Meme kanserinden korkma katı yağdan kork

Kadınlarda en çok ölüme sebep olan meme kanserine karşı 30 yılı aşkın süredir yapılan araştırmada tümör ve katı yağların ilişkisi kanıtlandı. Sadece katı yağdan uzak durarak riski yarı yarıya düşürmek mümkün.

Meme kanserinin yüksek yağ oranıyla ilişkilendirildiği 1980’li yıllardan itibaren araştırmalar bu konu üzerine yoğunlaşmıştı. Yıllar süren araştırmalar sonucunda yüksek yağlı beslenme ile meme kanseri arasında ciddi bir ilişkinin olabileceğini, kişinin günlük yediği yağ miktarının kanser hücrelerinde kontrolsüz büyümeye neden olduğunu düşündürmüştü. Ancak günümüzde net olarak biliyoruz ki; meme kanserine neden olan beslenme ile alınan yağın miktarı değil sadece çeşididir. Özellikle hayvansal yağ tipinin meme kanseri için en önemli beslenmeye bağlı risk faktörü olduğu bulunmuştur. Bunu destekleyen en önemli çalışma ABD’de Hemşire Çalışması’nın ikinci fazı olan araştırma. Buna göre özellikle menopoz öncesi hayvansal yağıyüksek oranda tüketenlerin, daha az hayvansal yağlı beslenenlere göre yüzde 50 kadar meme kanserine yakalanma risklerinin olduğu belirlendi. Aynı araştırmada bitkisel özlü sıvı yağların meme dokusunda kanser hücrelerinde olumsuz bit etki yaratmadığı da bulundu. Amerika’da kabul gören önemli araştırmalardan biri olan Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün yaptığı farklı bir araştırmada kırmızı et tüketimi ile alınan hayvansal yağın meme dokusunda hücre çoğalmasını kontrolsüz bir şekilde arttırdığını göstermiştir. Avrupa’nın önemli kanser merkezlerinin 2010 yılından itibaren yürüttüğü araştırmalarda tekli doymamış yağ asitlerinden zengin bir beslenme çeşidinin meme kanserinden koruyucu etki gösterdiği belirlenmiştir. Tekli doymamış yağ asidi olarak bilinen oleik asit; zeytinyağı, badem, avokado, zeytin, üzüm çekirdeği ve susamda fazlası ile bulunur. 2013 yılında Amerikan Kanser Konseyi düzenli her gün en az 45 dakika yürüyüş yapan ve ailelerinde meme kanseri riski olan kadınların yüzde 30 daha riski azalttığını bildirmiştir.

Nar ve sarımsak tümör savar

Sarımsak, yoğurt ve keten tohumu karışımını her gün düzenli olarak yiyen kadınların meme kanserine yakalanmadıklarını belirten İngiliz Beslenme Birliği; nar, somon balığı, yeşil çay ve karışık sebze çorbaları ile beslenen kadınlarında meme kanserine karşı korunduğunu belirtmektedir. Meme kanserine yakalanmamak için düzenli olarak yürüyüş yapmak, tekli doymamış yağ asitlerinden zengin beslenmek ve hayvansal tüm yağ çeşitlerinden örneğin tereyağı, kuyruk yağı ve şarküteri ürünlerinden uzak durmak gerekir. Daha fazla taze sebze, meyve ve fındık-fıstık- ceviz- badem yemeği ihmal etmemek meme kanserinden koruyucu faktörler olarak bildirilmektedir.