Metabolizmayý hareketlendiren besinler

Yaðsýz kýrmýzý et, süt, fýndýk ve hindistan cevizi, yeþil çay gibi besinlerde bulunan sihirli bileþimler, metabolizmayý hýzlandýrarak özellikle bel ve karýn bölgesindeki yaðlanmayý engelliyor.

Bazý besinler vücut içi ýsýyý yani termojenezisi arttýrarak metabolizmanýn artmasýna etki ederler. Vücut iç ýsýsý arttýkça kalori yakýmý artarken yapýlan araþtýrmalar bazý besinlerde bulunan yað yakýcýbileþenlerin de özellikle bel bölgesindeki adipoz dokunun azalmasýný saðladýðýný gösteriyor.

Bu besinleri her gün ve en az 1 ay süre ile yemek bel bölgesindeki yaðlarý eritiyor. Düzenli olarak tüketildiðinde de kaybedilen yaðlarýn yerine gelmesi tamamen önlenebilir. ABD’li beslenme uzmanlarý; yaðlanmayý azaltarak, düzenli kilo vermeyi ve yað depolarýnýn vücutta oluþumunu önlemeyi saðlayan bu sihirli besinleri þöyle sýralýyor:

SALATALARDA HÝNDÝSTAN CEVÝZÝNÝ DENEYÝN

-Japaleno tipi acý küçük biberde bolca bulunan kapsaisin, yaðýn oksidasyona uðrayarak, vücutta kalori yakýmý hýzýný arttýrýp, metabolizmayý olumlu yönde çalýþtýrýp yaðlanmayý azalttýðý deneyler ile kanýtlanmýþtýr. Tüm biber çeþitlerinde ancak acý formlarýnda yoðun bulunan kapsaisin maddesini almak için salatalara, turþu formunda yemeklerin yanýnda veya taze yenilerek yað depolarýndan kurtulmak mümkün.

-Orta zincirli yað asitleri diðer yað çeþitlerine göre vücutta kaslar tarafýndan hýzla kalori yakýmý olarak kullanýlýp depolanmayan özel yaðlardýr. Vücut tarafýndan kolayca emilen bu yaðlar bolca Hindistan cevizi ve Hindistan cevizi yaðýnda bulunur. Hindistan cevizi yaðýný süte veya yoðurda katarak, taze Hindistan cevizini ise salatalara ekleyerek kullanabilirsiniz.

-Diasilgliseroller süt ve fýndýkta yüksek miktarda bulunur. Günde 15 adet taze yani kavrulmamýþ fýndýk, 1 su bardaðý az yaðlý veya kalsiyumdan zengin süt içmek bel ve bazen bölgesindeki yaðlarýn bu diasilgliserol denilen madde tarafýndan yaðlarýn hýzla yakýlmasýna olanak saðlýyor.

-Kateþinler siyah, oolong ve yeþil çayda bulunur. Ancak yeþil çay en fazla kateþin içerir. Kateþinler vücutta yaðýn oksidasyonunu arttýrarak hem kilo vermeye hem de adipoz doku dediðimiz doku altýnda oluþan yaðlanmanýn da azalmasýna yardýmcý olurlar. Günde 4-6 fincan açýk ve limon dilimli içmenin en etkili olduðunu beslenme araþtýrmalarý bildirmektedir.

-Kýrmýzý et ve süt konjuge linoleik asidin en iyi kaynaðýdýr. Günde 150 gram yaðsýz kýrmýzý et ve 1 su bardaðý tam yaðlý süt içmek vücutta yað depolanmasýný önler.