Medya nasıl kullanılır?

Bir magazin haberi medyanın ne kadar kullanışlı olduğunu bir kez daha hepimize gösterdi. Tolga Karel’in evine giden haciz memurları haberinden bahsediyorum.Belli ki bu iş medyaya haber verilmiş, afişe ederek tahsilat yolu da denenmiş.Alacaklının kendisi mi yoksa vekili mi akıl etti yoksa akıl veren bir tanıdık mı vardı bilmem. 

Ya da haciz uygulamasını birileri çekip sonra servis mi yaptı, onu da bilemem ama bildiğim görüntünün hiç hoş olmadığı. Bu haberi gazeteler ve magazin programları uzun uzun kullandılar. İnsanın borcu olabilir, ödeyemediği, icralık olduğu durumlar da olabilir ya da borçluyla alacaklı arasında ihtilaf vardır bin türlü şey olabilir. Sanat, televizyon, magazin dünyasında çok kişinin başına gelmiştir bu tür işler. İçinde magazin figürü olan her haber magazin haberi değildir. Bu tür haberleri yaparken empati duygusunu kaybetmemek ve kullanılmamak da son derece önemlidir... 

Hümeyra bir kez daha...

Hümeyra, Türkiye’de tecrübesi en yüksek olan isimlerden biridir.Tecrübe biraz da neyi, ne zaman, nerede ve kime söyleyeceğini bilmeyi gerektirir. Önceki gün çok ilginç bir olay yaşandı. Önce Hümeyra’nın “Gülse şımardı” diye başlayan ve Yalan Dünya’nın senaryosunu yazan Gülse Birsel’i hedef alan cümlelerini okuduk sonra da “İstemediğim bir insanı kırdım, özür dilemek istiyorum” sözlerini. Sanatçılar duygusal patlamaları olan insanlardır ama acaba durum tam olarak böyle mi? Şimdi biraz eskiye götüreyim sizi.

Avrupa Yakası’nın fırtına gibi estiği dönemde Ata Demirer birden diziden ayrılma kararı almıştı.Sonradan anlaşıldı ki Hümeyra sette Ata Demirer’i azarladığı için böyle bir ayrılık yaşanmıştı.Çok açık söyleyeyim, o azarlama meselesinde iş disiplini farkı vardı, o suçlu bu suçsuz diyemem. Ama birbirlerine küs oldukları için Plato Film’in Hümeyra-Ata Demirer sahnesini ayrı ayrı çekmek zorunda kaldıklarını biliyorum. Bu vakada da kontrol edilemeyen bir öfke var ama aslında bu da biraz iş disiplini kaynaklı gibi duruyor.Ama tüm bunlar Hümeyra’yı haklı çıkarmaya da yetmiyor.Kol kırılır yen içinde kalır sözünün gereği yerine gelmeli, senaryo gecikmesi ve benzeri sorunlar set içinde konuşulup halledilmeliydi. 

Anlamadım, anlayamıyorum... 

X Factor Star Işığı yayına çok iyi bir reytingle başlamıştı.Sonra reytingleri düşmeye başladı.Sosyal medyada hala en çok konuşulan program ama reytingler istenilen karşılığı vermiyor. Format tüm dünyada çok konuşulan ve seyredilen bir format. Televizyonculuk açısından neresi sıkıntılı diye baktım, büyük bir sıkıntısı yok.

Bu sektörde en az 30 yıl geçirmiş insanlara fikirlerini sordum, onlar da net bir açıklama yapamadılar.Survivor etkisi diyemiyorum zira daha ilk bölümde, kimsenin tanınmadığı programda bile reyting 12’leri buldu. Karadayı seyircisiyle yarışmanın seyircisinin kesiştiği doğru zira reklam aralarında reyting geçirgenlikleri olduğu dakikalık reytinglerde de görülüyor. O yüzden bu anlamadım yazısını yazmak şart oldu...