Geçen haftaki yazýmýzda memuriyetten ayrýlanlarýn, isteðe baðlý iþtirakçi olarak, memuriyetten emekli olarak maaþ baðlatabileceðini ve emekli ikramiyesi alabileceðini anlatmýþtýk.
Bu yazýmýzda, disiplin cezasý alarak memuriyetten çýkarýlanlara emekli ikramiyesi ödenip ödenemeyeceði ile memuriyetten istifa edip özel sektörden emekli olanlarýn emekli ikramiyesi alma imkanýnýn olup olmadýðý konularýný ele alacaðýz.
Önce konu ile ilgili, 5434 sayýlý Kanunu’nun 2012 yýlýnda deðiþikliðe uðrayan, ikramiye konusunu düzenleyen 89. maddesini verelim.
‘Hizmet sürelerinin tamamý 5434 sayýlý Kanun ve/veya 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayýlý Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanunu’nun geçici 4’üncü maddesi kapsamýnda geçenlerden emekli, adi malullük veya vazife malullüðü aylýðý baðlanan veyahut toptan ödeme yapýlan asker ve sivil tüm iþtirakçilere, her tam fiili hizmet yýlý için aylýk baðlamaya esas tutarýn bir aylýðý emekli ikramiyesi olarak verilir.
Birinci fýkra kapsamýna girmemekle birlikte, 5434 sayýlý Kanun ve/veya 5510 sayýlý Kanunu’nun geçici 4’üncü maddesi kapsamýnda hizmeti bulunanlardan mülga 2829 sayýlý Sosyal Güvenlik Kurumlarýna Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleþtirilmesi Hakkýnda Kanunun 8’inci maddesi uyarýnca birleþtirilen hizmet süreleri üzerinden emeklilik, yaþlýlýk ya da malullük aylýðý baðlananlara ise; 5434 sayýlý Kanun veya 5510 sayýlý Kanunun geçici 4’üncü maddesi hükümlerine tabi olarak 5434 sayýlý Kanuna tabi daire, kuruluþ ve ortaklýklarda geçen çalýþmalarýnýn, 25/8/1971 tarihli ve 1475 sayýlý Ýþ Kanununun 14’üncü maddesinde belirtilen kýdem tazminatýna hak kazanma þartlarýna uygun olarak sona ermiþ olmasý þartýyla emekli ikramiyesi ödenir.
Yukarýdaki fýkralara göre mülga 2829 sayýlý Kanunun 8’inci maddesi uyarýnca birleþtirilen hizmet süreleri üzerinden aylýk baðlananlara ödenecek emeklilik ikramiyesinin hesabýnda 5434 sayýlý Kanun veya 5510 sayýlý Kanunun geçici 4’üncü maddesi hükümlerine tabi olarak 5434 sayýlý Kanuna tabi daire, kuruluþ ve ortaklýklarda geçen ve 1475 sayýlý Kanunun 14’üncü maddesine göre kýdem tazminatý ödenmesini gerektirmeyecek þekilde sona eren geçmiþ hizmet süreleri ve her ne suretle olursa olsun evvelce iþ sonu tazminatý veya bu mahiyette olmakla birlikte baþka bir adla tazminat ödenen süreleri ile kýdem tazminatý ya da emekli ikramiyesi ödenmiþ olan süreleri dikkate alýnmaz.
Bu madde hükümlerini açýklayalým;
A-Memuriyetten çýkarýlanlar
Memuriyetten disiplin kurulu kararýyla çýkarýlanlar, emeklilik için gerekli olan hizmet sürelerini SSK veya Bað-Kur kapsamýnda çalýþarak tamamlasalar bile, emekli ikramiyelerini alamazlar.
Ancak, memuriyetten disiplin kurulu kararýyla çýkarýlanlar memuriyetten disiplin kurulu kararý ile çýkarýlma tarihinde, memuriyette geçen hizmet sürelerinin tamamý dikkate alýnarak kendilerine emekli aylýðý baðlanmasý mümkün olursa, emekli aylýðý baðlanýr ve emekli ikramiyesi de ödenir.
B-Memuriyetten istifa edenler
5434 sayýlý Kanuna tabi olarak memur olarak görev yapanlardan, memuriyetten istifa ederek ayrýlýp, özel sektörde çalýþarak yaþlýlýk aylýðýna hak kazananlara, memuriyetten 8.9.1999 tarihinden sonra istifa etmeleri koþuluyla;
- Memuriyetten istifa ettikleri tarihte; en az 15 yýl hizmetleri varsa, memuriyette geçen süreleri için,
- Memuriyetten askerlik sebebiyle veya evlenme tarihinden itibaren bir yýl içinde evlilik nedeniyle ayrýlýyorlarsa, memuriyette geçen süreleri için emekli ikramiyesi ödenir.