Mevsim yemekleri yarýþmasý devam ediyor!

Bu yýl altýncýsý düzenlenen yarýþmaya sosyal medya üzerinden yüzlerce tarif katýldý. Önceki yýllarda mevsim dýþý malzeme kullanýmý, sonbahar hasatlarý konusunda bilgi eksikliði çok belirgindi. Öyle ki, mevsimi olmayan malzemelerle yapýlan yemekler elendiðinde geriye bir avuç yarýþmacý kalýrdý. Birkaç yýldýr bu durum anlamlý bir þekilde deðiþmekte, en iyileri seçmek gittikçe zorlaþmakta. Bu da gösteriyor ki, bu yarýþmayý herkes ciddiye aldý ve seviyor!

Mottomuz mevsiminde yemek!

Dünya için, insanlýk için, tüm canlýlar için insanlarýn yedikleri konusunda bilgi sahibi olmasý gerekiyor. Üretim yaparken doðayý þaþýrtmamamýz hayati bir konu.

Altý yýl önce çýktým bu yola. Sebzelerle ezber dýþý yemekler yapýlabileceðini göstermeye çalýþtýðým bir de kitap yazdým ama bana yetmedi. Bu aile büyümeliydi. Kaç kiþi ayaðýnýn altýndan fýþkýran mantarýn, yabani otlarýn deðerini biliyordu? Çiftçiliðin zorluðunu? Bir kilo ýspanak için ne kadar emek ve enerji harcandýðýnýn kimler farkýndaydý? Farkýnda olanlar da sebzeleri doðru kullanmak için çok kafa yormuyordu. Soðaný kavur, sebzeyi ekle, kapaðý kapat! Ne vitamin, ne çeþitlilik düþün! Sebzelerin hakkýný veremediðimiz ve doðru piþiremediðimiz gerçeðini kabul edelim. Günün sonunda hamur, et ve þeker kazanýyor. Ama þimdilik! Her geçen gün bilinçli seçimler artýyor. Ýnanýyorum ki, bizler mevsim malzemelerini hakkýyla tüketir, çocuklarýmýza gerçek meyve ve sebzeleri öðretirsek, mevsim dýþý üretim de olmaz.

Bu yýl da tarifler o kadar güzel ki artýk La Cucina Italiana dergisinden taþýyoruz. Star gazetesine ve yayýn yönetmenime bu anlamlý etkinliðe destek verdikleri için teþekkür ediyorum. Yine de yerimiz tariflerin detaylarýna yetmiyor, lütfen kiþisel Instagram hesaplarýndan bakýnýz. 

’Mevsiminde Yemek Ekim’ yarýþmasýna katýlan herkese teþekkür ederim.

 

IZGARA ÜZÜMLÜ TAVUK RULO

Betül Tunç/@turkuazkitchen

Mutfakla 14 yaþýmda tanýþmýþ ve o günden bugüne en büyük terapi kaynaðý olmuþ yemek yapmak.Yemek yapmayý sevdiren, özenle hazýrladýðý sofralarda, yemeklerini tadan sevdiklerinin gözünde hissettiði ýþýk. En büyük hayali gastronomi eðitimi alýp, mutfaða olan ilgisini profesyonel düzeye taþýmak.

YAPILIÞI 

Üzümleri yaðlý kaðýt serilmiþ bir tepsiye alýn, tuz, biber serpip, 200 derecelik fýrýnda 15 dakika piþirin. Maydonoz, taze nane ve kekiði ince kýyýn, üzerine limon kabuðu, rendelenmiþ sarýmsak, tereyaðý ve hafif tuz-karabiber ekleyin. Ýnceltilmiþ tavuk göðüs etini tuz, biber ve köri ile tatlandýrýp, içine harç koyup rulo yapýn. Ayrý bir kapta yoðurt, peynir, çekilmiþ ceviz ve kekiði karýþtýrýn, az tuz ekleyin. Isýtýlmýþ tavada tavuklarý ýzgara yapýn. Tavanýn bir kenarýna ikiye kesilmiþ limon koyup, hafif ýzgara olmasýný saðlayýn. Limon suyunu tavuklarýn üzerine gezdirip 200 derecelik fýrýnda 5-6 dakika kadar daha piþirin. Dilimleyip yoðurtlu sos ve ýzgara üzümle servis tabaðýna alýn.

 

KABAKLI MANTARLI KÝÞ

Hacer Alegöz/@bitutammutfak

“23 senelik hayatýmda deðiþen pek çok karar ve idealim oldu.” diyor Hacer. Ancak mutfak hep hayatýnýn ortasýnda kalmýþ. Yemek konusunda okuyarak ve izleyerek kendisini geliþtirmeye çalýþýyor.

YAPILIÞI

Buz gibi soðuk 220 gr rendelenmiþ tereyaðý ve soðuk 2 çay kaþýðý suyu 340 gr unla rondoda karýþtýrýn. Ýçine 4-5 yemek kaþýðý buzlu su ile karýþtýrýlmýþ 1 yemek kaþýðý sirkeli su ekleyerek toplatýn. Hamuru streç filme sarýn ve dolapta yarým saat dinlendirin. Soðaný tereyaðý ile kavurun. Rendelenmiþ kabaklarý sýkýp suyunu alýn. Kabak, küp kesilmiþ havuç ve bir kase doðranmýþ mantarlarý kavrulan soðana ekleyip bir kaç dakika piþirin. Hamuru yaðlý kaðýt arasýnda tart kalýbýnýza göre açýn. Kalýba yerleþtirin, taþan yerleri kesin. Hamurun tabanýna ve yanlarýna hafifçe çatal batýrýn, buzlukta donana kadar bekletin. Soðuyan kabaklarýn içine dereotu, peynir, muskat, karabiber ve pul biber ekleyip karýþtýrýn. Donan hamuru fýrýnda hafif pembeleþene kadar piþirin. Harcý ekleyip, hafifçe bastýrarak yayýn. Üzerine kaþar peyniri rendesi serpiþtirin. Kaþarlar nar gibi kýzarana kadar fýrýnlayýn.

 

ARMUT GALETTE

Sevinç Yýlmaz/@sevinjoy

ODTÜ Gýda Mühendisliði mezunu olan Yýlmaz, aktif iþ hayatýný sonlandýrýp tüm enerjisini yemek ve gezi notlarýný paylaþtýðý sosyal medya hesabýna vermiþ. Aydan’n notu: Tarifinde hamurun kýtýrlýðý ve sonbahar armudunun yumuþaklýðý tezat ve baþarýlý bir dengeli oluþturuyor.

YAPILIÞI

Mutfak robotuna 140 gr un,  yemek kaþýðý pudra þekeri, 100 gr küp kesilmiþ soðuk tereyaðýný alýp kýsa aralýklarla çalýþtýrýn. Buz gibi 60 ml su ve 1 yemek kaþýðý sirke karýþýmýný azar azar ekleyerek robotu çalýþtýrýn. Hamur bütünleþtiðinde durun. Hamurla oynamadan hafifçe toparlayarak þeffaf filme sarýn, yassýlaþtýrýn. Buzdolabýnda on dakika dinlendirin. Bir kasede tuzsuz lor peyniri ve kremayý karýþtýrýn. Dinlenen hamuru unlanmýþ tezgaha alýp inceltin ve býçakla armut þeklinde kesin. Ýki armudu boylamasýna dilimleyin. Hazýrladýðýnýz peynir harcýný hamurun kenarlardan mesafe býrakarak tüm yüzeyine yayýn, armutlarý dizin. Hamur kenarýný armutlarýn üzerine katlayýn. Peynirli harçtan kalaný fýrça ile çerçeveye sürün. Ýri kýyýlmýþ çið fýndýk veya file badem serpin. Armutlara hafifçe erimiþ tereyað sürün. 180 derece fanlý fýrýnda kýzarana dek piþirin. Ilýdýktan sonra bal gezdirin keserek servis edin.