MEB yurtdýþý burslarýnda iyileþme ve akademik zam

Meclis’te görüþülen ve yakýnda yasalaþmasý beklenen dershanelerin dönüþümünü düzenleyen ve eðitime iliþkin bazý yasalarda deðiþiklik öngören yasa tasarýsýnda çok kapsamlý yenilikler öngörülüyor. Bunlarýn bir kýsmýný daha önce ele almaya çalýþmýþtým. Ancak tartýþmalarda, dershanelerin dönüþümü ve öngörülen görevden almalarýn gölgesinde kalan çok önemli bir konu var.

Bu konu, MEB’in yüksek lisans ve doktora için yurtdýþýna gönderdiði burslu öðrencilerin statü ve haklarýnda yapýlmasý düþünülen deðiþiklik. Ben bu konuya, 19 Kasým 2013 tarihli yazýmda deðinmiþ ve MEB’in halen yürürlükte olan 1416 sayýlý Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkýnda Kanun’u deðiþtirmemesini eleþtirmiþtim. Þimdi sevinerek görüyorum ki, MEB bursiyerlerinin sorunlarýný azaltma konusunda oldukça önemli bir adým atýlmýþ.

Burs süresi, memuriyetten sayýlacak

Kanunun mevcut haliyle ilgili en temel sorunlardan birisi, burs almak isteyenlerin, memur iseler memurluktan istifa etmeleri ve ardýndan da burs aldýklarý süre boyunca öðrenci sayýlmalarý. Böylece, yurtdýþýnda yüksek lisans ve doktora yapýp 30’lu yaþlarýnda Türkiye’ye dönen kiþiler, kýdemsiz memur olarak göreve baþlýyorlar. Oysa ayný þekilde eðitim alan yani tamamen ayný iþi yapan YÖK bursiyeri araþtýrma görevlileri, öðrencilik süreleri boyunca memur sayýlýyorlar. Açýkça haksýz bir durum söz konusu.

Tasarýnýn yasalaþmasý durumunda, bu haksýzlýk giderilecek. Böylece, artýk MEB burslularýnýn lisansüstü eðitim süreleri memuriyetten sayýlacak. Böylece, bu sürelerin her yýlý bir kademe ilerlemesine ve her 3 yýl bir derece yükselmesine esas olacak. Dahasý, bu düzenlemeler, daha önceden burs alan kiþileri de kapsayacak. Yani, benim gibi, geçmiþte MEB bursu alarak yurtdýþýnda eðitim almýþ kiþilerin burs süreleri, memuriyetten sayýlacak. Böylece özlük haklarýnda doðal bir iyileþme olacak.

Önerilen tasarý, bugün Meclis’te görüþülmeye baþlandý. Öngörülen deðiþiklikten dolayý, tasarýyý hazýrlayan ve yýllardýr sorunlarý dile getiren MEB bursiyeri bilim insanlarýný dinleyen MEB’i kutluyorum. Ben bu deðiþikliðin bursu daha cazip hale getireceðini ve böylece daha nitelikli öðrencileri çekebileceðini düþünüyorum. MEB, umuyorum ki, yurtdýþý burslarla ilgili iyileþme bekleyen diðer konulara (zorunlu hizmet, bursun medeni duruma göre deðiþmemesi, vb.) da eðilir.

Akademik zam

Hükümetin akademisyen maaþlarýnda bir iyileþme yapacaðý yönünde haklý bir beklenti oluþmuþ durumda.

Memur-Sen Genel Baþkaný Ahmet Gündoðdu’nun geçen hafta Baþbakan Erdoðan ile görüþmesinde bu konunun gündeme geldiðini biliyoruz. Görüþmede, (yükseköðretime ve bilime büyük yatýrým yapýldýðý halde) akademisyen maaþlarýnýn artýrýlmadýðý tespitinin genel kabul görmesi oldukça önemli. Görünen o ki, Baþbakan akademisyen maaþlarýnýn artýrýlmasýna sýcak bakýyor. Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Faruk Çelik de konuyu takip ediyor. Konunun YÖK Baþkaný Gökhan Çetinsaya ve Devlet Personel Baþkanlýðýnýn da gündeminde olduðunu biliyorum.

Bugün (26 Þubat 2014), SETA Vakfýnda konuþan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Fikri Iþýk da akademisyenlere zam yapýlmasý konusunu önemsediklerini ve bu konuda bir çalýþma yaptýklarýný ifade etti.

Baþta söylemiþtim, beklenti artmýþ durumda diye. Bu son açýklamalarla birlikte beklenti daha da arttý. Umuyorum, fazla gecikmeden bu konuda bir iyileþme yapýlýr.