Menopozdan önce kilolardan kurtulun

Menopoz döneminde hormonlardaki değişim metabolizma hızını etkiler ve vücut daha az enerji kullanır. Yaş ilerledikçe kullanılan bazı ilaçlarda metabolizmayı yavaşlatır ve çoğu zaman da iştah artışına neden olabilir. Çok az kadın menopoz öncesinde kilo problemi yaşamasalar bile menopozda kayda değer kilo artışı olduğunu bilimsel araştırmalar belirtmektedir. 

Süt ve yoğurt vazgeçilmez olmalı 

Öncelikle yapılacak en önemli beslenme değişikliği yemeklerdeki yağ oranı azaltılmak olmalıdır. Antioksidandan zengin sebze ve meyveye ağırlık verilmeli, bol sebze çorbaları içilmeli, çavdar-yulaf veya tam tahıllı ekmek tercih edilmeli, süt ve yoğurt tüketilmeli, su tüketimine dikkat edilmeli ve her gün bir saat yürüyüş yapılması gerekir. Çünkü; menopozda östrojen düzeyinin azalması ile kalp hastalığı riski yüzde 60 oranında artar  ve yüksek kan basıncı görülür. Hızlı kilo artışından dolayı kan bulgularında özellikle şeker seviyesinde düzensizlikler  görülebilir. Yine hormonsal değişimin  etkisiyle metabolizmayı etkileyen tiroid hormonunun kandaki seviyeleri yükselir ve metabolizma yavaşlayabilir. Menopozda östrojen düzeyinde azalmayla kemiklerinden kalsiyum kaybı hızlanır. Bu açıdan günde 500 ml yağsız süt veya iki kase yağsız yoğurt tüketilmelidir.  Tuz tüketimi azaltılmalı, Kahve, alkol ve aşırı baharatlı yiyeceklerden sıcak basmasını artırmasından dolayı sakınılmalıdır.

SİZE ÖZEL BİTKİ ÇAYI

Stresi azaltıcı özel çayımı her gün sabah aç karnına gece de yatmadan önce birer fincan açık ve içine limon dilimli koyarak içmenizi tavsiye ederim. Bir demliğe 1 tatlı kaşığı kuru biberiye, 4 adet yaprak taze adaçayı yaprağı, 4 dilim taze zencefil ekleyerek sıcak suda demleyin. Süzdükten sonra 1 çay kaşığı bal ile tatlandırın.