Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, geçen hafta TRT canlý yayýnýnda gündeme dair sorularý yanýtlarken, daha önce hukuksuz bir hükme gerekçe olsun diye kullanýlan ve o dönemi yaþayanlarýn acý hatýralar ve farklý duygularla zihninin tavan arasýna kaldýrdýðý bir terimi kullanýverdi. "Metastaz" dedi.
Kendisine yöneltilen “FETÖ temizlendi diyebilir miyiz” sorusuna cevaben þunlarý söyledi Cumhurbaþkaný: “Hayýr. Hayýr. Daha yapýlacak çok operasyon var. Biz FETÖ olayýna 2010'dan sonra tam manasýyla vakýf olabildik. Biz bunlarýn bu þekilde ihanet içinde olmasýný doðrusu hiç düþünmedik. Devletin içinde, kurumlarda, polisimizde, askerimizde, her yerde var, var oðlu var. Bu adeta metastaz yapmýþ. Bütün bünyeyi sarmýþ”.
***
Hakikaten öyle. Türkiye'ye tasallut eden el sinsi olsa da bela büyük bir belaydý.
15 Temmuz darbe giriþimi sonrasý kamudan ihraç edilenlerle kapatýlan kuruluþlarýn itirazlarýný deðerlendiren OHAL Komisyonunun Temmuz 2018'de paylaþtýðý rakamlar FETÖ illetini tüm boyutlarýyla ortaya serdi aslýnda.
Buna göre kamudan ihraç edilen kiþi sayýsý 125 bin 678. Ýçiþleri Bakanlýðý, Milli Eðitim Bakanlýðý ve Milli Savunma Bakanlýðý baþta olmak üzere her bakanlýða, hemen kamu kurumuna, akademiye, sivil alana sýzmýþ, bulunduklarý yerde paralel bir hiyerarþi oluþturarak haksýz yollarla elde ettikleri yetkileri emrinde olduklarý küresel gücün önüne sermiþlerdi.
Ayrýca okul, dernek, vakýf, sendika, federasyon, konfederasyon görünümlü 3 bine yakýn FETÖ yapýlanmasý kapatýldý bu süreçte.
***
Rakam büyük, hasar hiç az deðil.
FETÖ'nün 40 yýlý aþkýn bir süre boyunca devlet ve toplum içinde sinsice örgütlendiði, bilhassa 12 Eylül ve 28 Þubat darbe yönetimleri eliyle gözetildiði unutulmamalý.
15 Temmuz iþgal giriþimi ve devleti-toplumu içerden çürütme hedefi Allah'a þükür boþa çýkarýlmýþ olsa da söz konusu örgütün alameti farikasý hýzla yeni bir þekle girebilmesi.
Üstelik hala varlar. Hala kriptolar yakalanýyor, yargýlanýp çýkanlar yahut içerde öbekleþenler yeni yöntemlerle yeniden örgüte baðlanýyor.
Bir türlü bitmiyor yani FETÖ. Hem yeniden yayýlýyor, hem baþkalaþým geçiriyor.
O yüzden FETÖ gerçeðiyle çok örtüþen bir ifade "metastaz".
***
Ama bir de metastazýn ilk tespiti ve nasýl kullanýldýðý gerçeði var. Kimler tarafýndan nasýl manipüle edildiði...
Hatýrlanacaðý üzere "metastaz" kavramýný siyasi-toplumsal-hukuki bir üçgende ilk kullanan kiþiydi Vural Savaþ. 28 Þubat döneminin Yargýtay Cumhuriyet Baþsavcýsý.
Refah Partisi'nin ardýndan Fazilet Partisi'nin de kapatýlmasý için hazýrladýðý iddianamede, meþru bir siyasi partiye, siyasetçilere ve oy veren milyonlarca insana "kan emici vampirler", "bünyeyi saran metastaz yapmýþ habis ur" gibi tanýmlamalar kullanabilmiþti Vural Savaþ.
Manipülasyonu yapan kimdi? Muhtemelen hakiki bir damarýn tespit ettiði FETÖ yapýlanmasýný gösterip makul çoðunluðu, onlarýn meþru siyasi partilerini, STK'larýný, sermayesini ve kamuda çalýþan, üniversitede ya da imam hatiplerde okuyan insan kaynaðýný biçen el kimin eliydi?
Anadolu insanýný biçerek yerine -sanki dini bir grupmuþ, sanki bu ülkenin çocuklarýymýþ, sanki sadece eðitimle ilgililermiþ gibi yapabilen- dýþarlýklý bir terör örgütünü koyan ve saklayan kimdi?
***
Metastaz tanýmý FETÖ için doðru olduðu halde, bu tespiti manipüle ederek Türkiye toplumunun ana omurgasýný zedeleyen o ele, o akla karþý çok dikkatli olmak zorundayýz.
28 Þubat'ýn üzerinden 22 yýl geçmesine raðmen o el bir kez daha araziye uyup ana desen içinde kaybolmayý deneyerek yeniden tutunmaya çalýþýyor olabilir mi?
Neresi ana desen?
Vesayetten temizlenen, demokrasinin, sandýðýn "yüceltildiði", sivil iradenin üstün tutulduðu siyasi alan!
Seçim arafesindeyken sandýk için birleþtirilen yapbozun parçalarýna bir de böyle bakmakta fayda var.