Meslek Odalarý Komünleþti mi?
Türk Mühendis ve Mimar Odalarý Birliði'nin (TMMOB) 'harita, plan, etüt ve projelerine' belli parasal bedel karþýlýðýnda verdiði vize yetkisi sona erdi. TMMOB, her projeden yüzde 2'lik vize ücreti alýrken mesleki denetim ücreti olarak da ayrýca 300 TL ücret alýyordu.
TBMM'de kabul edilen torba yasa ile Meslek Odalarý mensuplarýndan yasal dayanaðý olmayan harçlar artýk alýnmayacak. TMMOB, sadece Büro Tescil Belgesi ve Sicil Durum Belgesi vermekle mükellefken, mimarlarýmýz ve mühendislerimizden yetki alanýnýn dýþýnda olan proje vize ücreti ve mesleki denetim ücreti almaktaydý. Bu durum hiç bir meslek grubunda olmayan ve diðer meslek odalarýnda da yapýlmayan bir uygulamaydý. TMMOB, kanundan ve anayasadan almadýðý bir yetkiyi kullanarak yetkisi dýþýna çýkýyor ve ciddi miktarda gelir saðlýyordu. Ödenen harçlar adeta haraca dönmüþtü.
Bu düzenleme ile sadece yasal olmayan vize ücreti alma yetkisi deðil, üç ayrý denetimle kaotik bir yapýnýn oluþmasýna da son verildi. Çünkü inþaat sektöründe belediyeler ayrý, yapý denetim bürolarý ayrý ve TMMOB da ayrý yetkili durumdaydý. Oysa hiçbir meslek grubunda bu tarz üçlü bir denetim alaný yok.
MENSUPLARININ ÝSYANINI GÖRMEYEN ODALAR
Biliyorum konu yine siyasi jargonlarla ele alýnacak. Ajitasyonlar yapýlacak, ama gerçekler ortada. Þimdiye kadar ben hiçbir meslek mensubundan bir memnuniyet sözcüðü duymadým. Kendi meslek kuruluþlarýna isyan eden çok üye biliyorum. Onlarca mühendis ve mimar vize ücretleri nedeniyle TMMOB'a dava açmýþ ve kazanmýþtý. TMMOB da artan davalara önlem olarak müelliflerden taahhütname talep etmiþti.
Gerçeði çarpýtarak yetkimiz týrpanlandý diyerek, sözde demokratik hak diye sokaklara dökülen TMMOB yönetimlerine soruyorum. Üyelerinden yasal olmayan vize ücretlerini almak için, hukuktan kaçmak adýna taahhütname talep etmek demokratik midir? Neden üyelerinizin demokratik taleplerini görmezden geliyorsunuz?
MESLEK ODALARI, KÖSTEK ODALARI OLDU
Türkiye'de Meslek Odalarý çok fazla dejenere oldu. Mesleki konular yerine yoðunlukla siyasi konulara angajman oldular. Mesleðin geliþimini saðlayacak, çaðdaþ meslek standartlarýný geliþtirecek, dünyaca saygýnlýða sahip olacak mesleki bir eylemin ve çalýþmanýn içinde bulunmadýlar. Yüksek vize ücretleri ve aidatlarý ile adeta Odalarda bir imparatorluk kuruldu. Tabi ki bu zeminin altlarýndan kaymasýný istemeyeceklerdir. Toplanan milyarlarca liralýk aidat ve dev bütçeler ile oluþturulan imparatorluklarýn ellerinden gitmesine tepki göstermeleri çok doðal, ama bu düzenlemeye en büyük desteði de yine TMMOB üyeleri veriyor.
Nitekim bu düzenlemeye birçok kurumda destek veriyor. Bunlardan birisi de Ankara Ticaret Odasý'dýr. ATO Baþkaný Salih Bezci, "30 bini aþkýn üyesini temsil eden beþ ayrý meslek komitesinin Hükümetin Torba Yasayla düzenlediði TMMOB'nin bugüne kadar hukuksuz olarak yaptýðý vize ve harçlar altýnda aldýðý ücretlere düzenleme getirmesini onaylýyor ve destekliyoruz" diyerek haksýz uygulamanýn sonlanmasýný üyelerinin talep ettiðini dile getiriyor.
Mimarlar Odasý Ýzmir Þubesi Baþkaný Hasan Topal ise; "Kentlerin yaðmalanmasýna yönelik uygulanan politikalara izin vermediðimiz için ve yanlýþlara 'dur' dediðimiz için cezalandýrýlýyoruz" diye konuþuyor. Topal, "TMMOB olarak saðlýklý, güvenli ve nitelikli yapýlaþmayý savunuyoruz" diyor.
Bugün Ýzmir gibi Türkiye'nin en güzel þehri, çarpýk kentleþmenin ve çürük binalarýn en aðýr bedelini ödüyorsa bunda sizlerin görevini yapmamasýnýn da aðýr sorumluluðu vardýr. Siz görevinizi yapsaydýnýz Ýzmir'de ülkemizde bu kadar çarpýk kentleþme ve birbirinin kopyasý estetikten yoksun beton binalar olmazdý. Kim ne derse desin, artýk zorunlu üyeliðe dayalý alýnan aidatlarla saltanat sürme dönemi kapanýyor. Türkiye Mimar ve Mühendisler Odalarý Birliði, Türk Tabipler Birliði gibi alanlarý olan inþaat ve týp dýþýnda her þeyle ilgilendiler. Mesleki konularda politik duruþlarý dýþýnda hiçbir mesleki projeleri olmadý.
TEK TÝP ODA VE MESLEK KURULUÞU SONA ERMELÝ
Kiþisel düþüncemi ifade etmem gerekirse tek tip oda ve meslek kuruluþlarýna son verilmelidir. Gerekirse zorunlu üyelik þartý kaldýrýlmalýdýr. Zorunlu aidatlar kaldýrýlmalýdýr. Demokrasinin gereði olarak ve rekabetçi bir yapý oluþturmak için çoðulculuðu temsil eden mesleki oda ve ya derneklerin önü açýlmalýdýr. Demokrasiye, özgürlüðe, çoðulculuða; halkýn iradesine inanýyorlarsa buna en baþta odalar evet demelidir. Meslek odalarýnda zorunlu üyelik, zorunlu aidatlar ile totaliter bir yapýnýn oluþmasýna ve "KOMÜN"leþmeye izin verilirse, asýl bu demokrasinin ruhuna aykýrý olur.