Merkel tarihe Avrupa'yý batýran lider olarak geçecek

Avrupa ekonomisi ciddi sinyaller veriyor..Beklenmedik deðil ..

Nobel Ödüllü Ekonomist Paul Krugman, New York Times’daki

köþesinde kemer sýkma ve enflasyon  korkusunun dünya ekonomisini öldürdüðünü yazmýþ.

Çok geç kalmýþ bir tespit..Krizin ilk yýllarýnda ABD ekonomisi parasal geniþleme ve büyümeye yönelik adýmlar atarken maalesef AB’nin patronu Almanya tam tersi politikalar uyguladý.

O günlerde ki tüm televizyon yayýnlarýmda , kemer sýkma politikala rýnýn Avrupa’yý felakete götüreceðini söylemiþ ve yazmýþtým.Aklýn yolu bir..

Ancak tabiî ki Almanya geçtiðimiz yüzyýlda yaþadýðý acý ‘’yüksek enflasyon ‘’ tecrübesinden dolayý parasal geniþleme konusuna inanýlmaz tedirgin bakmýþtý.Korkudan..Ama korkunun ecele faydasý yok.

 

Ve gelinen sonuç ,  bu hafta gelen Avrupa’ya dair gelen ekonomik verilerde kendini gösterdi.

Almanya'da yatýrýmcýlarýn ekonomiye güvenine iþaret eden ZEW endeksi, iki yýl sonra ilk kez negatif gelirken, euro bölgesi üretimi de beklentilerin altýnda kaldý. Almanya'da üretim aðustos'ta 5 yýlýn en düþük düzeyine gerilerken, ihracat da 5,5 yýlýn en düþük seviyesine inmiþti.

Bu arada Almanya büyüme beklentilerini de revize etti. 2014 büyüme beklentisini %1,8'den %1,2'ye ,2015 büyüme beklentisini yüzde 2'den yüzde 1.3'e indirdi.

Euro bölgesi'nde sanayi üretimi de aðustos'ta yüzde 1,8 azaldý. Sanayi üretiminde en büyük düþüþ yüzde 4,3 ile Almanya'da yaþandý.

Ýngiltere'de tüketici fiyatlarýndaki artýþ eylül'de yýllýk bazda yüzde 1.2 ile beklentilerin altýnda açýklandý.

Avrupa’nýn üç büyükleri maalesef zorda..,Son olarak hem S&P hem de Fitch Fransa’yý negatif izlemeye aldýklarýný açýkladý.

Gelinen nokta da geniþleme politikalarýný tercih eden  ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 4,6 büyürken, Almanya’nýn anlaþýlamaz inadý yüzünden kemer sýkma politikalarý uygulayan  Euro Bölgesi sýfýr büyüme kaydetti .Ve maalesef Almanya þansölyesi Merkel ayný hatada ýsrar etmeye devam ediyor.. Bu rakamlara ve sýkýþmaya raðmen Merkel ekonomiyi canlandýrmak adýna kamu harcamalarýný artýrmayacaklarýný belirtti.Bravo …

Bu arada Avrupa Merkez Bankasý baþkaný Mario Draghi parasal geniþlemeye dair açýklamalar yapsa da 17 üyeli euro bölgesi ülkeleri bu kararlara ne derece destek olacak?

Wall Street Journal yeralan bir haberde Tarafsýz bir düþünce kuruluþu olan German Institute for Economic Research baþkaný Marcel Fratzscher, “Ulusal hükümetlerin para politikalarýnýn yalnýzca yapýsal reformlar ve sorumlu mali politikalarla desteklendiði zaman iþe yarar olabileceðini hükümetlerimizin anlamasý lazým” yorumunu yaptý.

**

Gelelim Türkiye’ye..

Büyümek zorundayýz hem iç talep hem de ihracatla ..Üretmeli, markalaþmalýyýz..Eðer ihracata dayalý bir büyümeyi hedeflediysek Avrupa ekonomisini çok yakýndan takip etmeliyiz.

Bizim rakamlara bakalým.

Bütçe rakamlarý açýklandý.eylül de bütçe açýðý 9,2 milyar dolar ,ocak –eylül döneminde ise açýk 11,9 milyar lira oldu.Veri sonrasý açýklama yapan maliye bakaný Mehmet þimþek bu yýl bütçe açýðýnýn GSYH’ye oranýnýn yüzde 1,9 yerine 1,4 olarak gerçekleþeceðini söyledi.Bu iyi bir haber ..

Ve iþsizlik…Temmuz ayýnda beklentilerin üzerinde yüzde 9.8’e yükseldi..Bu iyi deðil..Tedbir alýnmalý…

Ve cari açýk..Türkiye'nin cari iþlemler açýðý aðustosta 2 milyar 768 milyon dolar, yýllýklandýrýlmýþ bazda ise 48 milyar 869 milyon dolar oldu…bu iyi bir haber ama göreceli… Büyüme rakamlarý mý? Düþen emtia fiyatlarý mý?

Sonuç; Türkiye ihracata dayalý bir büyüme gerçekleþtirecek ise Avrupa ekonomisi iyi olmalý..Avrupa ekonomisine göre Türkiye’nin verileri daha iyi..(enflasyon hariç) …Ve iyi olmak zorunda çünkü bir de jeopolitik geliþmeler bizi zorlamaya devam ederse dimdik ayakta durabilmek adýna…

 

Kalýn saðlýcakla …

 

Twitter.com/zelihasrc