KADINLAR için hem iþlevsel olarak hem de görsel olarak en önemli diþilik organlarýndan bir tanesi memedir. Tarih boyunca, hemen her kültür de doðurganlýðýn ve diþiliðin sembolü haline gelmiþ, birçok kadýnýn özgüvenini ve görüntüsel tatminini direkt olarak etkilemiþtir. Bu nedenle kadýnlar bu konu da her zaman duyarlý olmuþ, deforme veya küçük memelerini kamufle edebilmek için pekçok yönteme baþvurmuþlardýr. Teknolojinin ilerlemesi protezle meme büyütmede hem görüntüsel mükemmeliðe yaklaþýlmasýna sebep olmuþ hem de bu yöntemi en güvenilir yöntemlerden biri haline getirmiþtir. Ve böylece meme büyütme operasyonlarý dünya da en sýk uygulanan estetik cerrahi operasyonlarýndan biri haline gelmiþtir.
Kadýnlarýn meme büyütmeyi seçmelerinin sebepleri
- Az veya hiç geliþmemiþ memelerini normal büyüklüðe getirmek,
- Vücutlarýný daha orantýlý hale getirmek,
- Emzirmeden veya yaþtan dolayý þekli bozulmuþ olan memelerini þekillendirmek ve büyütmek,
- Büyüklüðü veya þekli farklý olan memeleri dengelemek.
Meme büyütme de en sýk kullanýlan yöntem tartýþmasýz meme protezleridir. Bunlarýn yaný sýra yað enjeksiyonlarý deneysel olarak kullanýlmýþtýr, fakat bu yöntem kuþkuyla karþýlanmýþtýr. Enjekte edilen yaðýn büyük miktarda erimesi ve böylece yaratabileceði þekil bozukluklarý, verilen yaðýn çekilecek mammografilerde sorun yaratma potansiyeli bu yöntemin kullanýlmasýna plastik ve estetik cerrahlarýn negatif bakmasýna sebep olmuþtur. Bunun dýþýndaki maddelerin enjeksiyonlarýnýn yapýlmasý da son derece sakýncalýdýr hatta suçtur. Bunlarýn ýþýðýnda meme büyütme de gelinen en üst ve güvenilir yöntem meme protezleridir. Meme protezlerinde de pekçok deðiþik protez denemiþ olmakla beraber þu an da dünyada en sýk kullanýlan protezler içi salin (bir çeþit tuzlu su) ve slikon jel dolu slikon zarflý protezlerdir. Ülkemizde ve Avrupa da en sýk olarak bu 2. tip yani içi slikon jel dolu protezler tercih edilmektedir.
1960’lý yýllarda kullanýlmaya baþlanan silikon protezler günümüzde de yaygýn olarak kullanýlmaktadýr. Halen ABD’lerinde 2 milyondan fazla kadýn silikon meme protezi taþýmaktadýr. Son 20 yýl içinde önemli derecede yenilikler saðlanmýþ ve yapýlan bilimsel araþtýrmalar silikonun insan vücuduna en az zararlý madde olduðunu ortaya koymuþtur. Silikon içeren ürünler kozmetik sanayide ve týpta baþka amaçlarla da kullanýlmaktadýr. Meme protezleri, meme þeklinde hazýrlanmýþ balona benzer yapýlardýr. Yuvarlak ve anatomik denilen damla þeklinde olanlarý mevcuttur. Kadýnýn memesindeki duruma uygun olarak bunlardan biri seçilir. Balon kýsmý silikondan yapýlmýþtýr; vücuttaki dokulara uyum saðlamasý için protezin yüzeyi pürtüklü olarak üretilmiþtir. Balonun içini dolduran maddeler farký olabilir.
Baþlýca 3 ana yerleþtirilme bölgesi vardýr; Meme baþý çevresi-Bu en az belli olandýr, fakat 3.5 cm meme çapý ve yukarýsýn da etrafa kesiyi uzatmadan uygulanabilir.
Meme altý kývrýmý: Bu kesi meme altýndaki deri kývrýmýnda saklandýðý için çok popülerdir.
Koltuk altý: Daha az gizli bir iz býrakýr, özellikle dekolte giyim de ve güneþlenirken belirgin olarak görünebilir, ayrýca operasyon sýrasýn da kanama kontrolü sorunlu olabilir, ama memesinde iz istemeyen kadýnlarda seçenek olabilir. Bunun dýþýnda deneysel olarak göbek civarý kesi ile endoskopik olarak yapýldýðý bildirilmiþtir.
Meme büyütme prosedürü sýrasýnda, implantlar ya göðüs kasýnýn altýna (submusküler) veya kasýn üzerinde ve meme bezlerinin altýna (subglandüler) yerleþtirilir. Meme protezlerinin her sene yüzde 2 yýpranma payý vardýr, yani 15-20 sene de deðiþtirmek lazýmdýr.
Silikon protezlerin meme kanserine yakalanma riskini artýrýp artýrmadýðý ve oluþan bir meme kanserinin saptanmasýný gizleyip gizlemediði konusu uzun yýllardýr tartýþma ve merak konusudur. 1995 yýlýnda Kanada’da 11 bin hasta üzerinde yapýlan ve bugüne dek yapýlmýþ en fazla hasta sayýsýna sahip bir araþtýrmada, meme büyütme ameliyatý uygulanmýþ hastalardaki meme kanseri görülme oraný, meme protezi olmayan hastalarla karþýlaþtýrýlmýþ ve sonuçta meme büyütme ameliyatý uygulanan hastalardaki meme kanseri görülme sýklýðýnda genel nüfusa oranla istatistiksel olarak belirgin fark olmadýðý saptanmýþtýr.1999 yýlýnda, Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi Týp Enstitüsü tarafýndan yapýlan araþtýrmada da meme protezli hastalarda ilk ya da tekrarlayan meme kanseri görülme sýklýðýnda bir artýþ olmadýðý görülmüþtür. Özet olarak meme protezleri kanser yapmaz. 1994 yýlýnda Ýngiliz Saðlýk Bakanlýðý’nýn bir araþtýrmasýna göre annedeki meme protezlerinin bebekte herhangi bir tehlike oluþturmadýðý bildirilmiþtir. Bu çalýþmanýn sonucunda meme protezi olan annelerin emzirmesine engel olacak hiçbir kanýt bulunamamýþtýr. 1991 yýlýnda yapýlan bir çalýþmada meme protezi olan annelerde, anne sütünde düþük düzeylerde silikon saptanmýþ; ancak bu çalýþmada ayný miktarda silikonun, meme protezi olsun olmasýn, çalýþma grubundaki tüm annelerin sütünde bulunduðu ortaya çýkmýþtýr. Hatta 1999 yýlýndaki Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi Týp Enstitüsü tarafýndan yapýlan çalýþmada inek sütü ve mama formüllerinde bile anne sütünden daha fazla miktarlarda silikon bulunduðu gösterilmiþtir. Meme büyütme cerrahisi uygulanan hastalarda emzirmenin etkilenmesi ancak teknik sebeplerden olabilir. Örneðin, memebaþý çevresinde yapýlan kesilerde, meme baþýnýn alt yarýsýna gelen süt kanallarý kesilebilir. Ancak memealtý ve koltukaltý kesilerinde böyle bir durum ile karþýlaþýlmadýðý gibi; protezler meme altý ya da kas altý düzlemlere yerleþtirildiðinden ötürü meme bezine herhangi bir zarar gelmesi de söz konusu deðildir. Her cerrahi giriþimin olduðu gibi meme protezi operasyonunun riskleri de mevcuttur. Bunlar, kanama, enfeksiyon, kapsül kontraktürü, meme baþý ve cilt duyusunda deðiþme, izde belirginlik, protezin dýþarý çýkmasý veya yýrtýlmasý gibi komplikasyonlardýr. Bu riskleri en aza indirmenin yolu doðru kiþiye ameliyat olmaktýr. Bu operasyonlar estetik plastik ve rekonstrüktif cerrahlarca yapýlmalýdýr. Bu cerrahlarýn Türk plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi derneðine üyeliðine dikkat edilmesi cerrah seçiminde bir güvencedir. Estetik cerrahlar dýþýnda yapýlan operasyonlar risklerin artmasý anlamýna gelir.
Kýsaca özetlemek gerekirse protezle meme büyütme ameliyatý, genel olarak iyi ve kalýcý sonuç veren, kiþinin ve eþinin ruh saðlýðýný düzelten, onlarý yaþama daha baðlý hale getiren bir ameliyattýr. Doðru eller de son derece yüz güldürücü sonuçlar verir.