Menopoz döneminde hormonlardaki deðiþim metabolizma hýzýný etkiler ve vücut daha az enerji kullanýr. Yaþ ilerledikçe kullanýlan bazý ilaçlarda metabolizmayý yavaþlatýr ve çoðu zaman da iþtah artýþýna neden olabilir. Çok az kadýn menopoz öncesinde kilo problemi yaþamasalar bile menopozda kayda deðer kilo artýþý olduðunu bilimsel araþtýrmalar belirtmektedir.
Süt ve yoðurt vazgeçilmez olmalý
Öncelikle yapýlacak en önemli beslenme deðiþikliði yemeklerdeki yað oraný azaltýlmak olmalýdýr. Antioksidandan zengin sebze ve meyveye aðýrlýk verilmeli, bol sebze çorbalarý içilmeli, çavdar-yulaf veya tam tahýllý ekmek tercih edilmeli, süt ve yoðurt tüketilmeli, su tüketimine dikkat edilmeli ve her gün bir saat yürüyüþ yapýlmasý gerekir. Çünkü; menopozda östrojen düzeyinin azalmasý ile kalp hastalýðý riski yüzde 60 oranýnda artar ve yüksek kan basýncý görülür. Hýzlý kilo artýþýndan dolayý kan bulgularýnda özellikle þeker seviyesinde düzensizlikler görülebilir. Yine hormonsal deðiþimin etkisiyle metabolizmayý etkileyen tiroid hormonunun kandaki seviyeleri yükselir ve metabolizma yavaþlayabilir. Menopozda östrojen düzeyinde azalmayla kemiklerinden kalsiyum kaybý hýzlanýr. Bu açýdan günde 500 ml yaðsýz süt veya iki kase yaðsýz yoðurt tüketilmelidir. Tuz tüketimi azaltýlmalý, Kahve, alkol ve aþýrý baharatlý yiyeceklerden sýcak basmasýný artýrmasýndan dolayý sakýnýlmalýdýr.
SÝZE ÖZEL BÝTKÝ ÇAYI
Stresi azaltýcý özel çayýmý her gün sabah aç karnýna gece de yatmadan önce birer fincan açýk ve içine limon dilimli koyarak içmenizi tavsiye ederim. Bir demliðe 1 tatlý kaþýðý kuru biberiye, 4 adet yaprak taze adaçayý yapraðý, 4 dilim taze zencefil ekleyerek sýcak suda demleyin. Süzdükten sonra 1 çay kaþýðý bal ile tatlandýrýn.