Messi’yi, Pedro’yu mu alacaksın!

Bir Sneijder transferi tutturduk gidiyoruz. Hollandalı yıldız Wesley Sneijder’in adı Galatasaray ve Fenerbahçe ile anıldı. Sonra ‘Sneijder G.Saray’da’ başlıkları manşetleri süsledi. Süreç ‘Bitti gibi’ başlıklarıyla devam etti. Eşini ikna etmek üzere dendi. Reklam anlaşmaları ve sponsorları ile anlaşmaya çalışıyor haberi tuzu biber ekti. Gece İstanbul’da denip taraftar bu soğukta bekletildi. İşin iyice suyunu çıkardılar. Fenerbahçe’de Marsilya forması giyen orta saha oyuncusu Mathieu Valbuena ismi konuşuldu, yazıldı. Spartak Moskova’ya satılan Emmanuel Emenike, Newcastle United’ın Senagalli forveti Demba Ba, Rennes’ten Mevlüt Erdinç isimleri sayfaları süsledi. Sakın gazetelerin spor sayfalarını eleştiriyorum diye algılamayın. Bu isimler kulüp yöneticileri, teknik adamlar ve menajerler tarafından ortaya atılıyor, muhabir arkadaşlarımız tarafından da haber yapılıyor.

Gelelim asıl konumuza. Maçlar olmayınca sohbet konumuz da doğal olarak transfer oluyor. Aslında kimse elindeki iyi oyuncuyu devre arasında satmaz. Oyuncunun ya sözleşmesi sezon sonu bitecektir, kulübü para kazanmak ister, ya oyuncu futbol hayatının sonuna gelmiştir. Ya istenen verim alınamamıştır, ya saha içi ve özel hayatında sorunludur. Örnekler çoğaltılabilir.

Peki ara transfer neden yapılır? Sohbetimizden çıkan 3 sonuç şöyle.

1) Oyuncu sakatlanmıştır, sahalara dönmesi uzun sürecektir, yerine oyuncu alınır.

2) Oyuncuya çok iyi bir transfer teklifi gelmiştir, yerine oyuncu alınır.

3) Sezon başı kadro planlamasında transfer eden oyuncular takıma katkı sağlamamıştır, ya da sezon başında eksiklikler görülememiştir, yerine oyuncu alınır.

Türkiye’deki ara transferlere baktığımızda  özel durumlar haricinde, genel anlamda ara transferler genelde üçüncü şık nedeniyle yapılmaktadır.

Yıllarca ara transfer istatistiklerine bakıldığında, ara transferde gelen oyuncuların takımlara katkıları oldukça düşüktür. Ancak takımlarımız bütün bunlar bilmiyormuş gibi, her ara transfer döneminde yine transfere doymuyorlar.

Fenerbahçe ara transferde en iştahlı kulüp. Tarif edilen aranılan oyuncu tipi Alex de Souza. Sen elindeki oyuncuyu sudan bahanelerle gönder, yerine 20-30 milyon arası bir maliyetle oyuncu ara. Maliyeti geçtik, madem böyle bir niyetin var. O zaman bu transferi sezon başında yap.

İkinci soru, kadrona Krasic’i aldın, Stoch var. Sen bunlardan verim alamıyorsun, hala hangi yüzle oyuncu transfer etmek istiyorsun. Krasic’i, Stoch’u oynatamıyorsun kimi alacaksın, Messi’yi mi, Pedro’yu mu?