Meral Akþener'in "Ben Baþbakan olacaðým" sözlerini herkes hatýrlýyordur zannýmca. Hani 15 Temmuz'dan öncesine, "Yurtta Sulh" deyip durduðu gibi "Ben Baþbakan olacaðým" lafýný da tespih yapmýþtý. Biz de þaþýrýrdýk, bir siyasetçi baþbakan ya da cumhurbaþkaný olmak ister amenna, istemelidir de. Ama ortada seçim dahi yokken omuz silkerek "Ben baþbakan olacaðým" diye tutturmaz. Gülünç yani.
Nereden bilebilirdik, 15 Temmuz hain darbe giriþiminin arefesinde olduðumuzu. "Yurtta Sulh" lafýnýn 15 Temmuz darbecilerinin parolasýna döndüðünü, darbeyi "Yurtta Sulh Konseyi"nin tertip ettiðini...
Herhalde bu "yurtta sulhçu"ler darbe baþarýlý olsaydý kendilerine bir baþbakan seçeceklerdi. Artýk o baþbakan kim olurdu, Allah bilir!
Meral Akþener geçen günlerde bir televizyon röportajýnda da baþbakan olacaðýný söyledi. Cumhurbaþkaný adayý olmadýðýný üstüne basa basa vurguladýktan sonra üstelik...
Bu açýklamasý haliyle millet ittifakýnýn cumhurbaþkaný adayýnýn kim olduðu sorusunu yeniden gündeme getirdi. 2023 seçimlerine dair en çok konuþulan konulardan biri bu çünkü.
Cumhur Ýttifaký'nýn adayý belli. Karþý ittifakýn kendi adayýný belirlemek için ise oldukça geniþ bir zamaný var. Hem zamanlarý var, hem de Cumhur Ýttifakýnýn adayýnýn belli olmasý Millet Ýttifaký için bir avantaj. Yani kimi aday çýkartacaklarý konusunda önlerinde bir kerteriz var. Fakat doðru kararý vermek için ne yeterli zaman ne de rakip adayýn belli olmasý yeter þart. Öyle olsa Cumhurbaþkanýný ilk kez halkýn seçtiði 2014'te icat ettikleri çatý aday formülü iþe yarardý. Erdoðan ilk turda yüzde 51.79 oyla halkýn seçtiði ilk cumhurbaþkaný oldu.
Muharrem Ýnce'nin aday gösterildiði seçimlerde de aday belirlemek için çok zamanlarý vardý, ancak Kemal Kýlýçdaroðlu "Gel Muharrem" dediðinde yumurta kapýya dayanmýþtý. Erdoðan yine ilk turda bu sefer 52.59 oyla Cumhurbaþkaný seçildi.
Millet Ýttifaký, aday belirleme mühendisliðinde iki þey denedi; ilki, muhafazakarlarýn da oy verebileceði profilde bir aday olarak "Ekmek Ýçin Ekmeleddin" formülü.
Ýkincisinde de orijinal CHP'li olsun bari denilerek "Gel Muharrem"de karar kýlýndý.
Fakat sonuç deðiþmedi.
Þimdi daha sancýlý bir süreç var. Aday adaylarýnýn alttan alta yürüttüðü yarýþýn, seçim yaklaþtýkça meydan muharebesine dönme ihtimali hiç de az deðil.
Meral Akþener'in fedakarlýk gibi gözüken "Asla Cumhurbaþkaný adayý olmayacaðým" çýkýþý bir bakýma yarýþý kýzýþtýran ve arkadaki kurucu akýl benim, diyen bir yaklaþýmýn yansýmasý.
Seçime dair tek stratejileri "Erdoðan'ý devirmek" (buna strateji bile denilmez) olan ittifakýn bileþenlerinden Akþener, 2018'deki gibi mýzýkçýlýk yapmayacak, öyle gözüküyor.
Bu sistemde cumhurbaþkaný olanýn ilk iþinin sistem deðiþikliðine gitmek olacaðý yanýlsamasý mý diyelim, yoksa kendini kandýrmak mý, artýk seçmenin takdiri.
Fakat Millet Ýttifaký asýl zorluðu HDP-PKK iliþkisini görünmez kýlmakta yaþýyor. Çünkü bu boþa bir çaba. Çünkü bu iliþki kendini baðýra çaðýra gösteriyor. Çünkü HDP gücünü bu iliþkiden alýyor. Dahasý HDP'nin Batýlý dostlarý bile bu iliþkinin gizlenmesini temin edememiþken bu, CHP'nin boyunu aþan bir iþ. Üstelik iliþki kafasýný kuma gömen deve kuþu gibi ortadayken.
Bir þey daha var, þu "Megri Megri" nakaratýný dile dolamalarýna sebep olan çözüm süreci var ya, PKK'dan kurtulmasý için devletin HDP'ye tanýdýðý çok büyük bir fýrsattý.
Devletin sunduðu bu tarihi fýrsatý tepmiþ ve Suriye iç savaþýnýn cazibesine kapýlýp Türkiye'yi ateþe vermeye kalkmýþ olan HDP'nin Millet Ýttifaký'nýn bir unsuru olduðunu inkar etmek açýk konuþalým milletin aklýyla dalga geçmektir.
Meral Akþener'in siyaset yapmaya çalýþtýðý zemindeki yosunlu taþ bu iþte.
Akþener bu sebeple dengede durmakta zorlanýyor ve sýkça düþüp kafa göz yarýyor.
Yeri geldiðinde Asena'yý oynayarak MHP'nin ülkücü tabanýndan ve CHP'nin pro-PKK politikalarýndan rahatsýz ulusalcýlardan oy almaya çalýþýyor ama Türkiye'yi özerk bölgelere ayýrmak hayali kuran HDP ile ayný ittifakýn bileþeni olmakta beis görmüyor.