Medyanın Z-arrab raporu

ABD’deki dava malum. Bir haftadır gündemin en üst sıralarında. Aslında konu basit. ABD İran’a ambargo koymuş. Türkiye de doğalgaz ihtiyacının bir kısmını komşusu İran’dan karşılıyor. Bu ticareti yaparken de güya ABD’nin – BM’nin değil- İran’a ambargosunu delmiş. ABD dosyaları bekletiyor ve uluslararası meselelerde Türkiye’ye istediklerini yaptıramayınca ya da Türkiye’den beklediğini alamayınca Ankara’yı sıkıştırmak için düğmeye basıyor. Bu dosyalarda Fetullahçı Terör Örgütü üyelerinin parmağının olduğunu bilmeyen yok.

Sorun şu: Tablo bu kadar net iken medyamız bu davayla başlatılan algı operasyonunu nasıl haberleştirdi? İşte can alıcı nokta burası. Terör örgütlerinin yönlendirdiği, Türkiye aleyhine kurgulanan ve kullanılan dosyalarda gerçek haberciliği yapmayı bir türlü öğrenemedik. Ambargo davası bu anlamda medyamızın halini ortaya koyması açısından ibretlik…

Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim. Davanın görülmeye başlandığı ilk hafta medyanın ekseriyeti maalesef FETÖ’cülerin istediği şekilde aktardı olan biteni.

Batı medyasının nedense bu davaya ilgisi hat safhada… İngiliz BBC’nin Türkçe servisi internet sayfasından dava duruşmasını canlı verdi. Hapisten kurtulmak için her şeyi söylemeye hazır olan Zarrab’ın anlattıklarını dakika dakika aktardı.

New York Times’ın twitter hesabından Türkçe son dakikalar atılmaya başlandı. Ki bu gazetenin tarihinde bir ilkti. Kısacası garip bir şekilde Batı medyası bu davaya olmadığı kadar ilgi gösteriyor. Hatta ‘saygın’ olarak bilinen Foreign Policy, işi bir adım daha ileri götürerek; ‘Türkiye mafya devleti olma yolunda’ başlığıyla skandal bir haberi servis etti.

New York’ta görülen duruşmada Zarrab üzerinden Türkiye Cumhuriyeti’ne muazzam bir saldırı başlatıldı. Amaç bu göstermelik yargılama üzerinden Türkiye’yi zora sokmak ve istediğini almak. Bu apaçık ortada…

Medyamız bu noktada Batı medyasının kuyruğuna takılmayı tercih etti. Türkiye’nin en çok takip edilen haber sitelerinin bazıları onların yolundan gitti… Tıpkı BBC Türkçe gibi duruşmada olanı dakika dakika canlı aktardılar. Aktarmaya da devam ediyorlar.

Unutmayalım ki; ABD’li savcıların FETÖ militanlarının sağladığı sahte delillerle yürüttükleri bu davanın hedefi Türkiye’nin iç siyasetine nüfuz etmek.

FETÖ firarilerinin yoğun ilgi gösterdiği ve yakından takip ettiği bu davayı medyamızın bu kadar büyük görmesi sizce de tuhaf değil mi?

Son bir bilgi: İran’a ambargoyu en çok İngiltere, Almanya ve Fransa bankaları delmiş.