'Mevluda Nebi' hüzün ve hasret

Ramazan-ý Þerif’te ruh annesini, evini arýyor. Þefkati, huzuru arayan Hz. Resullah’a (s) koþsun… Bizim dilimizde, ayrýlýk hüznü ve kavuþma ümidi, hasýlý aþka dair bütün tavýrlar, haller Hz. Resulullah (s) aþkýyla þahikasýna ulaþýr. 

Molla Hüseyin Bateyi 1670/1750 yýllarý arasýnda hayat sürmüþ büyük bir edip. Peygamber Efendimiz için söylenen meþhur Mevlit’lerden Kürtçe olanýný kaleme almýþ büyük bir bilgin… Süleyman Çelebi’nin Mevlid-i Þerif’i nasýl ki kalplerimizi, ruhlarýmýzý Hz. Resulullah’ýn (s) sevgisiyle titretiyorsa, Molla Hüseyin Bateyi’nin Mevluda Nebi’si de ayný gül denizine götürür bizi… 

Hakkari’deki Meydan medresesinin müderrislerinden olduðu biliniyor. 557 beyitten oluþan Mevlid, "failatün, failatün, failatün" vezniyle kaleme alýnmýþ. Þimdiki zamanda bu eski vezinlerin zevki tam bilinmiyor. Bizim edebiyat hocalarýmýz, eskilerin vezin tercihini, "sevgilinin yürüyüþü" ile müsemma anlatýrlardý, þiirden gelen ayak sesiydi onlarýn nazarýnda vezin ve hasretin ve elbette hüznün kokusunu taþýrdý... Ben yine de Failatün, Failatün, Failatün vezninde garip bir neþ’e hissederim. Sevgiliye duyulan özlemin yaný sýra kadere boyun bükerek yaþanan mahviyet paradoksal bir þekilde neredeyse neþ’eye dönüþür… Mevluda Nebi’yi okurken de öyle oluyor, Resulullah’ý (s) ziyaret etmiþsiniz gibi seviniyorsunuz sonunda… 

Molla Bateyi’nin, yüzünü hiç görmeden sevip inandýðý Hz. Resulullah’a olan sevgisinde sanki Yunus’un "daðlar ile taþlar ile çaðýrayým Mevlam seni" duruluðu var… "Ey Rabbim insanlarýn en hayýrlýsýna salat et, Aðaçlarýn yanýnda kuþlar ötüþtüðü sürece…" diyor. "Ey Rabbim insanlarýn en hayýrlýsýna salat et, Güneþ yedi semada döndükçe…" 

Arapça, Türkçe, Kürtçe, Farsça Mevlidler vardýr. Bu divanlarda her Müslüman’ýn aþina olduðu ayet, salavat, tesbihatýn yaný sýra ortak kelimeler de çoktur. Ýslam Milleti olmamýzýn, ayný coðrafya kaderini paylaþan diller ve toplumlar olmamýzýn, Osmanlý bakýyesi oluþumuzun, kültürel ve sosyolojik çatýsýný "millet varlýðýmýz" olarak kavramsallaþtýrýyor Kültür ve Turizm Bakanýmýz Prof. Numan Kurtulmuþ. Molla Bateyi’nin Mevluda Nebi’sini okurken Hz. Resulullah’ýn (s) tevhid sancaðýnýn rüzgarýný hissetmemiz boþa deðil…  

Tercümelere veya güncellemelere zevk katan þey, harf iþçiliðini gerçekleþtiren kiþilerin de edip olmasý, zevk-i selim sahibi olmalarýdýr. Hakkari’de tanýþma fýrsatý bulduðum edebiyatçý Halid Sadini Beyefendi’nin pýrýltýlý þiir dünyasý hemen kuþatýyor insanýn ruhunu…