Takvim yapraðýnda bugün Mevlid Kandili yazýyor. Mevlid doðum zaman ve mekaný için kullanýlan bir kelime.
Mevlid Kandili denince bizim kültürümüzde Peygamber Efendimizin (Sallallahualeyhivessellem SAV) dünyayý teþrif ettiði doðum günü anlaþýlýr.
Eðer bayram yapýlacaksa bayram yapýlmaya en layýk gün o gündür.
Kimi uç çevreler hariç, Ýslam dünyasýnýn tamamýnda da Mevlid deðiþik merasimlerle yâd edilir.
Tüm insanlýða müjdeleyici uyarýcý ve aydýnlatýcý olarak gönderilen Efendimizi (SAV) yâd etmek elbette ki güzeldir.
Ancak Mevlid kutlamalarýnýn, okunan mutat kasideler, ilahiler, þiirler ve kandil simidinden öteye geçmeyen törenlere dönüþmüþ olmasý düþündürücü.
Sosyal medyada birbirinin ayný cümlelerle tebrikler gönderilmesi de Mevlid anmasýný rutinleþtirmiþ gibi geliyor bana.
Ben Mevlid'den, o gece dünyayý teþrif eden Efendimizin (SAV) mesajýna ne kadar sahip çýktýðýmýzý, onun yoluna daha sýký baðlanmayý hatýrlamayý ve yeni bir baþlangýç yapmamýz gerektiðini anlýyorum.
Güzel ahlaký tamamlamak için gönderilmiþ olan Efendimizin (SAV) Mevlid gününü anarken acaba o güzel ahlaka biz ne kadar sahibiz diye kendimizi gözden geçirmemiz gerektiðine inanýyorum.
O'nun yolunda olduðumuzu iddia ediyor ve O'nun tavsiyelerini kaale almýyorsak Mevlid kutlamanýn ne manasý var?
O bize, çocuklarýmýza Ýslami eðitim vermeyi emrederken, biz onlara gereken eðitimi vermiyorsak ve kýzlarýmýza hanýmlarýmýza asgari tesettürü bile anlatamýyorsak hatta tesettürlü kýzlarýmýz açýlýyorsa Mevlid kutlamanýn ne manasý var?
O, "Eþlerinize iyi davranýn, eþine en iyi davrananýzý benim."buyururken eþimize þiddet uyguluyorsak Mevlid kutlamamýzýn ne manasý var?
O,"Neredeyse mirasçý kýlýnacak" diyerek komþu haklarýna riayeti emrederken, komþumuz bizden rahatsýz ise Mevlid kutlamanýn ne manasý var?
O, bize, "Yolda gelen geçene rahatsýzlýk veren þeyleri gidermenin imanýn bir parçasý olduðunu." söyleyerek çevre temizliðine itina gösterirken, biz çevreyi kirletiyorsak Mevlid kutlamanýn ne manasý var?
O, "Yarýn kýyamet kopacak olsa elinizdeki fidaný dikin." derken biz aðaç katliamý yapýyorsak Mevlid kutlamanýn ne manasý var?
O, "Yediðinizden yedirin giydiðinizden giydirin." buyurarak emrimiz altýndakileri memnun etmemizi emrederken, biz onlarý açlýða yoksulluða mahkum ediyorsak Mevlid kutlamanýn ne manasý var?
O bize, Ölçüde tartýda dürüstlüðü salýk verirken biz hile yapýyorsak haksýz kazanç elde ediyorsak Mevlid kutlamaný ne manasý var?
O, "Emaneti ehline veriniz." diyerek bize görevlendirmede liyakat ve ehliyeti tavsiye ederken biz nepotizm yapýyor hak etmeyenleri tercih ediyor ya da hak edenleri mahrum býrakýyorsak Mevlid kutlamanýn ne manasý var?
O bize, "Faizin Allah'a ve peygambere savaþ açmak." olduðunu hatýrlatýrken biz faizli muameleleri gönül rahatlýðýyla devam ettiriyorsak Mevlid kutlamaný ne manasý var?
O, baþkasýnýn sýnýrýna tecavüz etmeyi cehennemden yer kapmak diyerek bizi uyarýrken birilerinin arazisine haksýz yere el koyuyorsak Mevlid kutlamanýn ne manasý var?
O, "Dünyanýn bir gölgelik olduðunu asýl ebedi hayatýn ahiret hayatý olduðunu" hatýrlatarak, bize hak üzere olmayý tavsiye ederken, biz kimi geçici makam ve mevkiler için olmadýk dolaplar çeviriyorsak mevlidMevlid kutlamaný ne manasý var?
Þatafatlý lüks dairelerde ve villalarda israf içinde yaþayýp alçak daðlarý ben yarattým dercesine baþkalarýný hor gererek kibir abidesi gibi yaþýyorsak Mevlid kutlamanýn ne manasý var?
Doðumdan ölüme kadar hayatýn her aþamasýnda her konuda tatbik edilmesi gereken emirler ve yasaklar için 'Din Allah ile kul arasýndadýr.' deyip O'nun getirdiði dini, sosyal/siyasi hayattan soyutlayýp sonra da Müslümanlara þirin görünmek için Mevlid kutlamanýn ne manasý var?
Özetle, Peygamber Efendimiz (SAV) bize Ýslam'ý nasýl yaþayacaðýmýzý hayatýyla öðretmiþ olan, önderimiz, liderimiz, rehberimiz ve öðretmenimizdir.
Onun doðum gününde (Mevlid) öðretilerini hatýrlýyor, gücümüz ve imkanlar nispetinde hayatýmýza uygulama azmimiz yenileniyorsa ne mutlu bize.
Mevlid gecesi bu þuuru vermesi için Allah'a dua edebiliyorsak o da güzeldir.
Hz. Ali Resulullah (Sallallahualeyhivessellem) Efendimize sünnetlerini sorunca þöyle buyurdu: " Bilgi, sermayemdir. Akýl, dinimin temelidir. Sevgi, esasýmdýr. Gayret, bineðimdir. Allah'ý zikretmek, dostumdur. Güven, hazinemdir. Hüzün, yoldaþýmdýr. Ýlim, silahýmdýr. Sabýr, elbisemdir. Rýza, ganimetimdir. (Allah'a karþý) Acizlik övüncümdür. Zühd (Dünya malýna mevkiine yüz çevirmek), mesleðimdir. Kesin bilgi, gücümdür. Doðruluk, þefaatçimdir. Ýtaat, sevgi(li)mdir. Cihad, ahlakýmdýr. Gözümün nuru, namazdýr."(Ýhya, c.4,s,361, Beyrut baskýsý)
Sallallahualeyhivessellem
Salat ve selam ona olsun.
Rabbim yolunda yürüyenlerden eylesin!