Yiyeceðin bozulduðunu tadýndan kokusundan anlarsýnýz. Ancak asýl tehlike mikroplu yiyeceklerdir. Marketten özenle seçip evinize getirdiðiniz hastalýk yapýcý mikroplar taþýyan besinler yiyeceklerin tat ve kokusunu deðiþtirmez.
Besin zehirlenmeleri, genellikle uygun olmayan þartlarda bekletilen, saklanan ya da piþirilen yiyeceklerdeki mikroplarýn çoðalmasý nedeniyle meydana gelir. Bozuk bir yiyeceðin tadý veya kokusu deðiþebilir. Ancak, hastalýk yapýcý mikroplar genellikle yiyeceklerin kokusunu ve tadýný deðiþtirmezler. Besin zehirlenmesi; alýnan mikrobun türüne baðlý olarak farklý belirtiler gösterebilir.
Ölümcül tehlike
-Bulantý
-Kusma
-Karýn aðrýsý
-Ýshal
-Baþ aðrýsý
-Ateþ
Genellikle, besin zehirlenmelerinin belirtileri, yiyeceðin yenilmesinden sonraki birkaç saat içerisinde baþlar. Besin zehirlenmesine yol açan bazý mikroplar, ölümcüldür.
Yüksek riskli yiyecekler
-Tüm et çeþitleri
-Tavuk, ördek, kaz ve hindi gibi kümes hayvanlarý
-Yumurta ve yumurta ürünleri
-Salam, sucuk, pastýrma ve sosis
-Balýk ve diðer deniz ürünleri
-Piþmiþ pirinç ve makarna
-Haþlanmýþ, fýrýnlanmýþ patates
-Kullaným tarihi geçmiþ ürünler
Güvenli besin kurallarý
-Son kullanma tarihi geçmiþ, paketi veya kutusu zedelenmiþ besinleri satýn almayýn.
-Þiþmiþ, paslanmýþ, sýzýntý yapmýþ, yamulmuþ konserve besinleri satýn almayýn.
-Dondurulmuþ bir ürün aldýðýnýzda hemen kullanmayacaksanýz en kýsa zamanda evdeki derin dondurucuya yerleþtirin.
-Et, tavuk, balýk gibi çabuk bozulan besinleri en kýsa zamanda buzdolabýna koyun.
-Çið besinler ile hazýr veya piþmiþ besinleri ayrý tutun.
-Yüksek riskli besinleri oda sýcaklýðýna bekletmeyin. Yüksek riskli bir besin 4 saatten fazla oda sýcaklýðýnda kaldýysa, bu besini tüketmekten kaçýnýn.
-Et tavuk, balýk, sosis gibi besinleri çok iyi piþirin.
Yemeði hazýrlarken...
-Besinleri hazýrlamadan önce ellerinizi yavaþça 20’ ye kadar sayarak sabunlayýn ve yýkayýn.
-Çið et, tavuk, balýk, yumurta ve sebzeleri yýkadýktan sonra ellerinizi tekrar yýkayýn.
-Sebze ve meyveleri mutlaka akan su altýnda iyice yýkayýn.
-Yumurtalarý kullanmadan önce mutlaka yýkayýn.
-Dondurulmuþ besinler eritilirken, içlerinde mikrop çoðalabilir. Bu besinleri oda sýcaklýðýnda, soba yanýnda, kalorifer peteði üzerinde ve sýcak su içinde eritmeyin.