Manisa’da Oda seçimlerinde neler olacak?

Odalarda seçim telaşı bütün hızıyla sürüyor. Adaylar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlarken seçim kulisleri ve ittifak arayışları da hızlandı. NACE kodları nedeniyle ötelenen seçimlerde nihayet sona doğru yaklaşılmaya başladı. Odalar ve Borsaların seçim sathı mailine girilmesiyle birlikte başkanlık için birçok isim konuşulmaya başlandı. Bilindiği üzere Borsa ve Oda seçimleri NACE kodlarının yetiştirilememesi nedeniyle ertelenmiş, Bakanlar Kurulu Oda ve Borsaların seçimlerinin 2013’ün Şubat ayında başlayıp Mart’ta tamamlanmasına karar vermişti. NACE kodlarının da tamamlanmasıyla meslek komitelerinde değişimler olacaktır.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun, “üst üste 2 dönem süresince meclis başkanlığı, yönetim kurulu başkanlığı, konsey başkanlığı ve birlik başkanlığı görevlerinde bulunanlar, aradan 2 seçim dönemi geçmedikçe aynı görevlere yeniden seçilemezler” şeklindeki değişiklik hükümlerinin Anayasa’ya aykırı olduğu sonucuna vararak, düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı buldu. İş dünyasının ve özellikle yeniden aday olmak isteyenlerin gözü bu karar da idi.

Ege’de de çok sayıda Oda ve Borsa başkanı bu karardan etkileniyordu. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Koşmaz, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz gibi isimler karardan olumsuz etkilenecek isimlerdi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da aynı karardan etkilenecek isimlerden idi. Ancak Anayasa mahkemesinin kararı ile önlerinde bir engel kalmadı. Şimdi Oda ve Borsalarda yarış yeni bir boyut kazandı. Ege bölgesinde bu konuda yarışın en sert geçeceği illerden birisi de Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Seçimleri olacak.

Anayasa mahkemesi mevcut başkanların yolunu açsa da birçok Odada değişim beklentisi sona ermedi. Ülkemizde Oda, Borsa ve Birliklerde 20 hatta 36 yıl başkanlık yapanların olması bu değişimin başlıca nedenlerinden birisi. Oda seçimlerinde değişim beklenen yerlerden birisi de Manisa Ticaret ve Sanayi Odası. Kimler gelecek kimler gidecek; kimler aday olacak kulislerde yoğun bir şekilde konuşulmaya başlandı. Manisa’da 1992 yılından bu yana Ticaret Odası Başkanlığı’nı yürüten ve TOBB’da etkin görevler üstlenen Bülent Koşmaz’ın yanı sıra, Ticaret Borsası Başkanlığı’nı yapan TFF Üyesi Arif Koşar, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanlığı yapan işadamı Abdurrahim Arslan’ın aday olması bekleniyor.

Dönem sınırlamasının kalkması nedeniyle Bülent Koşmaz’ın net olmayan durumu netleşmiş oldu. Kararın olumlu olacağı beklentisine sahip olan ve kulis çalışmaları yapan Koşmaz, çalışmalarına karardan sonra daha da hız verecek.

Koşmaz’ı en zorlayacak gelişme uzun süredir Oda başkanlığı yürütmesi nedeniyle değişim seslerinin yükselmesi olarak gösterilebilir. Bu değişim beklentisi nedeniyle işadamı derneklerinin tümünün Manisa da “Değişim ve Dönüşüm Hareketi” adı altında birleştiği ve Bülent Koşmaz’ın karşısına büyük ve geniş bir birliktelikle çıkacakları da iddia ediliyor. Mevcut başkanla yıldızları bir türlü barışmayan ve kulislerde adaylık için ismi geçen Arif Koşar’ın da aday olmak yerine Abdurrahim Arslan’ı destekleyebileceği iddiaları dillendiriliyor.

OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek’in buradaki tavrı ve rolü başkan adayları için öne çıkan belirleyici unsurlardan birisi olabilir. Çünkü Türek’te güçlü ve etkinliği olan bir isim. Değişim sinyalleri veren Manisa Ticaret Odası kulislerinde Ticaret Odasında Meclis başkanlığı yapmış olan işadamı Abdurrahim Arslan, Odayı ve Oda’nın işleyişini çok iyi bilen isimlerden birisi olması nedeniyle en şanslı kişi olarak gösteriliyor. Tabi başkanlığa aday olmak için önce meclise girmek gerekecek. İlgili meslek komitelerinde ortaya çıkan tablo adaylar için kritik öneme sahip.

Kıran kırana geçmesi beklenen Oda ve Borsa seçimleri yeni bir değişimin habercisi olacak mı? Çünkü Anayasa mahkemesi mevcut başkanların lehine karar verse de birçok Oda, Borsa ve Birliklerde değişim beklentisi çok yüksek. Bizde köşemizde bu gelişmelere yer vermeye devam edeceğiz.