Maliyenin yanlış uygulaması

Maliye, alacakları için 6183 sayılı kanununa dayanarak işlem yapar ve ammenin alacağını er veya geç faizi ile beraber tahsil eder.

Günümüzde bu yetki bazen çok yanlış uygulanmakta KOBİ’leri adeta bunaltmaktadır. Aşağıda olmuş olan bir vak’a yı okuyucular ile paylaşmak istiyorum. Bu vak’a belki Maliyenin uygulamasını değiştirir de bir yararımız dokunur.

Ülkemizde KOBİ’ler ara sıra birbirleri ile ihtilafa düşer ve soluğu Yargı da alırlar. Ülkemizde Ticaret davaları ortalama beş yıl, Hukuk davaları da üç yıl sürmekte. Maalesef çoğu dosya üstün körü okunup değerlendirmesi için bilirkişiye havale edilir. Bilirkişi sanki hakim imiş gibi dosyayı inceler ve kanaat belirtir. Bu karar %65 oranında yanlıştır, Yargıtay’dan döner. Dava sonuçlanıncaya kadar üç defa Yargıtaya gider gelir. Davaların uzun sürmesi, dosyaların okunmadan bilirkişinin raporunun sonuç kısmı kullanılarak karar vermesine alıştık gibi. Zaman içinde hakimler yarı tanrı olmadıklarını ve büyük vebal taşıdıkları bilincine geleceklerdir. Konunun bu tarafını irdelemiyorum.  Davada oluşan harç için de hakim vergi dairesine yazı yazar. Vergi dairesi de elektronik ortamda KOBİ nin bütün banka hesaplarını bloke eder. Halbuki karar doğru değil, yanlış bir karar üzerine Maliye işlem yapmaktadır. Elektronik haciz isabetsiz ama bu durum bütün bankalarca bilinir hale geliyor. KOBİ, yüzde yüz haklı olduğunu bildiği için bu harcı ödemez. Dava yargıtaya gider gelir ve ortalama üç yıl sürer. Haczin kaldırılması başlı başına büyük iş, yine hakime gidilecek durum anlatılacak, “eşref saatine denk gelirse” haczin kalkması için yazı yazılacak. Bu gidip gelmeler de asgari üç ay sürecek.

Maliye Bakanlığı, yerel mahkemelerin verdiği kararların çoğunun isabetli olmadığı gerçeğini kabullenmiyor ve hemen harekete geçip elektronik haciz uygulaması yapıyor. Yerel mahkemenin verdiği isabetli karar %30’lar civarı, bu isabet yüzdesine karşın  %70 e haksız işlem yapmış oluyor. Bakanlık, kesin hüküm üzerine yani dosyanın Yargıtay da tasdik edilmesinden sonra bu tür uygulamayı KOBİ ye haber vererek yapmalı. Bu günkü şartlarda işini iyi takip edemeyen KOBİ’nin vay haline, dava harçlarını ödesin, haklı ise o harçları ne zaman alabileceğini sadece Allah bilecek.