Metabolizma kontrolü besinlerde gizli

Ramazan’da metabolizmanýzý dengede tutmak için ‘doyurucu ancak kalorisi ihtiyacýnýzdan yüksek olmayan’ gýdalarla beslenmeli, iftar ve sahur arasýna 2 ara öðün eklemeyi ihmal etmemelisiniz.

Bu yýl sahur ile iftar arasýnda geçen süre yaklaþýk 17 saati buluyor. Bir de yaz sýcaklarýyla birleþen uzun açlýk periyodu, vücut için oldukça zorlayýcý olabiliyor. Bu adaptasyon süreci içinde, hangi yiyecekleri tercih ettiðimiz, bu yiyeceklerden ne kadar ve hangi sýklýkla yediðimiz vücudumuzda deðiþimlere neden oluyor. Araþtýrmalar, Ramazan’ýn baþlamasýyla gün içinde sývý alýmýnýn ani bir þekilde kesilmesinin, ilk hafta kilo kaybýna azalýþýna neden olduðunu belirtiyor. Vücuttaki sývý kayýplarýnýn, iþtah azalmasý, cilt kuruluðu, huzursuzluk hissi olarak bize geri döneceðini bilmeli ve önlem almalýyýz. Benim tavsiyem Ramazan ayý baþlamadan 1 hafta önce vücudunuzu bu deðiþimlere alýþtýrmaya baþlamanýz olacaktýr. Tuz içeriði yüksek olan besinlerden uzak durup, meyve ve sebze ve bol su tüketimini arttýrmalýsýnýz.

Hamur iþinden uzak durun

Ramazan boyunca vücudun ihtiyaç duyduðu protein, karbonhidrat, yað, vitamin ve mineral deðiþmemektedir. Sadece öðünlerin zamaný deðiþtiði ve orucun temel duygusu olan iradeyi sýnamak için açlýðýn süresinin uzamasýndan dolayý aþýrý yemeðe meyil oluþur. Bu nedenle doyurucu ama kalorisi ihtiyacýnýzdan yüksek olmayan iftar ve sahur yapmalý, 2 ara öðün eklemeyi ihmal etmemelisiniz. Böylece porsiyonlarýnýzý kontrol edebilir, kilo artýþýný da engellersiniz. Ara öðünlerin birini iftardan 2 saat sonra taze meyve veya sütlü tatlý ya da peynirli börek gibi tok tutacak seçimler yapmalýsýnýz. Bu ara öðünün üzerinden 1 saat geçtikten sonra bir avuç fýndýk, ceviz, badem ve yanýnda 1 bardak süt ertesi günü sizin dinç bir þekilde oruca devam etmenizi kolaylaþtýracaktýr. Oruç tutan 19 saðlýklý kiþi üzerinde yapýlan bir araþtýrmada, bireylerin saðlýklý seçimler yaptýðýnda; gün içinde kan þekeri düþüklüðü yaþamadýðý, iftarda aþýrý yemeye yöneltmediði ve kilo artýþýnýn da oluþmadýðýný göstermiþtir. Yapýlan bir baþka çalýþma ise, bireylerin kan þekerini hýzlýca yükselten yiyecek tüketimini yüzde 20 azalttýðýnda kan yaðlarýnýn düþtüðü belirtilmiþtir. Kan þekerinde dengesizlik yaratan beyaz un, beyaz þeker, makarna, pilav, kurabiye, börek gibi hamur iþlerinden uzak durmak, meyve gibi saðlýklý þeker kaynaklarýna yönelmek, kurubaklagil veya sebzeli çorbalarýný iftar sofralarýna eklemek kilo alýmýný engelleyecektir.