Bilimsel araþtýrmalar akýllý gýdalarla hastalýklarý önlemenin mümkün olduðunu kanýtladý. Saðlýklý yaþamak ve yaþlanmak için size düþen doktor besinlere mutfaðýnýzda yer açmak.
Marketlerin koridorlarý kalp hastalýklarýna iyi gelir, sindirim sisteminizi güçlendirir gibi birbirleriyle yarýþan ürünlerin fonksiyonel beslenme bilgilendirmeleri ile dolmaya baþladý. Her yýl yeni bir besinin veya ürünün promosyonu ta ki beynimize kazýnana kadar devam ediyor. Kalp dostu yoðurtlardan tutun, lif içeriði yüksek zayýflatýr imasý olan kahvaltýlýk tahýl gevreklerine kadar farklý markalar farklý ürünlerle ezici bir kampanya ile tüketicinin de aklýný iyice karýþtýrmaya baþarýyorlar.Fonksiyonel beslenme ürünle olacak bir durum olmadýðýný buradan hatýrlatmakta fayda var. Fonksiyonel besin doðal olmalý, genetiði deðiþtirilmemiþ olmalý hatta geleneksel tarým ve hayvancýlýk üretimi ile olmalýdýr. Ýþte saðlýðýmýzý koruyacak dünyada da ilk 5 sýrada olan fonksiyonel besinler...
Satýn almadan eve dönmeyin
-Yoðurt: Faydalý bakteri içeren fermente edilmiþ süt ürünü olan yoðurt, baðýþýklýk sistemini desteklemek için en doðru fonksiyonel besin. Ben beslenme uzmaný olarak yaþayan yoðurt diyorum. Çünkü içerisindeki bakteriler biz görmesek de faydalý ve canlý. Yoðurdu sade olarak yemeklerin yanýna veya taze meyvelerle karýþtýrýp meyveli yoðurt þeklinde, salatalara sos olarak ya da düþük kalorili tatlý tarifi ile yemek mümkün. Yoðurdun besin deðeri yüksek olduðundan B12, kalsiyum ve potasyum içeriðindeki fermentasyon ile artýþ sebebiyle eþi benzeri olmayan bir süt ürünü olarak deðerlendirmekte yarar var.
-Brokoli: Turpgillerden olan brokoli sebzesi aynen Brüksel lahanasý, lahana ve karnabahar gibi benzer etkilere sahip. Ýçerdiði beta karoten ve C vitamini açýsýndan zengin. Ancak brokoli ve bu turpgillerden diðer saydýðým sebzeleri ayýran en önemli özellik sülfaran adlý yararlý bir kimyasalý içeriyor olmalarý. Detokstan kansere kadar etkili tüm korunma mekanizmalarýný çalýþtýran bir özelliði var brokolinin.
-Soya: Her ne kadar tartýþýlan bir ürün haline gelse de soyanýn yararý saymakla bitmez. Fitoöstrojen içeren soya; kanserden kolesterol yükselmesine ve menopoza kadar ciddi hastalýklarda öenmli koruyucu etkisi bulunmaktadýr.
-Kýzýlcýk: Proantosiyanidin içeren bu özel meyve idrar yolu enfeksi-yonu önlenmesi ve tedavisinde birebir etkili. Özellikle idrar yolu sisteminde duvarlara yapýþan birçok bakterinin tehlike yeteneðini azaltan kýzýlcýk kalp hastalýk- larý için de etkilidir.
-Yulaf: Ýçerisinde bulunan psyllium adlý madde kolesterolü düþürüp kalp hastalýklarýný önler, diyabet ve kanserden koruyucu etkisi bulunur. Yulaf içeren ekmekleri yulaflý ev yapýmý kekler veya kurabiyeler yulaf içeren þekersiz kahvaltýlýk gevrekler bolca tüketilmelidir.