Bilim, saðlýklý süt konusuna son noktayý koydu. Manda sütü, inek, koyun ve keçi sütüyle kýyaslandýðýnda iki kat fazla kalsiyum ve protein içeriyor. Üstelik kolesterolü yok denecek kadar az.
Ülkemizde ve dünyada üretimi gün geçtikçe daha da azalan manda sütü, besin içeriði açýsýndan deðerli süttür. Manda sulak yerlerde yaþayan ve sürekli otlayan bir hayvan olduðundan sütünün içeriðini de çok daha deðerli bir konuma getiriyor. Manda sütü ülkemizde en fazla Bafra bölgesinde üretiliyor. Bu sütün zenginliðini sadece lezzetiyle sýnýrlandýrmamak gerek.
Ýçeriði zengin kolesterolü düþük
Diðer sütlerle karþýlaþtýrdýðýnda yüzde 58 daha fazla kalsiyum, yüzde 40 daha fazla protein ve daha az kolesterol içeriyor. Ayrýca manda sütünde doðal antioksidan kaynaðý olan E vitamini öncü maddesi alfa tokoferol miktarý ve peroksidaz aktivitesinin diðer sütlere göre 2-4 kat daha fazla olmasý bu sütten yapýlan yoðurt, kaymak ve peynir gibi ürünlerin kalp ve kanser gibi hastalýklarda da yararlý olabileceðini düþündürüyor. Manda sütü, diðer sütlere göre fark edeler biçimde beyazdýr. Bunun nedeni mandalarda karotenin A vitaminine dönüþümünün daha yüksek olmasý. Bu durum A vitamini de yükseltiyor. Sadece sütü deðil manda sütünden üretilen peynir, yoðurt, süt tozuda daha beyazdýr. Bu yüzden özel kahve üreticileri krema olarak inek deðil manda sütünü tercih eder.
En iyi multivitamin kaynaðý
Manda sütünün yað oraný (yüzde 7-8), diðer sütlere göre yaklaþýk 2 kat fazla olmasýna karþýn, kolesterol deðeri diðer sütlerine göre göre önemli ölçüde (3.14 mg/g) düþüktür. Manda sütünün protein miktarý ve proteinlerin verimlilik oraný yüksektir. Mineral madde içeriði açýsýndan da manda sütü diðer sütlerden kalsiyum, demir ve fosfor içeriði açýsýndan daha fazladýr. Çeþitli biyokoruyucu maddelerin (immunoglobulinler, laktoferrin, lisozim, laktoperoksidaz) manda sütünde daha fazla olmasý, özel diyetlerde ve saðlýklý besin hazýrlamada daha üstün kýlmaktadýr.
Yoðurdu antiyibotik gücünde
Manda sütünden yapýlan mozarella peynirine marketlerde kolayca ulaþabilirsiniz. Mozarella peyniri yüksek protein, yað, fosfor, kalsiyum içerdiði için çocuklarýn saðlýklý büyümesine katkýda bulunur. Diðer bulabileceðiniz ürün ise manda yoðurdudur. Manda yoðurdunda çok yüksek oranda B12 vitamini bulunmaktadýr. Kýrmýzý et yemeyen ve bazý vejetaryenler için manda yoðurdu saðlýklý bir alternatiftir. Manda yoðurdunda magnezyum, çinko ve B 2 vitamini gibi kanserden kalp hastalýklarýna karþý koruyucu etkisi olan bu mineral ve vitaminler çok yüksek düzeyde bulunur. Manda yoðurdunun mayalandýrýlmasý sýrasýnda içerisindeki laktoz karbonhidratýnýn parçalanmasý sindirimi kolaylaþtýýr. Laktik asit bakterilerinin ürettiði antibiyotik ve antimikrobiyal maddeler yüksek baðýþýklýk düzeyi oluþturur. Saðlýklý yaþam için manda sütü, yoðurdu veya peynirinden her gün en az 2 veya 3 porsiyon yemeyi ihmal etmemeliyiz.