Menopozla dost vitamin

1930 yılında keşfedilen, K vitaminin iki türü var: K1 ve K2. K vitamini kanın pıhtılaşmasından sorumludur. Son zamanlardaki araştırmaların sonuçları K2 vitamininin önemini ortaya koydu. K2 vitamininin, kalp ve kemik sağlığını korumakta ve geliştirmekte sanılandan çok daha etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlandı.

Kanın pıhtılaşmasından sorumlu olan K vitamin grubu içindeki K2’nin sağlık açısından rolü büyük. Son araştırmalar bu vitamini dengeli almanın menopoz sonrası kemik kitlesini güçlendirdiğini ve kalp dokusunu onardığını gösteriyor.

Kalp sağlığı

Osteokalsin proteini (K2 vitamini tarafından harekete geçer) aynı zamanda MGP adlı proteini (matrix gla protein) tetikler. MGP, dokularda ve damarlarda biriken fazla kalsiyumu temizlemekle görevlidir. Doku ve damarlarda kalsiyum birikmesi, aterosklerotik plaklara ve kalp hastalıklarına yol açar. Diyabetlilerde, MGP seviyesi normale göre daha düşüktür bu nedenle daha sık kalp hastalıklarına rastlanılır. Yeteri miktarda K2 vitamini alınmadığında, kemik ve kalp sağlığının tehdit altında girdiğini gösteren çok fazla bilimsel sonuç var. Peki, K2 vitamini yerine dışarıdan ilave kalsiyum alsak bu riskler azalır mı? Bu konudaki bulgular fazla kalsiyumun kalp hastalık riskini arttırabileceğini söylüyor.  Bu nedenle, K2 yerine ilave kalsiyum alınmasını önermiyorum. 

Kemik sağlığı

Kemik sağlığımızı korumak için ağırlık içeren egzersizler yapıp, kalsiyum, D vitamini ve magnezyum gibi besinleri tüketmeliyiz. Araştırmalar, K2 vitamini alarak kemik sağlığımızı koruyabileceğimizi belirtiliyor. K2 vitamini, osteokalsin adlı proteinin osteoblast hücrelerinden (kemik gelişiminde rol oynayan) salgılanmasını sağlar. K2 vitamini alındığında, osteokalsin kalsiyumun kemik içinde birikmesine yardımcı olur. Kalsiyuma kemik gelişiminde ciddi bir rol düşer. Bu nedenle, kalsiyumun kemikte birikmesi, kemiklerimizi güçlendirir. Ayrıca, K2 vitamini, vücut içerisinde D3 vitamini ile birleştiğinde kemik erimesini önler. Kemik-mineral yoğunluğunun azalmasını engelleyen K2 vitaminiyle, kemik hastalıklarında, kemik kitlesinin arttığı da gözlemlendi.

K2 vitaminini nereden alabiliriz?

K1 vitamini en çok yeşilliklerde bulunur, K2 vitamini ise hayvansal ürünlerde (et, tavuk, süt ürünleri..) Yumurtanın sarısı da zengin K2 vitamini kaynağıdır.