Metabolizmaya ceviz dopingi

Ramazan’da metabolizmanýzý kontrol altýnda tutmak için, iftardan 1-2 saat sonra ara öðün olarak ceviz yemenizi öneriyorum. Saðlýk deposu ceviz hem kalp dostu hem de omega-3 kaynaðý.

Bu yýl iftarýn geç saatlere denk gelmesiyle, ara öðün yapma alýþkanlýðý atlanabilir. Ancak iftardan 1-2 saat sonra mutlaka ara öðün yapýlmalýdýr. Tavsiyem ara öðün tercihinizi saðlýk deposu olan cevizden yana kullanmanýz olacaktýr. Araþtýrmalar, cevizin içindeke saðlýklý yaðlarýn yüksek kolesterol seviyesinde azalma ve kalp-damar hastalýklarýnýn önlenmesinde etkili olduðunu bildiriyor. Uzmanlar, zengin omega-3 kaynaðý olan cevizin, damardaki pýhtýlaþmalarý önlediðini ve kötü huylu kolesterolü azalttýðýný belirtiyorlar. Þeker hastalarý üzerinde yapýlan bir çalýþmada, yaþ ortalamasý 50 olan kadýn-erkekler 3 gruba ayrýlmýþ ve her bir gruba farklý bir diyet uygulanmýþtýr. Araþtýrma sonucunda, sadece diyetlerinde ceviz tüketen grubun (günde 5-6 adet) kolesterol seviyelerinde düþüþ gözlenmiþtir.

Her gün 10 tane

Ayrýca ceviz, içindeki L-arginin ile kan damarlarýnýn pürüzsüz ve düzgün olmasýný saðlayarak kardiyovasküler hastalýklarla karþýlaþma riskini de azaltýyor.

Ara öðünde ceviz tercih ederek kalp ve kolesterol sorunlarýndan uzak durmuþ olursunuz. Yapýlan birçok çalýþma, hücrelerin yaþlanmasýný geciktiren, dokularýn zarar görmesini engelleyen antioksidan maddelerin cevizde çokça bulunduðunu bildiriyor. Bu nedenle oruç süresinde ara öðünlerde 10 adeti geçmeyecek ceviz tüketimi saðlýk için mucizevi bir etki yaratacaktýr.

Cevizli antioksidan tatlýsý

Ramazanda ara öðünde unsuz ve yaðsýz bu cevizli tatlýdan; muhallebi kasesi büyüklüðünde yenilebilir. Tarifi ise oldukça pratik. Robotdan 1 çay bardaðý kuru çekirdekli siyah üzüm, 10 adet tam ceviz,  1 tatlý kaþýðý vanilya, 2 yemek kaþýðý tam yaðlý süt, 1 çay kaþýðý tarçýný geçirin. Sonra üzerine koyulaþýncaya kadar kakao ile çekmeye devam edin. Oluþan yumuþak karýþýmý kaseye boþaltýn, tatlýnýz hazýr.