde yerine getirilmesi gereken yükümlülükler için de erteleme yapýlmaktadýr.
Mali tatil sonrasý kamu yükümlülüklerinin ertelenmesi iki türlü uygulanmaktadýr. Bunlar, yasal süresinin son günü mali tatile rastlayan yükümlülükler ile 21-25 Temmuz (bu tarihler dâhil) arasýnda biten yükümlülüklerdir. Bu ayrýma göre yasal süresinin son günü mali tatile rastlayan yükümlülükler mali tatil bitiminden itibaren yedi gün uzatýlmýþ sayýlýrken, 21-25 Temmuz (bu tarihler dahil) arasýna rastlayan yükümlülüklerin son günü ise mali tatilin son gününü izleyen beþinci günün mesai bitimine kadardýr. Beþinci günün Pazar gününe denk gelmesi durumunda ise takip eden ilk iþ günü bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekecektir. Sigortalý Ýþe giriþ-iþten ayrýlýþ bildirgelerinin verilme süresinin son günü mali tatil dönemine rastlamasý halinde 27 Temmuz 2021 Salý günü, mali tatilin son gününü izleyen beþ günlük süreye rastlamasý halinde ise 26 Temmuz 2021 Pazartesi Günü, bildirge vermenin son günü olarak kabul edilecektir.
Mali tatil uygulamasý genel itibariyle mali iþlerle iliþkilendirilse de 5604 Sayýlý Kanun'un ikinci maddesinde iþ ve sosyal güvenlik hukuku açýsýndan yükümlülükler de kapsama alýnmýþtýr.
Ýlgili maddeye göre, 4447 sayýlý Ýþsizlik Sigortasý Kanunu ve 4857 sayýlý Ýþ Kanunu'na göre yapýlan beyan, bildirim ve ödemeler, 5510 Sayýlý Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanunu gereðince yapýlan bildirimlerin erteleneceði düzenlenmiþtir.
Ancak niteliði gereðince iþ kazasý ve meslek hastalýðý bildirimleri mali tatil dýþýnda býrakýlmýþtýr. Dolayýsýyla iþ kazasý ve meslek hastalýðý olmasý durumunda en geç 3 iþ günü içinde bildirim yapýlmasýna dikkat edilmelidir.