Türkiye dünya insaný yardým sýralamasýnda ikinci sýrada. Ekonomik geliþmiþlikle kýyaslandýðýnda birinci sýraya yükseliyor. Bu bizi diðer ülkelerden ve milletlerden ayýrýcý bir vasýf... Türkiye'nin yumuþak gücü... Herhangi bir Afrika ülkesine gittiðinizde özellikle de Somali, Nijer, Çad, Gine gibi yoksulluðun günlük yaþamý zorlaþtýracak sýnýrlarda seyrettiði ülkelerde, bu hayýrseverliðin insanlarýn hayatýnda nasýl büyük deðiþiklikler meydana getirdiðini fark ediyorsunuz.
Bunun ayný zamanda nasýl büyük bir hamiyet olduðunu da. Baþka dinlerden, ýrklardan milletlerden insanlara yardým etmenin kendi milletin, vatanýn adýna da yapýlmýþ bir hayýr olduðunu, sana edilen duanýn ayný zamanda Türkiye'ye edildiðini görüyorsun.
***
Ýnsani yardým faaliyetleri deyince aklýmýza hemen iþin maddi kýsmý geliyor ama öyle deðil. O yardýmlarý hangi insanlarla yapacaðýnýz, ekonomik yönü kadar önemli. Yardým derneklerinin profesyonel çalýþanlarýndan söz etmiyorum, dünyada hayatýný insani yardýma seferber etmiþ büyük bir gönüllüler ordusu var.
Onlarýn emeðinin maddi bir karþýlýðý yok, ölçülemez bir deðer üretiyorlar çünkü.
Sizin için küçücük bir þey bir kadýnýn, bir çocuðun hayatýnýn tamamýna tesir edecek bir büyüklüðe dönüþebiliyor. Ama önce, buna adanmýþ gönül olmak gerekiyor.
***
Biz insani yardýmýn ne denli önemli olduðunu Marmara depreminde gördük. Binlerce hayatla birlikte devlet de adeta depremin yýkýntýlarý altýnda kalmýþtý. Toplumu yeniden dirilten, olayýn hemen akabinde yaralarý saran ve ilerleyen yýllarda da meydana gelen travma sonrasý sorunlarda sivil toplum duruma vaziyet etmiþti. Bu tecrübe Türkiye sivil toplumunu bir yerden bir yere taþýdý son 10-15 senede Kýzýlay, AFAD gibi devletin yardým ve kurtarma çalýþmalarý yapan kurumlarý dünya ölçeðinde bir numaraya yükseldi. Kýzýlay deyince akla yýrtýk bez çadýrlar gelirken bugün Suriye'den Arakan'a dünyanýn pek çok noktasýnda Kýzýlay ve AFAD'ýn faaliyet halinde olduðunu görüyoruz.
Devletin yardým kurumlarý Türkiye'nin diplomasi gücü olarak da iþ görüyor artýk. ÝHH gibi pek çok sivil toplum örgütü ise çok sayýda ülkede Türkiye'yi temsil ediyor. Ama bir de hayatýný insani yardýma adayan gönüller var. Kurumsal kimlikleri olmaksýzýn, üç beþ kiþi bir araya gelip hayatlarýný paylaþarak çoðalýyorlar, bir iken bin oluyorlar ve bu sayede da dokunduklarý her þeyi, herkesi daha deðerli hale getiriyorlar.
***
Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn dört günlük Afrika seyahatinin ikinci duraðý olan Çad'da tanýþtýðým Esma Aktaþ ve üç arkadaþý iþte o kadýnlardan.
Kocaeli Maþukiye'de kendi aralarýnda tefsir dersi yapmak üzere toplanan bu kadýnlar ders halkalarýný Çad'a taþýyýp buradaki kadýnlara ve genç kýzlara dikiþ, örgü, dantel gibi el iþleri öðretmeye baþlamýþlar. Yanlarýna gittiðimizde bir kermes için hazýrlýk yapýyorlardý. Bitmiþ ürünleri tasnif ediyor, diktikleri elbiseleri, ördükleri çantalarý etiketliyorlardý.
Esma Haným ve arkadaþlarýna minnetle bakýyor, Türkiye'den gelmiþ olan bu kardeþlerinin hayatlarýný deðiþtirdiðini söylüyorlar. Sadece el iþi yapmayý deðil ayný zamanda dayanýþmayý, birlikte bir þeyler yapmanýn zevkini öðretmiþ Esman Haným ve arkadaþlarý.
Hiçbir beklentisi olmadan Türkiye'den Çad'a gelen tefsir arkadaþlarý fedakarlýðýn, hamiyetin insaný yücelten yönünü göstermiþ oluyorlar ayný zamanda. Ýnsan olmanýn en ayýrýcý vasfýnýn baþkasý için karþýlýksýz bir þey yapabilmek olduðunu...
Esma Haným eþini 35 yýl önce kaybetmiþ, kýzýný büyüttükten sonra kendini yardým iþlerine vermiþ. Bir süre sonra bu yardýmlarý sürekli ve kalýcý hale getirmeye, balýk vererek deðil balýk tutmayý öðreterek yardým etmeye karar vermiþ. Çad'dan önce Lübnan, Bangladeþ, Gana, Etiyopya ve Burkina Faso'da da kadýnlara el iþi eðitimi veren atölyeler kurmuþlar. Tefsir dersiyle baþlayan arkadaþlýk sýnýr aþan bir yardým hareketine dönüþmüþ.
Esma Haným "Durmak yok, sýrada yeni ülkeler, yeni kadýnlar, yeni hayatlar var" diyor.