Mecburen Halis Özkahya

Merhaba Star Gazetesi’nin değerli okurları. Bugünden itibaren futbol ve hakemlik konusunda ses getirecek yorum ve haberlerle birlikte olacağız. 

Sezonun ilk derbisi için hakem bulmakta zorlanan MHK, İsviçre’deki ilk UEFA koşusunda başarısız olan ve salı sabahı tekrardan UEFA tarafından fiziksel teste tabi tutulan Halis Özkahya’yı bu koşuda başarılı olunca derbiye atadı. Cüneyt Çakır ‘ın Trabzon- Galatasaray maçını yönetmesi, Fırat Aydınus’un Beşiktaş, Barış Şimşek’in de Fenerbahçe mücadelesinde görev alması, Bülent Yıldırım’ın yönettiği Fener maçı sonrasında cezaya girmesi, Ali Palabıyık ve Tolga Özkalfa’nın da formsuz olmaları nedeniyle Beşiktaş -Fenerbahçe maçı mecburen Halis Özkahya’ya verilmiş oldu. Profesyonel hakem kadrosundaki Özkahya’nın son üç yıldaki istikrarsız yönetimleri, fiziksel testlerde sıkıntı yaşamış olması, bu hafta sonu için benim kafamda soru işaretleri oluşturuyor. 

Haftaya damga vuran hakem hatasının Trabzon-Galatasaray maçında Türk hakemliğinin gururu olarak gördüğümüz Cüneyt Çakır’dan gelmiş olması oldukça şaşırtıcıydı. 

Trabzon’un net bir penaltısını vermeyen Cüneyt Çakır’ın, gözlemcisi Metin Tokat’tan alacağı not ve MHK’nin Çakır’ı bu hatasından dolayı dinlendirme cesaretini gösterip göstermeyeceğinin de takipçisi olacağız. 5. haftanın hakemlerine şöyle bir göz atalım:

Trabzon-G.Saray: Cüneyt Çakır’ın ülkemizde sıkça eleştirildiği konu “Yurt dışında yönettiği maçlardaki başarı ve ciddiyeti ülkemizde neden göstermediği” şeklinde. İlk yarıda mükemmele yakın yönetim gösteren Çakır, 2. yarıda Galatasaray ceza alanı içinde Erkan Zengin’in şutunda eli doğal konumunda olmayan ve elini uzatarak top ile oynayan Denayer’in bu hareketini pozisyona çok yakın olmasına rağmen hata yaparak penaltı ile değerlendirmedi. Oysa ki Çakır deneyimindeki bir hakemin topun ele gitmesi ile elin topa gitmesi arasındaki farkı çok rahatlıkla ayırt edebilmesi gerekirdi. 

F.Bahçe-Bursa: Şike süreci gerginliği nedeni ile geçmiş MHK’ler tarafından anlaşılmaz bir şekilde Fenerbahçe maçlarından uzak tutulan Trabzon Bölgesi hakemi Barış Şimşek, 3.5  yıl sonra Sarı-Lacivertliler’in bir maçında düdük çaldı. Markoviç’in Bursa ceza alanı içinde yerde kaldığı pozisyonda doğru yorum yaparak oyunu devam ettirdi. Dany’nin, rakibi Nani’nin aşil tendonuna sakatlayıcı bir şekilde basmasına kırmızı kart göstermemesi ve Serdar Aziz’in; Uygar Mert’i eli ile kural dışı itmesine penaltı çalmaması Barış Şimşek adına önemli hatalardı. 

G.Birliği-Beşiktaş: Son iki sezondur büyük bir düşüş yaşayan, FIFA kokartını kaybeden Fırat Aydınus 54. dakikada Gomez’in rakibinin suratına dirseği ile vurduğu ve Skulason’un kan içinde kaldığı pozisyonda Beşiktaşlı oyuncuya kırmızı kart gösteremeyip, olayı sarı kart ile geçiştirmesi büyük hataydı. 

Süper Lig’de ilk kez düdük çalan Halil Umut Meler (Başakşehir-Akhisar), Abdullah Yılmaz (Eskişehir-Kasımpaşa), Abdülkadir Bitigen (Mersin-Osmanlı), Koray Gencerler (Rize-Antalya), Serkan Tokat (Sivas-Konya) ve Süleyman Abay (Gaziantep-Kayseri) başarılı yönetimleriyle dikkat çekti.