Günümüzde bir çok sektörde en fazla yaþanan sorun ara eleman ve nitelikli personel eksikliðidir. Ýþte mesleki eðitimin önemini çok iyi gören Milli Eðitim Bakanýmýz Mahmut Özer'in talimatýyla Bakanlýk bürokrasisi hem TÜRES ve TUROB gibi bir çok mesleki kurumla iþbirliði yapýyor, hem de MESEM Projesi ile nitelikli personel yetiþtirilmesine katký sunuyor.
Ýþletmelerde aday çýrak ve çýraklar ile iþletmelerde mesleki eðitim gören, staj veya tamamlayýcý eðitime devam eden öðrencilere ve kalfalara ödenen ücretler 3308 sayýlý Kanun ile düzenlenmiþ akabinde 05/01/2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayýnlanan Cumhurbaþkaný kararý ile nihai hali hakkýnda karar alýnmýþtýr.
Millî Eðitim Bakanlýðý ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý arasýnda imzalanan "Mesleki ve Teknik Eðitim Ýþ Birliði Protokolü" kapsamýnda mesleki eðitim merkezlerini organize sanayi bölgeleri içerisinde konumlandýrarak eðitimle sanayi arasýndaki koordinasyonunun daha yakýndan saðlanmasýný temin etmek amacýyla 77 ildeki 251 organize sanayi bölgesi ile 4 ildeki 4 sanayi sitesi, en az bir mesleki ve teknik Anadolu lisesi ya da mesleki eðitim merkeziyle eþleþtirilmek sureti ile toplam 255 sanayi bölgesinde 255 mesleki eðitim merkezi irtibat bürosu bulunmaktadýr.
3308 sayýlý Mesleki Eðitim Kanunu ile 1986 yýlýndan itibaren uygulamada olan Mesleki Eðitim Merkezlerindeki (MESEM) kalfalýk ve ustalýk eðitim programý örgün eðitime uyarlanmýþtýr.
Çalýþan sayýsýna bakýlmaksýzýn iþverenlerin çalýþtýrdýklarý aday çýrak, çýrak, mesleki eðitim gören, staj veya tamamlayýcý eðitim gören öðrenciler için destek alýnabilecektir.
Mesleki eðitim merkezi öðrencileri teorik ve pratik eðitimlerini þu an için usta öðretici belgesine sahip iþletmede almaktadýrlar. Bu doðrultuda mesleki eðitim merkezlerine kayýt olma þartlarý:
● En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiþ olmak.
● Saðlýk durumu ilgili mesleðin öðrenimine elveriþli olmak. Bu durum gerektiðinde saðlýk/saðlýk kurulu raporuyla belgelendirilir.
● Kayýt olacaðý meslek dalý ile ilgili bir iþ yeriyle sözleþme imzalamak (Sözleþme imzalanacak iþ yerinde "Usta Öðreticilik Belgesine" sahip bir usta bulunmasý gerekir).
● Kayýt için yaþ sýnýrý yoktur.
Öðrenci kayýtlarý yýl boyu devam eder.
Mesleki eðitim merkezlerine nasýl baþvurulabilir?
Baþvuru þartlarýný taþýmak koþuluyla, mevcutta bir iþletmede çalýþanlar veya iþletmede çalýþmayýp mesleki eðitim almak isteyen adaylar kimlik bilgileriyle birlikte en yakýn mesleki eðitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.
Herhangi bir Ýþletmede çalýþmayanlar; mesleki eðitim merkezleri tarafýndan meslek seçimi ve iþletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme hizmeti alabilirler.
Mesleki eðitim merkezine kayýt; okul, iþletme ve öðrenci/veli arasýnda "iþletmelerde mesleki eðitim sözleþmesinin" imzalanmasýyla baþlar.
Öðrenci e-MESEM sistemine okul tarafýndan kaydedilir.
Öðrenci kayýt olduðu andan itibaren meslek hastalýklarý, iþ kazalarýna karþý sigortasý ile maaþý baþlar, öðrenim süresi boyunca devam eder.
Mesleki eðitim merkezlerine baþvuru süreci ve aþamalarý
Mesleki eðitim merkezleri tüm illerde bulunmaktadýr.
En az ortaokul mezunu olan adaylar yýl boyunca kayýt yaptýrabilir.
181 farklý dalda baþvuru yapýlabilmektedir.
Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise iþletmelerde beceri eðitimi verilmektedir.
Çýraklýk eðitimi 3 yýl, kalfalýk eðitimi 1 yýl sürmektedir.
Mesleki eðitim merkezine devam eden 9, 10 ve 11. Sýnýf öðrencileri asgari ücretin en az %30'unu, 12. Sýnýf öðrencileri asgari ücretin en az yarýsý kadar maaþ alýrlar.
Mesleki eðitim merkezi mezunlarý "Ustalýk Belgesi" ile "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diplomasý" alarak kendi iþ yerlerini açabilirler.
Ustalýk belgesine sahip olanlar çýrak öðrenci istihdamý için "Ýþ pedagojisi eðitimi" ile "Usta Öðretici" belgesine sahip olurlar.
Ýþletmelerce öðrencilere ödenen devlet katkýsý tutarlarý ise ayný ayýn en geç 25. gününe kadar okullar ve yükseköðretim kurumlarý tarafýndan iþletmelere ödenecektir. Yükseköðretim Kurumlarý program dahilinde deðildir. Devamsýzlýðý olan, hastalýk izninde (raporlu) olan öðrencilerin bu günlere karþýlýk gelen ücretleri ödenmeyecektir. Bu usul ve esaslar kapsamýnda öðrencilere ödenecek ücretler, her türlü vergiden istisnadýr.