Hacca bu yýl gidenleriniz kendinizi þanslý sayabilirsiniz... Ýleride “Mescid-i Nebevi’yi tahribata uðramadan önceki haliyle gören sonuncu hacýlardaným” deme fýrsatýnýz olacak çünkü... Mekke’de Harem-i Þerif’in etrafýnýn gökdelenlerle çevrilmesi hamlesini tamamlayanlar, þimdi dikkatlerini Medine’deki Peygamber Mescidi’ni de ayný âkýbete uðratmaya vermiþ görünüyor...
Sadece Mescid-i Nebevi olsa neyse, Ýslâm’ýn ikinci en önemli mabedi batý istikametinde geniþletileceði için, Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer adlarýna inþa edilen iki mescid ile Hz. Peygamber’in ilk bayram namazýný kýldýrdýðý, ‘Mualla Mescidi’ diye de bilinen, Mescid-i Gamame de...
Evet, bu üç cami de geniþlemenin kurbaný olacak...
Ýslâm’ýn ilk döneminde inþa edilen bu üç cami Osmanlýlardan büyük ihtimam gördükleri için birer tarihi miras... Buldozerlerin bu mirasý yerle bir etmesi an meselesi...
Maalesef Ýslâm Dünyasý’ndan hemen hiç itiraz sesi yükselmiyor...
Mekke ve Medine bir ulus-devletin topraklarýnda bulunuyor, dolayýsýyla Suudi Arabistan hükümetinin onlar üzerinde egemenlik hakký var; ancak kutsal topraklarda yapýlacak her türlü deðiþiklik bütün Müslümanlarý ilgilendirir. Kültür mirasý deðerli camilerin olduðu gibi korunmasý için seslerin yükseltilmesi gerekiyor.
Geniþletme çalýþmalarýnýn sebebini anlamakta zorlanmýyoruz; ancak bunun yerine getiriliþ biçimini anlamamýz zor. Her yýl üç milyona yakýn Müslüman hacca gidiyor; hepsini ayný anda belli yerlerde bulundurma zorunluluðu bazý deðiþiklikler yapýlmasýný gerektiriyor.
Nitekim ‘Þeytan taþlama mahalli’nin yeniden düzenlenmesiyle Mina’ya çýkýþlarýn raylý sistemle gerçekleþtirilmesi deðiþiklikleri beðenildi. Artýk izdiham tehlikesi olmaksýzýn taþlanabiliyor ‘Þeytan’... Kýsacýk mesafelerin saatler süren bir yolculuða yol açmasýnýn yerini dakikalarla ifade edilen bir kolaylýða terk etmesine kim itiraz edebilir ki zaten?
Oysa Mekke’de Harem-i Þerif etrafýnda yapýldýðý ve þimdi Medine’de Mescid-i Nebevi civarýnda tekrarlanmasý düþünülen deðiþiklikler her türlü nezaketten uzak, hoyratça bir yýkýmla gerçekleþtiriliyor. Yerine konulanlar göðüs kabartacak türden iyileþtirmeler olsa neyse; yakýn yýllarda hacca gidenlerin fark ettikleri gibi, Kâbe’nin etrafý -çoðu alýþ-veriþ merkezi olarak kullanýlan, bazýsý otel- devasa binalarla çevrili...
Ashab-ý Kiram’a ve Hz. Peygamber’in ailesi fertlerine ait meskenler yok edilip uluslararasý otel zincirlerinin þubeleri açýldý Mekke’de... Beþ yýldýzlý otellerde konuk olan, ya da alýþ-veriþ ihtiyacý duyanlar için, Kâbe’den çýkýp iki adýmda otellerine ve dükkânlara ulaþmak kolaylýk elbette; ancak ne pahasýna bir kolaylýk?
Tarihle irtibat kurulmasýný saðlayan, geçmiþi hatýrlatan mirasýn yok edilmesi pahasýna...
Vaktiyle “Ecyad Kalesi yýkýlacak” haberi ulaþtýðýnda duyulan hassasiyet, herhalde deðiþiklik projelerinin durdurulmasýnýn imkânsýzlýðýnýn anlaþýlmasýndan olmalý, þimdilerde pek ortada görünmüyor. Ecyad Kalesi yýkýldý, Hz. Peygamber’in hanesi de; þimdi de Medine’deki tarihi öneme sahip eserler benzer bir yok edilme tehdidi altýnda.
Ak Parti hükümeti Suudi Arabistan ile yakýnlýðýný yýkýmlarýn yanlýþlýðýný anlatmak ve düzenlemelerin tarihi mirasýn yok olmasýna yol açmadan yapýlmasýný saðlamak için kullanmalý.
Ne de olsa yýkýlma tehdidi altýndaki eserler Osmanlý’dan miras...