Meral Akþener yine mi masadan kalktý, yoksa!

HP'de deðiþim ve kurultay tartýþmalarý devam ederken Meral Akþener kollarý sývadý. Partisinin 3. Olaðan Kongresinde yaptýðý konuþma gerçekten tuhaftý. Bir taraftan da "Meral Haným iþte" diyebileceðimiz bir konuþmaydý.

Meclis'te grup toplantýsýnda kürsüden kurþunlar savurduðunu bile gördük. Dolayýsýyla Meral Haným'ýn zaman zaman öfke kontrolü sorunu yaþadýðý izlenimi veren hitaplarýna alýþkýnýz.

Alýþkýn olmamýz, bu performansýn sorunlu olduðu gerçeðini deðiþtirmiyor tabii ki. Cidden Meral Akþener'in miting meydanlarýnda ve grup toplantýlarýnda "bu neydi þimdi" dedirten çýkýþlarý, halleri var. Anlamsýzca fevri. Yeterince sert olamýyor muyum acaba kaygýsýyla þeddelenmiþ ifadeler ve aðýz bükme harekeleri falan... Süpürgeli, kurþunlu, ulumalý performativ hitaplar.. Kongre günü yaptýðý konuþma pek çoklarýnýn yanýnda daha nizami bile sayýlýr. Ama zaten dikkati celbeden tarafý Akþener'in CHP'nin Ýstanbul'u HDP sayesinde aldýk yaklaþýmýna çok bozularak "Ýyi o zaman, hadi size hayýrlý iþler" demesi oldu.

Merak edilen soru; bu sert çýkýþlarý, Akþener'in bir daha ittifaka dönmeyeceði anlamýna mý geliyor? Bundan böyle Ýyi Parti tek baþýna mý yola devam edecek?

Tam tersini düþünüyorum. Bir kere mezkur konuþmanýn, "kumar masasý" çýkýþýnýn yanýnda lafý bile edilmez. "Bize kumar-masasýnda noter masasýnda dayatýlanlara razý gelmeyeceðiz" dedikten üç gün sonra Ýmamoðlu ve Yavaþ'ýn Cumhurbaþkaný yardýmcýlýðý gibi bir elma þekeriyle masaya dönmüþtü. Kýlýçdaroðlu'nun Cumhurbaþkanlýðý adaylýðýna, suratý beþ karýþ da olsa, razý gelmiþti.

Seçim için sayýlý günler kalmýþtý. Manevra yapacak ne yeri ne de zamaný vardý. Þimdi ise Akþener için durum çok farklý.

Bir kere "ben demiþtim" makamýnda. "Kendi adaylýðýmý gündeme getirmeyip 'kazanacak aday'da ýsrar ettim, sonuç ortada" deme lüksüne sahip.

Ýkincisi; Aytun Çýray'ýn iddia ettiði gibi Ýyi Parti yüzde 6'lara gerilemedi. Evet oransal olarak geri düþtü ama pekala kendisini þu þekilde savunabilir; son seçimde tüm partiler geriledi. Çünkü alternatifler çoðaldý. Ayrýca CHP, listelerinden seçime giren dört partiye raðmen, yüzde 25'te kaldý.

Tek aday olarak girdiði 3. Olaðan Kongre'de geçerli oylarýn tamamýný alarak yeniden genel baþkan seçildi.

Üstelik artýk partisindeki çatlak seslerden de epeyce kurtulmuþ durumda. Kýlýçdaroðlu'nun CHP'de yaptýðýnýn bir benzerini o da Ýyi Parti'de yaptý.

Kýlýçdaroðlu'ndan farklý olarak Ýyi Parti cenahýnda kimse "Akþener çekilsin" falan demiyor. CHP'ye yakýn gazeteci ve kanaat önderleri arasýnda Kýlýçdaroðlu'nu çok sert eleþtirenler, bir an evvel gitmesi gerektiðini düþünenler var.

Ve tabii yerel seçimlerde CHP'nin ittifak siyasetine mecbur olduðu gerçeði var bir de...

Yani Meral Akþener, velev ki þu anda masa tümden daðýlmýþ olsun- olasý ittifaka eli daha güçlü dahil olacak.

"Hayatýmýn en büyük piþmanlýðýdýr. 15 milletvekili istedik, sayýn Kýlýçdaroðlu'na buradan bir kez daha teþekkür ediyorum ama o gün bugündür 15 milletvekilinin bedelini ödeyemedik. Ömer Seyfettin'in Diyet'ine döndü bu iþ. 15 milletvekili bize kuyruk siyasetine mal oldu." sözleri de "Beni en çok etkileyen, en çok üzen ne oldu biliyor musunuz: 'Ýstanbul seçimini ÝYÝ Parti deðil, HDP kazandýrdý'. Bilmem nerenin seçimini biz deðil HDP kazandýrdý. Biz hariç herkes kazanmayý saðladý. Ýnsafýnýz kurusun, anlýyorum korktunuz. Haydi o zaman bundan sonra size hayatta baþarýlar." þeklindeki meydan okumasý da masayý daðýttýðýnýn deðil bilakis artýk o masanýn yuvarlak olmayacaðýnýn, Akþener'in masaya çok daha güçlü oturmak istediðinin göstergesi.

Anlayacaðýnýz Akþener çok dolu, ama bu doluluðu masa siyasetini bitirmek için deðil yerini tahkim etmek, payýný artýrmak için kullanacak.

Kurban Bayramýnýzý tebrik ederim. Tüm Ýslam alemine barýþ ve esenlik getirmesini dilerim.