Mavi gökyüzünün sırrı

Etrafımızda olan bitenin farkında bile değiliz bazen. Oysa hepsinin büyüleyici bir hikayesi var. Atmosferi oluşturan azot, oksijen, karbondioksit, su buharı gibi gazlar, kirletici partiküller, toz zerrecikleri, güneşten gelen kısa dalga boylu radyasyonun saçılmasına ve mavi renkte görünmesine sebep oluyor. Güneş ışınlarının dalga boyuna göre atmosfer renk değiştiriyor. Bazen kızıl, bazen mavi, bazen de koyu gri görünmesinin ardında yatan sır işte bu; gaz ve partiküllerden güneş ışığının saçılması. Bir illüzyon gibi aslında.

IŞIĞIN BÜYÜSÜ

Açık güneşli bir gökyüzünde tüm gaz molekülleri ve partiküller güneş ışığına kolaylıkla maruz kalabiliyorken bulutlanma arttığında bulutlar güneş ışığını ciddi anlamda keser. Buluttan geri yansıyan ve uzaya doğru uzun bir yolculuğa başlayan radyasyonun büyük bölümü, bulut engelini aşamaz, bir türlü dünyaya ulaşamaz. Bu durum hem ısı kaybına sebep olur hem de ışık kaybına yol açar. Bulut kalınlığı arttıkça bulutların kararması da bundan işte. Işık geçirgenliği daha da azalır, kalınlık arttıkça çünkü...

Atmosferin türlü illüzyonları var. Güneş ışıklarıyla dans bile edebilir bizim havai atmosfer. Yağmurdan sonra rengarenk gökkuşağıyla sarabilir çevrenizi. Yağışlı, kapalı, sıkıntılı, depresif bir hava basmışken ortalığı, aralardan sızmayı başaran ışıkların tadını doyasıya çıkarır gökkuşağıyla... Pek çok kişinin içine umut dolar, yedi rengin enerjisi sizi alır, çok farklı yerlere götürebilir bir anda. “Bazen bitmek bilmeyen dertler yağmur olur üstüne yağar ama rengarenk gökkuşağı da yağmurdan sonra çıkar” demiş Mevlana,  işte tam da bu yüzden.

ATMOSFERİ GÖZLEMLEYİN

Atmosfer bizimle konuşuyor belki de. Her gün, her saat, her dakika, hatta her an bir şeyler anlatmaya çabalıyor. Tüy gibi uçuşan bulutlardan kocaman kara bulutlara kadar pek çok argümanı var elinde. Bize bir şeyler söylüyor ama biz ona pek kulak vermiyoruz. Pek izlemiyor, gözlemlemiyoruz atmosferi. Aslında bir daha dünyanın hiçbir yerinde eşine rastlanması mümkün olmayan bulut şekilleri, yağmur, kar tanesi, çiy, kırağı geçiyor hayatımızdan, biz farkına varmadan. Pek çok hava olayı eşsiz manzaralar oluşturuyor her an, eğer doğru yerden bakabilirsek çevreye....

BİZİMLE PAYLAŞIN

Bugüne kadar içinde pek çok hava olayını barındıran, büyüleyici manzaralara şahit olup bu duruma kayıtsız kalmış olabilirsiniz ama artık kalmayalım. Bu günden, bu yazıyı okuduğunuz andan itibaren yaşadığımız, şahit olduğumuz, içinde değişik ya da sıradan hava olayları barındıran tüm kareleri donduralım ve paylaşalım. www.yirmidort.tv internet adresine girip atmosfer manzaraları linkini tıklayarak, paylaşmak istediğiniz fotoğrafları hemen o gün bize gönderin ve o fotoğrafları hem internet sitemizde hem de 24 TV’de hava durumu yayınlarımda paylaşabileyim. İnternet sitemizden, bizim paylaştığımız fotoğrafları da bu arada görebilirsiniz.... Elinizdeki telefonlarla çok kolaylıkla bu döngüye siz de katılabilir ve etrafınızda daha önce farkına varmadığınız, hayran olunacak güzelliklerin belki de bu sayede farkına varabilir ve tadını çıkarabilirsiniz. Unutmadan bir gün gecikmeyle de olsa 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü’nüz kutlu olsun!