Market sepetinizi sağlıkla doldurun

Beslenme bilimi araştırmaları, sağlıklı besini seçme, doğru pişirme ve her öğünde ürün çeşitliliğini sağlamak koşulu sağlandığı zaman vücüdün hiçbir vitamin, mineral ve antioksidan haplara ihtiyaç duymadığını gösteriyor.

Rafine işlemindeki hatalar

Doğru besini seçmek kırsal alanlarda yaşayanlar için şehirdekilere göre çok daha kolay. Binlerce ürünün bir arada bulunduğu marketlerde sağlıklı ürünü seçmek ise biraz daha vakit ve dikkat gerektiriyor. Bu konuda en kafa karıştıran konu besinlerin rafine edilme işlemi. Endüstride rafine etme işlemi tahıllardan kabuklarının arındırılarak beyaz hale getirilmesi, yağlar hazırlanırken elde edilen bitki kaynağının birçok işlemden geçirilmesi, yağların defalarca kimyasal işlemlerden geçirilerek içindeki antioksidan maddelerden arındırılması olarak sıralayabiliriz. Evimizde ise biz besinlerin kabuklarını soyarak, çok fazla pişirerek ve sebzeleri-meyveleri soda gibi işlemlerden geçirerek saflaştırırız.  Evde uygulanan en sağlıklı saflaştırma sebze ve meyveleri taze, çiğ, kabuklarını soymadan tüketmek, en fazla hafif pişirerek yemek.

AKILLI ALIŞVERİŞ REHBERİ

- Zeytinyağının rengi ne kadar koyu yeşil olursa o kadar fazla antioksidanı var anlamına gelir. Bu nedenle az kimyasal işlemden geçmiş olanını tercih etmek için asitlik derecesinin de yüzde 1-2 dereceyi geçmemiş olmasına dikkat etmek gerekir.

- Yumurtaları seçerken organik olup olmamasından çok ışık altına konulduğunda taze olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Işıkta hava boşluğunun 4-5 cm geçmemesi gerekir. Yumurtayı saflaştırmamak için asla yıkanmamalı, eldiven aracılığı ile buzdolabına konmalı ve pişirmeden önce yumurta yıkanıp haşlama suyuna konmalıdır. Eğer yumurtayı yıkarsanız mikropların girişini önleyen doğal zara da zarar verirsiniz.

- Tahılları alırken kesinlikle tam taneli olup olmadıklarını etiketlerinden kontrol edin. Unları alırken tam buğday unundan olanlarını seçin. 

- Sofra şekeri veya esmer şekerden kaçının.

Her ikisi de kimyasallardan geçmiş demektir. Saf şeker içeren tüm besinleri hayatınızdan çıkarın. Şeker yerine bal, pekmez, taze meyve tercih edin.

- Ekmeklerde çeşitli ekmekleri yemeye özen gösterin. Yulaflı, çavdarlı, ruşeymli ve tam buğday ekmeği en değerli ekmeklerdir.

- Sebzeleri pişirirken kabuklarını soymadan, fazla metal bıçakla temas ettirmeden, pişmeye yakın doğrayıp tencerenin kapağını hiç açmadan, kısık ateşte pişirin.

8Meyveleri sirkeli suda yıkayıp, taze ve kabuklu yemeye özen gösterin.