Maryland’de bir cami

Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn geçen hafta gerçekleþtirdiði Washington ziyaretinin uzun vadeli etkisi düþünülünce en önemli ayaðýný Maryland’daki Diyanet Center of America’nýn açýlýþý oluþturuyordu. Cumhurbaþkaný Maryland’daki bu merkeze büyük önem atfettiðinden heyette katýlan gazeteci sayýsý da oldukça yüksek tutulmuþtu.

Gazeteciler olarak açýlýþtan bir gün önce de oradaydýk. Diyanet Ýþleri Baþkaný Prof. Mehmet Görmez’in davetlisi olarak merkeze vardýðýmýzda Cuma vakti gelmiþti. Ancak umrede görebileceðiniz bir insan çeþitliliði, güzel bir telaþla kendine hutbeyi dinleyecek, saf tutup namaza duracak yer arýyordu.

Görmez Hoca’nýn Türkçe, Arapça ve Ýngilizce irad ettiði hutbe Maryland’daki bu cami ve etrafýna kurulan kültür kompleksinin hangi gaye ve hüsnü niyetle yapýmýna baþlandýðýný da anlatýyordu. 10 yýl önce bir bataklýk görüntüsü veren bir araziyi bugün bir medeniyet merkezi haline getiren fedakârlýk ve meþakkatin yarýn çok daha büyük güzelliklere vesile olacaðýna kuþku yok.

Ortada bir cami, etrafýnda yer alan Türk evleri, araþtýrma merkezi, kütüphanesi, kültür merkezi, konferans salonu, Türk hamamý ve misafirhaneleriyle tam teþekküllü bir merkezden söz ediyoruz. Mimar Hilmi Þenalp ve hattat Hüseyin Kutlu’nun emeði var merkezin yapýmýnda. Merkeze medeniyet perspektifini katan da kuþkusuz onlarýn dokunuþlarý, tevazu ve kalýcýlýðý bir araya getirebilen ince bir estetikle...

Maneviyat katan bir etkisi var ‘yüksek sanat’ýn, bunda kuþku yok. Ama manevi iklimi asýl oluþturan bu merkezi yapma kararý verenlerin hüsnü niyetleri, Ýslam’ýn kardeþlik ruhunu bir örneklikle dünyanýn her yerine taþýma isteði olsa gerek.

Ýslamofobi ile mücadele merkezi

Merkezin özelliklerinden biri de Ýslamofobi ile mücadelede önemli bir misyon yüklenecek olmasý. Buradaki araþtýrma merkezi Amerika’daki Ýslam kürsüsü olan üniversitelerle baðlantý halinde olacak. Ayrýca Ýslamofobi vakalarýnýn tespit ve taranmasý gibi bir iþlev de yüklenebilir. Ve tabii ki burada meydana getirilecek örneklik sayesinde Ýslamofobi ile tedrici bir mücadele zemini oluþacak.

Uzun, zahmetli ve bir an evvel baþlamasý gereken bir süreç...

Türkiye bu konuda en avantajlý ülke sayýlabilir. Ýstanbul’da açýlmasý düþünülen uluslararasý Ýslam ilimleri üniversitesi için de bir an evvel harekete geçmek gerek. Batýdan ve doðudan Ýslam alimlerinin, akademisyenlerin eðitim verdiði yine batýdan ve doðudan öðrencilerin eðitim gördüðü uluslararasý bir Ýslam üniversitesi, Ýslam coðrafyasý üzerindeki kara bulutlarý uzaklaþtýrmak için orta ve uzun vadede en etkili yöntem olacaktýr.

Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn 2013’te temelini attýðý 2 Nisan 2016’da da açýlýþýný yaptýðý Diyanet Center of America böyle bir vizyonla hizmet edecek. Washington’daki Müslüman Türklere deðil sadece, her milletten Müslüman’a kapýsý açýk bir Ýslam medeniyeti merkezi. Bizim için de iftihar sebebi.

Washington’da ekonomi gündemi

Cumhurbaþkaný’nýn yurt dýþý seyahatlerinin birinci gündem maddesini, ticaret hacmini büyütecek karþýlýklý alýþveriþ imkanlarýný araþtýrmak ve büyük firmalarýn Türkiye’ye istihdam yaratacak yatýrýmlar yapmalarýný saðlamak oluþturuyor. Washington’daki zirvede 56 ülke vardý ama ekonomik temaslarý olan iki ülkeden biriydi Türkiye. Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Konseyi (DEÝK), Türk Amerikan Ýþ Konseyi (TAÝK) ve Yatýrým, Destek ve Tanýtým Ajansý’nýn birlikte gerçekleþtirdiði çalýþma toplantýlarýnýn ardýndan aralarýnda 21 uluslararasý dev þirketin CEO ve baþkanlarýnýn da olduðu kalabalýk bir iþ adamý grubuyla yemek yedi. Amerika’daki Türk iþ adamlarýnýn izlenimi de son derece olumluydu.

Türkiye’nin istikrasýzlaþtýrýlmaya çalýþýldýðý bir konjonktürde ülkenin ekonomik gündemini ýsrarla takip etmek herhalde Türkiye üzerinde menfi planlar yapanlarla mücadele etmenin en etkili yöntemi.