Mesut Barzani nereye?

Geliþmeleri yakýndan takip edenler için elbette sürpriz deðil. Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetiminin lideri Mesut Barzani, giderek daha fazla güç kazanýyor. Özellikle Suriye’deki kritik süreçte Kürtlerin giderek daha fazla öne çýkmasý, Barzani’nin manevra alanýný bir hayli geniþletti. Bu durum, en az onlar kadar, hatta çok daha fazlasýyla Türkiye’yi ilgilendiriyor.

TBMM’deki anayasa yazým çalýþmasýnda BDP’nin ‘tatil’e çýkmasýný bir kenara not edelim. Zira bu geliþmenin, BDP’lilerin iddia ettiði gibi anayasada neyin yer alýp almayacaðý ile zerre kadar ilgisi yok. Aksine BDP ve parantezinde yer aldýðý güç (PKK), bölgedeki geliþmeler üzerinden yeni bir siyasi pozisyon almanýn/alamamanýn sancýsýný yaþýyor.

Sadece Türkiye’dekiler deðil, yakýn coðrafyamýzda yaþayan tüm Kürtler için çok kritik bir dönemin arefesindeyiz. Irak Kürtleri, gerek siyasi tecrübeleri, gerek uluslararasý düzeyde bulduklarý karþýlýk, gerekse Baðdat’tan hýzla koparak baðýmsýzlýk yolunda aldýklarý mesafeyle en az birkaç adým önde görünüyor.

***

Suriye’nin geleceði neredeyse küresel ölçekte birinci gündem maddesi. Ýþte tam bu noktada ülkede yaþayan Kürtlerin nasýl bir tavýr alacaklarý ve hangi gelecek seçeneðini iþaretleyecekleri büyük önem kazanýyor.

Suriye muhalefetini temsil eden Ulusal Konsey’in baþýnda bir Kürt var. Bu önemli bir gösterge olsa da, ülkede yaþayan Kürtlerin rejim karþýsýndaki tavýrlarý þimdilik hayli parçalý.

Bu anlamda Mesut Barzani’nin önceki gün medyaya yansýyan demeci önem kazanýyor. Suriye’deki iki önemli Kürt liderle görüþmeler yapan Barzani’nin ‘Aranýzdaki rekabeti býrakýn, Esad rejiminin deðiþtirilmesi için ortak hareket edin. Birlikte hareket ederseniz size her türlü yardýmý yaparým’ mesajý, kuþkusuz yerel ölçekte siyaset yapan bir liderin sýnýrlarýný hayli aþýyor ilk bakýþta.

Ancak bölgemizde son bir yýlda yaþanan geliþmeler, Kürt siyasi hareketinin son 25-30 yýlda elde ettiði kazaným ve tecrübelerin önünü hýzla açmaya baþladý. Mesut Barzani’nin temsil ettiði hareketin, genel anlamda muhafazakar-dindar diye tanýmlanan Kürtler üzerinde etkili olduðu yakýn bir tarihe kadar doðru sayýlabilirdi. Ancak bugün Barzani’nin daha geniþ bir alana hitap ettiðini, sözgelimi Suriye Kürtleri üzerindeki etkisinin giderek arttýðýný gözden kaçýrmamak gerekiyor.

Bir not. Barzani’nin görüþme yaptýðý Suriyeli Kürt liderlerden birisi PYD’nin, yani PKK’nýn Suriye kolunun baþýndaki isim.

***

Peki ya Türkiye Kürtleri? Hayli geniþ bir kesimde benzeri bir etki ya da sempatiden söz edebiliriz. PKK’nýn resmi aðýzdan yaptýðý ‘gerici’ ya da ‘feodal’ gibi suçlamalarýn ötesinde, bu hareketin tabanýnda farklý tonlarda bir Barzani sempatisinden söz etmek yanlýþ olmaz.

Kuþkusuz, özellikle Irak’taki son geliþmeler, genelde Kürtlerin, özelde Barzani’nin lehine oldu. Baðdat’ta oturduðu koltuðu Türkiye’ye meydan okumak için kullanan Baþbakan Nuri El Maliki’nin peþ peþe gelen yanlýþlarý, büyük Amerikan enerji þirketlerinin Kuzey Irak’a gösterdiði ilgi, Kuzey Irak ve Türkiye arasýnda son yýllarda üst düzeye çýkan iliþkiler, KYB lideri Celal Talabani’nin giderek taban kaybetmesi ve son olarak Suriye’de Kürtlerin ön plana çýkmasý gibi geliþmeler bu hareketin gücünü yerelden bölgesele taþýyan sonuçlar üretti. Biz kabul etsek de etmesek de üretmeye devam edecek.

Bölgede iddia sahibi her ülkenin gerçek gündemi, tüm bunlar üzerinden þekillenen geleceðin nasýl yönetileceði.

Peki Türkiye Kürtleri bu süreçten nasýl etkilenecek? Türkiye bu süreci nasýl yönetebilir? Bunlarý da yarýn tartýþmaya devam edelim.