Önceki gün TBMM'de memur ve emekliler için önemli bir teklif olan Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanunu ile Bazý Kanunlarda ve 375 Sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamede Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaþtý. Cumhurbaþkanýmýz tarafýndan onaylanýp resmi gazetede yayýnlanmasýný müteakip yürürlüðe girecek.
Elbette memur maaþlarýna yapýlan artýþ ayný zamanda kýdem tazminatý tavanýný da belirliyor.
Kamu görevlilerinin aylýk ve ücretlerinde 1 Ocak-30 Haziran 2023 tarihleri arasýndaki dönem için enflasyon farký dahil uygulanmasý öngörülen yüzde 16,48 artýþ oraný, yüzde 13,52 puan eklenerek yüzde 30 olarak uygulanacak. Bu kapsamdaki yüzde 13,52 puanlýk ilave oran, ayný döneme iliþkin enflasyon farký hesaplamasýnda dikkate alýnmayacak.
Buna göre yüzde 30 zam esas alýndýðýnda ise kýdem tazminatý tavaný 1.1.2023 tarihinden geçerli olmak üzere brüt 19.982,82.-TL olacak.
Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan daha önce açýklanan yaþlýlýk, malullük, ölüm aylýðý alan emekliler ve hak sahiplerine dosya bazýnda 3 bin 500 lira olarak öngörülen aylýk asgari ödeme tutarý 5 bin 500 liraya çýkarýlmasýna iliþkin düzenleme de bu teklifte yer alýyordu.
Söz konusu düzenleme ile birlikte 1 Ocak 2023'ten geçerli olarak SSK ve Bað-Kur emekli ve hak sahiplerine ödenen gelir ve aylýklar yüzde 30 oranýnda artýrýlýyor.
Diðer bir deyiþle artýk hem SSK ve Bað-Kur emekli maaþlarýna yüzde 30 zam yapýlacak, hem de 5.500 TL altýnda dosya bazýnda emekli maaþ kalmayacaðý için alt sýnýr olan 3.500 TL'den aylýk alanlar için artýþ oraný yüzde 57 olacak. Böylece düþük aylýk alanlara daha yüksek bir artýþ yapýlmýþ oldu.
Asgari ücret desteði
Asgari ücrete enflasyonun çok üzerinde artýþ yapýlmasýndan dolayý iþveren maliyetlerinin karþýlanmasý için 2016 yýlýndan beri uygulanan asgari ücret desteði Ocak-Haziran 2023'te de devam edecek.
Bu kapsamda haklarýnda uzun vadeli sigorta kollarý hükümleri uygulanan sigortalýlarý çalýþtýran iþverenlerce, 2022'nin ayný ayýna iliþkin SGK'ye verilen aylýk prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde prime esas günlük kazancý 250 lira ve altýnda bildirilen sigortalýlarýn toplam prim ödeme gün sayýsýný geçmemek üzere, 2023'te cari aya iliþkin verilen aylýk prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalýlara iliþkin toplam prim ödeme gün sayýsýnýn; 2023 yýlý içinde ilk kez bu kapsama alýnan iþ yerlerinden bildirilen sigortalýlara iliþkin toplam prim ödeme gün sayýsýnýn; Ocak-Haziran 2023 dönemi için günlük 13,33 lira ile çarpýmý sonucu bulunacak tutar, bu iþverenlerin SGK'ye ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek ve bu tutar Ýþsizlik Sigortasý Fonu'ndan karþýlanacak.
Sigorta primine esas günlük kazanç tutarý, iþçi sendikalarýyla toplu iþ sözleþmesi yapýlan özel sektör iþverenlerine ait iþ yerleri için 500 lira olarak esas alýnacak.
Ücretleri asgarî ücretin iki katýndan az olamayacaðý hükme baðlanan "Linyit" ve "Taþkömürü" çýkarýlan iþyerlerinde yer altýnda çalýþan sigortalýlar için belirlenecek günlük kazanç 667 Türk lirasý olarak ve 2022 yýlýnýn ayný ayýna iliþkin Kuruma verilen aylýk prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen prim ödeme gün sayýsýnýn yüzde 50'sini geçmemek üzere, 2023 yýlýnda cari aya iliþkin verilen aylýk prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalýlara iliþkin toplam prim ödeme gün sayýsý dikkate alýnacak.
2023 Ocak ilâ Haziran aylarýna/dönemine iliþkin yasal süresi dýþýnda Kuruma verilen aylýk prim ve hizmet belgelerinde veya Hazine ve Maliye Bakanlýðýna verilecek muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayýtlý sigortalýlar için bu madde hükümleri uygulanmayacak.
Kovid-19 Düzeltmesi
Kovid-19 salgýný nedeniyle yapýlan kýsa çalýþma ödemelerinde hatalý iþlemlerden dolayý hizmetleri SGK'ye eksik bildirilen sigortalýlarýn hizmetleri fiili duruma getirilecek. Özellikle çeþitli nedenlerden dolayý hatalý iþlem yapýlmýþ olan çalýþanlar için bu þekilde geriye dönük düzeltme imkaný olacak.
4447 sayýlý Kanunun Geçici Madde 29 ve Geçici madde 32 hükümlerinden yararlanan iþverenler tarafýndan SGK'na sigortalýlar adýna eksik bildirilen günlere iliþkin ek nitelikteki muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin/aylýk prim hizmet belgelerinin iþverenin Kuruma baþvuru tarihini takip eden aybaþýndan itibaren üç ay içinde verilmesi ve muhteviyatý primlerin de ayný sürede ödenmesi halinde, söz konusu yükümlülükler süresi içerisinde yerine getirilmiþ sayýlacak. Bu maddenin yürürlük tarihine kadar bu kapsamda tahsil edilmiþ primler ve idari para cezalarý iade veya mahsup edilemeyecek.