Geçtiðimiz günlerde, bir bakanlýðýn idari kurul toplantýsýnda memur sendikasý temsilcileri tarafýndan devlet memurlarýnýn dini ve milli bayramlar ile hafta sonu tatillerinin yýllýk izin içinde sayýlmamasýný istendi. Ýþ Kanunu'na göre iþçilerin kullandýðý yýllýk izin günlerinin hesabýnda izin süresine rastlayan ulusal bayram ve genel tatiller ile hafta tatili günleri izin süresinden sayýlmýyor. Ancak, devlet memurlarý yýllýk izin kullanýrken hafta tatili, ulusal bayram genel tatil günleri yýllýk izinden düþüyor. Örneðin, memur perþembe gününden itibaren 6 gün yýllýk izne çýktýðýnda perþembe, cuma, cumartesi, pazar, pazartesi, salý hepsi izinden sayýlýyor. Cumartesi pazarlar da memurlarýn yýllýk izninden düþüyor.
Oysa ki, kamudaki bir iþçi yýllýk izin kullanýrken hafta tatili, ulusal bayram genel tatil günleri iþçiden düþülmüyor.
Ýþte biz de bugün hem hatýrlatma ve hem de iþçi ve devlet memurlarýnýn yýllýk izinlerini karþýlaþtýralým istedik.
Ýzinde kýdem önemli
Devlet memurlarýnýn yýllýk izin süresi hizmet süresine göre belirleniyor. Ýþçilerin yýllýk izni 0-5 yýl, 5-15 yýl ve 15 yýldan fazla olmak üzere üç kademede düzenlenmiþken, devlet memurlarýnda bu süre iki kademede düzenlenmiþtir. Buna göre;
- Hizmet süresi 1 yýldan on yýla kadar (10 yýl dahil) olan devlet memurlarý için yirmi gün,
- Hizmet süresi on yýldan fazla olan devlet memurlarý için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiþ ve dönüþ için amirin uygun görmesi halinde en çok ikiþer gün yol izni eklenebiliyor.
Devlet memurunun 10. yýlý, içinde bulunduðu yýl içerisinde doldurmasý halinde, ay ve gün itibariyle 10. yýlý doldurduðu tarihten itibaren 30 günlük izin kullanmasý mümkündür. Devlet memurlarýnýn izinlerinde hafta tatilleri de izinden düþmektedir.
Öðretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayýlýrlar. Bunlara, hastalýk ve diðer mazeret izinleri dýþýnda, ayrýca yýllýk izin verilmez.
Hizmetleri sýrasýnda radyoaktif ýþýnlarla çalýþan personele, her yýl yýllýk izinlerine ilaveten bir aylýk saðlýk izni verilir.Yýllýk izin ve mazeret izinleri sýrasýnda fiili çalýþmaya baðlý her türlü ödemeler hariç malî haklar ile sosyal yardýmlara dokunulmaz.
Ýzinler nasýl kullanýlacak?
Devlet memurlarýnýn yýllýk izinler, amirin uygun bulacaðý zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kýsým kýsým kullanýlabilmektedir. Ayrýca Ýþ Kanununda olduðu gibi, bir bölümünün 10 günden az olmama zorunluluðu da bulunmuyor. Memurlar istediði sürelerde ve bölümlerde izin kullanabiliyor.
657 Sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu'nun 178. maddesine göre, devlet kurumlarýgerektiði takdirde personelini günlük çalýþma saatleri dýþýnda fazla çalýþma ücreti vermeksizin çalýþtýrabilirler.
Bu durumda personele yaptýrýlacak fazla çalýþmanýn her sekiz saati için bir gün hesabý ile izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kýsmý yýllýk izinle birleþtirilerek yýlý içinde kullandýrýlabilir.
Memurun izni yanýyor
Devlet memurunun talebi ve amirinin uygun görmesi halinde, birbirini izleyen iki yýlýn izni bir arada verilebilecektir. Memurlarýn iþçiler gibi birikmiþ izinlerini kullanma haklarý yok. Cari yýl ile bir önceki yýl hariç, önceki yýllara ait kullanýlmayan izin haklarý düþecektir. Ýþçiler için kullanýlmayan izinler yanmasý söz konusu deðilken, devlet memurlarý için cari yýldan bir önceki yýl hariç diðer yýllara ait kullanýlmayan izinler düþmektedir.
Memurlar, içinde bulunduklarý yýlýn izni ile bir önceki yýlýn iznini kullanabiliyor. Kullanmadýklarý daha önceki yýllara ait izinler tabiri caizse yanýyor. Örneðin 2017 yýlýnda bir devlet memuru 2016 yýlýndan izni varsa 2016 yýlý iznini ve 2017 yýlý iznini kullanabilir. Memur 2015 ve daha önceki yýllardan kalan izinlerini kullanamýyor.
Esasen, devlet memurlarýnýn yýllýk izin günleri hesaplanýrken iþçilerden farklý olarak izin süresine denk gelen hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri de yýllýk izinden düþüyor. Hem de eski yýllarýn izinleri yanýyor. Yine memurlarýn emeklilik, istifa veya diðer nedenlerle memuriyet görevleri sona erdiðinde kullanýlmayan izin parasý ödenmesi de söz konusu olmuyor. Bunlar da memurlar açýsýndan haksýz bir uygulama teþkil ediyor.
Ýzinli memurun raporu
Devlet memurlarý yýllýk izin kullanýrken hastalýk sebebiyle rapor almalarý halinde yýllýk izninin veya izin süresinden daha fazla bir rapor alýnmýþ ise rapor süresinin bitiminde görevine baþlamasý gerekmektedir. Rapor aldýðý için kullanamadýðý yýllýk izinlerini de kalan yýllýk izne eklemek suretiyle daha sonra kullanabilecektir.
657 Sayýlý Kanun'un 104. maddesinde sayýlan kadýn memura gebelik halinde verilecek olan izinler ve erkek memurun babalýk izni hariç olmak üzere merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dýþýnda diplomatik misyon þefi tarafýndan, birim amirinin muvafakati ile bir yýl içinde toptan veya bölümler hâlinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebilir. Zaruret hâlinde öðretmenler hariç olmak üzere, ayný usulle on gün daha mazeret izni verilebilir. Bu takdirde, ikinci kez verilen bu izin, yýllýk izinden düþülür.
Bununla birlikte açýktan vekil olarak atanan memurlara, bir yýlda yirmi günü geçmemek üzere çalýþtýklarý her ay için iki gün yýllýk izin verilir.