Bir varmýþ, bir yokmuþ. Modern zaman içinde, saplar saman içinde, çok çok misak-ý milli ülkelerinden birinde aðlayamamanýn güçlülük, gözyaþýnýn acizlik, öldürmenin normal, kimyasal silah ile öldürmenin anormal, yalnýzlýðýn deðersiz, krizin en büyük beklenti, sandýðýn diktatörlük kutusu, anketlerin kandýrmaca, kültürün medeniyet, medeniyetin modernizm, teknik direktörsüzlüðün bir kiþiye yüklenen kahramanlýk, iletiþimin yalan, yalanýn halkla iliþkiler zannedildiði bir ülke varmýþ. Masal bu ya...
Eskilerden gelsin. Anlat anlat heyecanlý oluyor.
Bir ifade biçim olarak gözyaþý
Babama söz verdim, bunu da yaz mutlaka dedi. ‘Sýradýþý’ programý geçen hafta finalde süper bir cinlik yaptý ve Baþbakan’ý aðlattý. Fonda hüzünlü bir müzik, ses zaten etkileyici. Mizansen yani. Bunu özellikle belirtenler var. Kýyamet koptu. Hemen koro baþladý, ‘akapella’ (çok sesli) þeklinde. Efendim diktatör, otoriter, ülkeyi ne hale getirdi, bu kadarý da fazla artýk, yok anketler bir þey ifade etmez, ne sandýnýz sandýk hiçbir þeydir, ama demokrasi herþey, erkek adam aðlamaz, gözyaþý acizliktir bla bla... Halbuki, bunu bu þekilde ifade eden köþe tutucular her gün aðlamýyor mu? Ömür biçecek kadar aðlamayý ‘kronik’ hale getirmediler mi? Bir emekli genel müdür, ülke ülke gezip ona buna aðlamýyor mu?
Ýnsan izahtan utanýyor. Ortada içten yazýlmýþ bir mektup, þehit edilen kýzýnýn ardýndan bir babanýn yüreðinden çýkmýþ bir aðýt var. Bu zalimliðin karþýsýnda aðlamamak mümkün mü? Boþ kaðýda yüz kez yazalým, ‘insani’ diye. Eðer karþýndakinin yaþadýklarýný yaþayamýyorsan, aðlayamýyorsan çare de üretemezsin. Gözyaþý bu anlamda bir ifade biçimi, doðal bir iletiþim argümanýdýr. ‘Brief’ belli, Mýsýr ve Suriye’de bir katliam var, zulüm var. Anla, aðla ve yap. ‘Yeni nesli’ bilmez ama ‘feraset’ diye bir þey var, bu gözyaþý da bunun bir göstergesi. Tarihte aðlamayan bir kahraman gösterin. Peygamberimiz (sav) örneðin, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni ile oðlunun mektuplaþmasýna bakýn, Yavuz Sultan Selim’e... Atatürk’e aðlamadý hiç diyebiliyor muyuz? Tersine düþünün. Esed, Sisi, Hitler filan aðlamýþ mýdýr? Bu kadar mý iç iletiþimimizden uzak kaldýk ve gözyaþý bizi ne zaman terketti?
’Bir kimyasal varmýþ, bir kimyasal yokmuþ’
Suriye’de yýllardýr yaþananlar. Bir þey yapýlmasý için, beklenen sesin çýkmasý için ‘kimyasal silah’ kullanýlmasý gerekiyormuþ. O da tartýþýlýyor ya. Bugüne kadar ölenler, tahammül edilebilir, sýradan yollardan öldürüldü de iþin içine kimyasal girince mi ‘suç’ ya da ‘katliam’ oldu. Nasýl bir normalleþtirmedir bu anlamak mümkün maalesef, ama kabullenmek normal deðil hâlâ benim için. Kimyamýz bozulmuþ iyice.
Deðersiz kalabalýktan, deðerli yalnýzlýða
Siyasette, iletiþimde, iþ dünyasýnda vesair hayata yeni kavramlar kazandýrmak önemli. Þu anki favorim ‘deðerli yalnýzlýk’. Stratejik serinliktir bence bu. Zaten baþarýsýz olsaydýk, yalnýz olmayacak, 2002 öncesi dönemlerde olacaktýk. Deðersiz kalabalýk yani. ‘Sýfýr sorun’ matematiðini baz alýp ‘yalnýzým dostlarým yalnýzým’ arabeskliðine kapýlanlara ‘okuma yapmayý’ öneriyorum. Ters çevirin fincaný bakýn. Bu yalnýzlýða ‘arabesk ve pop’ köþecilerin, siyasetçilerin de deðer vereceði zamanlar yakýn. Zaten kriz de teðet geçmemiþti. Beklemeyi bilmeyenler görmeyecek, o baþka.
Bazý þeylere karþýyým
‘Kitle imha silahý’ lafýna karþýyým. Kitle derken insanlar kastediliyor sanýrým.
Ne kadar soðuk ve uzak. Bari ‘itlaf’ diyelim olsun bitsin...