Hayýr, oturup da, Rahmi abinin asparagasa düþmüþ köþe yazýsý ve CHP hakkýnda kalem oynatacak deðilim, vakit kaybýdýr. Zaten bu konuda söylenmesi gerekeni zamanýnda söylemiþiz (Gazi kalkýp gelse, seni asardý Kemal! STAR, 31.Mayýs.2018) (1) merak eden açar okur.
CHP içi FETÖ tarz kumpaslar, Kýlýçdaroðlu, Ýmamoðlu ve Ýnce konularýndan daha mühim bir isme yönelmek istiyorum: ALEYNA TÝLKÝ…
Aleyna Tilki, kendisi için sýradan bir iþ yaptý ve @aleynatilki tvitýr hesabýndan 364 bin izleyicisinin ilgisini canlý tutmak amacýyla þöyle bir mesaj yayýnladý:
“Bugün Cumartesi, yarýn Pazar sonra pazartesi olacak.” (Yazýldýðý gibi iktibas ediyorum. A.Z.)
Bu mesaj, yazýyý yazdýðým Pazar günü 11.30 cývarýnda 34 bin beðeni, 2.2 bin RT ve 7.4 bin cevap/yorum almýþtý!..
Bu, aslýnda, iki parçalý olarak yazdýðým “medya gerillasý” yazýlarýmda sözünü ettiðim “yeni insan türüdür…”
Eline akýllý telefon tutuþturulmuþ, sosyal medya üzerinden beyni esir alýnmýþ, “amaçsýz” insan türü.
Emperyalizmin geniþ kitleleri hedef alan “aptallaþtýrma” stratejisinden söz etmeyeceðim, çünkü, “aptallaþtý” dediðimiz insanlar aslýnda zeki ve teknolojideki her yeni geliþmeye derhal uyum saðlama yeteneðine sahipler.
Zeki ve yapabilen insanýn yaþamsal reflekslerinin sýfýrlandýðý çok özel bir dönemi yaþýyoruz.
Bu dönemi, 20’nci yüzyýldan ayýran en önemli özellik, sokak gösterilerinde kendini gösteriyor.
Lideri olmayan, sýrtýný kurumsal siyasete dayamayan sokak gösterilerinin nafile çabalarýyla karþýlaþtýk.
Geliþme, kendini ilk kez, 2008 ekonomik krizinden hemen sonra ABD’de ortaya çýkan “Occupy Wall Street” (Wall Street’i Ýþgal) gösterisiyle ortaya çýktý. Kanadalý tüketim toplumu karþýtý Adbusters’in kapitalizmin vahþi ve adaletsiz kimliðine karþý tetiklediði hareketin aylar süren gösterilerinden geriye bir tek isim, tek bir lider kaldý mý, hayýr.
Siyasi sonucu oldu mu, evet oldu, Amerikalý politikacýlar vahþi kapitalizme daha çok sahip çýktýlar, elle tutulan sonucu Donald Trump’ýn baþkanlýðýdýr!..
Irak, Ýran, Lübnan, Þili… Pek çok ülkede sokak gösterileri var, bu gösterilere öncülük eden lider kadrolar, siyasi hedefler ne? Yok!..
Günümüz genç kuþak hareketlerinde ana karakter,“sosyal medyada buluþtuk, gelin birlikte takýlalým, kurtlarý döker eve gideriz” havasýdýr.
Zeki çocuklardan söz ediyoruz. Duvarlara yazdýklarý sloganlar, tercih ettikleri kýyafetler, dans ve müzikleri… Hepsi seçilmiþ zeka ürünü, ama hepsi o kadar…
Bu yaklaþým, müesses nizamý güçlendirmekten baþka bir sonuç vermez.
Örgütsüz, kurumsal siyasetsiz ve hedefsiz kitleler, demokrasinin son yüzyýlýný yaþadýðýmýzýn da sinyallerini veriyor.
Emperyalizmin yeniden yapýlandýrdýðý (gezegende temiz suya ulaþamayan 1.6 milyar insanýn cep telefonu var) yeni insan türü, duygusal patlamalarýný gerçekleþtirirken anti-demokratik yapýlanmalarýn da güçlenmesine neden oluyor.
Avrupa ve Amerika’da yükselen ýrkçýlýk, Hindu-Budist kültür alanlarýnda týrmanan Ýslam düþmanlýðý, Müslüman coðrafyada kendini gösteren kan dökücülük yalnýz siyasal-ekonomik nedenlere mi dayanýyor sanýyorsunuz, hayýr, karþýmýzda sorgulamayan, her söylenene inanan ve biriktirilmiþ duygularýyla hareket eden insanlar var.
Soner Yalçýn’ýn “Erdoðan nefretiyle FETÖ, liboþ, PKK/PYD çizgisine savrulmak doðru mu?” sorusunda þekillenen o sözde Atatürkçü karakter nasýl oluþtu sanýyorsunuz?
Ýnsanlýk ve haliyle Türkiye, bu yüzyýlda henüz adýný koyamadýðýmýz bir yöne doðru rotalanýyor ve bizler burada hala 20’nci yüzyýlýn tartýþmalarýnýn içinde debelenip duruyoruz.
Geleceðe teþhis koyamayýnca, tarihi siyasileþtirip tartýþmak kolayýmýza geliyor.
Endiþeliyim.
https://www.star.com.tr/yazar/gazi-kalkip-gelse-seni-asardi-kemal-yazi-1348565/