Meme kanserinden korkma katý yaðdan kork

Kadýnlarda en çok ölüme sebep olan meme kanserine karþý 30 yýlý aþkýn süredir yapýlan araþtýrmada tümör ve katý yaðlarýn iliþkisi kanýtlandý. Sadece katý yaðdan uzak durarak riski yarý yarýya düþürmek mümkün.

Meme kanserinin yüksek yað oranýyla iliþkilendirildiði 1980’li yýllardan itibaren araþtýrmalar bu konu üzerine yoðunlaþmýþtý. Yýllar süren araþtýrmalar sonucunda yüksek yaðlý beslenme ile meme kanseri arasýnda ciddi bir iliþkinin olabileceðini, kiþinin günlük yediði yað miktarýnýn kanser hücrelerinde kontrolsüz büyümeye neden olduðunu düþündürmüþtü. Ancak günümüzde net olarak biliyoruz ki; meme kanserine neden olan beslenme ile alýnan yaðýn miktarý deðil sadece çeþididir. Özellikle hayvansal yað tipinin meme kanseri için en önemli beslenmeye baðlý risk faktörü olduðu bulunmuþtur. Bunu destekleyen en önemli çalýþma ABD’de Hemþire Çalýþmasý’nýn ikinci fazý olan araþtýrma. Buna göre özellikle menopoz öncesi hayvansal yaðýyüksek oranda tüketenlerin, daha az hayvansal yaðlý beslenenlere göre yüzde 50 kadar meme kanserine yakalanma risklerinin olduðu belirlendi. Ayný araþtýrmada bitkisel özlü sývý yaðlarýn meme dokusunda kanser hücrelerinde olumsuz bit etki yaratmadýðý da bulundu. Amerika’da kabul gören önemli araþtýrmalardan biri olan Ulusal Saðlýk Enstitüsü’nün yaptýðý farklý bir araþtýrmada kýrmýzý et tüketimi ile alýnan hayvansal yaðýn meme dokusunda hücre çoðalmasýný kontrolsüz bir þekilde arttýrdýðýný göstermiþtir. Avrupa’nýn önemli kanser merkezlerinin 2010 yýlýndan itibaren yürüttüðü araþtýrmalarda tekli doymamýþ yað asitlerinden zengin bir beslenme çeþidinin meme kanserinden koruyucu etki gösterdiði belirlenmiþtir. Tekli doymamýþ yað asidi olarak bilinen oleik asit; zeytinyaðý, badem, avokado, zeytin, üzüm çekirdeði ve susamda fazlasý ile bulunur. 2013 yýlýnda Amerikan Kanser Konseyi düzenli her gün en az 45 dakika yürüyüþ yapan ve ailelerinde meme kanseri riski olan kadýnlarýn yüzde 30 daha riski azalttýðýný bildirmiþtir.

Nar ve sarýmsak tümör savar

Sarýmsak, yoðurt ve keten tohumu karýþýmýný her gün düzenli olarak yiyen kadýnlarýn meme kanserine yakalanmadýklarýný belirten Ýngiliz Beslenme Birliði; nar, somon balýðý, yeþil çay ve karýþýk sebze çorbalarý ile beslenen kadýnlarýnda meme kanserine karþý korunduðunu belirtmektedir. Meme kanserine yakalanmamak için düzenli olarak yürüyüþ yapmak, tekli doymamýþ yað asitlerinden zengin beslenmek ve hayvansal tüm yað çeþitlerinden örneðin tereyaðý, kuyruk yaðý ve þarküteri ürünlerinden uzak durmak gerekir. Daha fazla taze sebze, meyve ve fýndýk-fýstýk- ceviz- badem yemeði ihmal etmemek meme kanserinden koruyucu faktörler olarak bildirilmektedir.