Malulen emeklilik

Sosyal sigortalarda çalýþanlarýn maruz kalabilecekleri riskler dikkate alýnarak sosyal sigorta kollarý belirlenmiþtir.

Malullük, uzun vadeli sigorta kollarý içinde düzenlenen sosyal bir tehlikedir.

Malulen emeklilik, gerekli þartlarý saðlayan sigortalýlarýn aylýk alabilecekleri durumlardan birini ifade etmektedir.

Sigortalý olunan dönemde malul olmamakla birlikte sigortalý olduktan sonra çeþitli nedenlerle meslekte kazanma/çalýþma güçlerini kaybetmeleri halinde gerekli prim günü ve sigortalýlýk süresi þartlarýný saðlamalarý halinde malulen emekli olabilmeleri mümkün bulunmaktadýr.

5510 Sayýlý Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanununa göre; iþ sözleþmesine tabi çalýþan sigortalýlarýn çalýþma gücünün veya iþ kazasý veya meslek hastalýðý sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60'ýný kaybettiði Sosyal Güvenlik Kurumu Saðlýk Kurulunca tespit edilen sigortalýlar malul sayýlmaktadýr.

Sigortalýlarýn saðlýk hizmeti sunucularýndan alacaklarý maluliyete iliþkin raporlar, 5510 sayýlý Kanuna göre malul sayýlmalarý için yeterli deðildir.

Bu doðrultuda sigortalýlarýn malul sayýlabilmesi için, çalýþma gücünün veya meslekte kazanma gücünün en az %60'ýný kaybettiðinin Sosyal Güvenli Kurumu Saðlýk Kurulunca tespiti zorunludur.

***

Malullük Aylýðýnda Koþullar

Kurum Saðlýk Kurulunca malul sayýlan sigortalýlarýn malullük aylýðýndan yararlanabilmeleri için;

En az on yýldýr sigortalý olmasý ve toplam olarak 1800 gün uzun vadeli sigorta kollarý primi ödemesi, baþka birinin sürekli bakýmýna muhtaç derecede malul olduðuna karar verilmiþ ise sigortalýlýk süresi þartý aranmaksýzýn 1800 gün malullük, yaþlýlýk ve ölüm sigortalarý primi bildirilmiþ olmasý,

Maluliyeti nedeniyle sigortalý olarak çalýþtýðý iþten ayrýlmasý, faaliyetine son vermesi ve görevinden ayrýlmasý,

Kuruma yazýlý dilekçe ile baþvurmasý gerekmektedir.

***

Malullük Aylýðýnda Baþvuru Þartý

Sigortalý veya sigortalýnýn iþvereni, maluliyet durumunun tespiti için sigortalýnýn baðlý bulunduðu Sosyal Güvenlik Ýl Müdürlüðüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine yazýlý olarak baþvurmalýdýr.

Ýþçi, yazýlý olarak baþvurusunu yaptýktan sonra, yetkili saðlýk hizmeti sunucularýnýn saðlýk kurullarýna sevki yaptýracaktýr.

Saðlýk kurullarýnca düzenlenen raporun incelenmesi sonucu Sosyal Güvenlik Kurumu Saðlýk Kurulu, sigortalýnýn maluliyet þartlarýný taþýyýp taþýmadýðýna karar verecektir.

***

Gerekli Belgeler

Gelir/Aylýk/Ödenek Talep Belgesi

Sigortalý Ýþten Ayrýlýþ Bildirgesi (iþten ayrýldýktan sonra ilk 10 gün içinde talepte bulunanlar için)

Malullük aylýðý, sigortalýlarýn 5510 Sayýlý Kanun kapsamýnda veya yabancý bir ülke mevzuatý kapsamýnda çalýþmaya baþlamalarý veya kontrol muayenesi sonucu malullük durumunun ortadan kalkmasý hallerinde kesilecektir.