Mesele Deliler’in milliyetçiliği mi?

Demokratik hak ve özgürlükler denilince mangalda kül bırakmayan Almanya, ‘Deliler-Fatih’in Fermanı’ filmine sansür uyguluyor. Alman Sansür Kurulu, filmin ‘aşırı Türk milliyetçiliği’ içerdiği ve gençler için uygun olmadığı iddiasıyla 18 yaş sınırı koyup, filmin sadece gece yarısı tek seans gösterilebileceğine hükmetti. 

Hatırlamakta yarar var; Aynı Almanya, eli kanlı teröristleri ‘karıncayı bile incitmeyen çiçek çocuklar’ olarak gösterip PKK propagandası yapan ‘Bakur’ belgeline gönül rahatlığıyla salonlarını açmıştı. Şimdi ne oldu? Konusu tarihte geçen bir Türk filmine sıra gelince ‘sansür’ devreye giriyor. 

Öte yandan, milliyetçilik konusunda bu kadar hassas (!) olan Almanya, terör örgütü listesinde yer alan PKK ve yandaşlarının meydanlarda çadır kurup propaganda yapmasına, Türk vatandaşlarına saldırmasına ses çıkarmadığı gibi, yerine göre, bunları koruyup kollayabiliyor. Eşi görülmedik bir çelişkiyle de, Türk siyasetçilerin Almanya’da yaşayan Türklerle buluşmasına yasak getirebiliyor. 

‘Deliler’e getirilen kısıtlama Almanya’nın ilk ‘Türk filmi’ alerjisi değil. Daha önce de ‘Kurtlar Vadisi’ ve ‘Canfeda’ filmleri benzer gerekçelerle bu ülkede sansüre uğramıştı. 

Almanya öyle de Fransa farklı mı sanki? Türkleri ve Türkiye’yi karalayan bir film söz konusu olunca, hele Fransa’da yaşayan bir Türk yönetmen eliyle bu film çekilmişse ülkenin Oscar adayı bile yapabiliyorlar. Hatırlayın, Türk asıllı Fransız yönetmen Deniz Gamze Ergüven’in Türkiye sosyolojisinden bihaber, tamamıyla oryantalist bakış açsıyla çektiği Mustang filmi 2016’da Fransa’nın Oscar adayı olmuş, üstelik son beş film arasına alınmıştı. 

Bu sinema işi önemli… Zira, Türk sinemasının kan ağladığı dönemlerde, Turgut Özal, Amerikan filmlerinden yüzde 25 vergi alınmasını öngören bir yasa taslağı hazırlanmıştı da dönemin Amerikan başkanı (baba Bush), Türkiye’yi tekstil ürünlerine kota koymanla tehdit etmiş, dolayısıyla da yasa rafa kalmıştı. 

Amerika, icadından bugüne sinemayı bir silah olarak kullandı. Hem de atom bombasından bile daha tesirli bir silah… Yeri geldi Dünya Savaşı sırasında bile jetlerle Hollywood filmlerini ülkelere ulaştırmaya devam etti ABD. 

Dolayısıyla, Almanya’nın ‘Deliler’ filmini sansürlemesi, tarihsel derinliği olan ve hiç bitmeyecek kültürel savaşın bir parçası olarak da okunabilir.