Mesele Deliler’in milliyetçiliði mi?

Demokratik hak ve özgürlükler denilince mangalda kül býrakmayan Almanya, ‘Deliler-Fatih’in Fermaný’ filmine sansür uyguluyor. Alman Sansür Kurulu, filmin ‘aþýrý Türk milliyetçiliði’ içerdiði ve gençler için uygun olmadýðý iddiasýyla 18 yaþ sýnýrý koyup, filmin sadece gece yarýsý tek seans gösterilebileceðine hükmetti. 

Hatýrlamakta yarar var; Ayný Almanya, eli kanlý teröristleri ‘karýncayý bile incitmeyen çiçek çocuklar’ olarak gösterip PKK propagandasý yapan ‘Bakur’ belgeline gönül rahatlýðýyla salonlarýný açmýþtý. Þimdi ne oldu? Konusu tarihte geçen bir Türk filmine sýra gelince ‘sansür’ devreye giriyor. 

Öte yandan, milliyetçilik konusunda bu kadar hassas (!) olan Almanya, terör örgütü listesinde yer alan PKK ve yandaþlarýnýn meydanlarda çadýr kurup propaganda yapmasýna, Türk vatandaþlarýna saldýrmasýna ses çýkarmadýðý gibi, yerine göre, bunlarý koruyup kollayabiliyor. Eþi görülmedik bir çeliþkiyle de, Türk siyasetçilerin Almanya’da yaþayan Türklerle buluþmasýna yasak getirebiliyor. 

‘Deliler’e getirilen kýsýtlama Almanya’nýn ilk ‘Türk filmi’ alerjisi deðil. Daha önce de ‘Kurtlar Vadisi’ ve ‘Canfeda’ filmleri benzer gerekçelerle bu ülkede sansüre uðramýþtý. 

Almanya öyle de Fransa farklý mý sanki? Türkleri ve Türkiye’yi karalayan bir film söz konusu olunca, hele Fransa’da yaþayan bir Türk yönetmen eliyle bu film çekilmiþse ülkenin Oscar adayý bile yapabiliyorlar. Hatýrlayýn, Türk asýllý Fransýz yönetmen Deniz Gamze Ergüven’in Türkiye sosyolojisinden bihaber, tamamýyla oryantalist bakýþ açsýyla çektiði Mustang filmi 2016’da Fransa’nýn Oscar adayý olmuþ, üstelik son beþ film arasýna alýnmýþtý. 

Bu sinema iþi önemli… Zira, Türk sinemasýnýn kan aðladýðý dönemlerde, Turgut Özal, Amerikan filmlerinden yüzde 25 vergi alýnmasýný öngören bir yasa taslaðý hazýrlanmýþtý da dönemin Amerikan baþkaný (baba Bush), Türkiye’yi tekstil ürünlerine kota koymanla tehdit etmiþ, dolayýsýyla da yasa rafa kalmýþtý. 

Amerika, icadýndan bugüne sinemayý bir silah olarak kullandý. Hem de atom bombasýndan bile daha tesirli bir silah… Yeri geldi Dünya Savaþý sýrasýnda bile jetlerle Hollywood filmlerini ülkelere ulaþtýrmaya devam etti ABD. 

Dolayýsýyla, Almanya’nýn ‘Deliler’ filmini sansürlemesi, tarihsel derinliði olan ve hiç bitmeyecek kültürel savaþýn bir parçasý olarak da okunabilir.